Osuustoiminta on nyt vahvassa myötätuulessa

Sanna Marinin hallitus jatkaa pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelmalla, joka huomioi hyvin osuustoimintamallin. Lähdemme Osuustoimintakeskus Pellervossa siitä, että osuustoimintaa koskevat kirjaukset ja toimenpiteet pätevät myös uuden hallituksen aikana.

Hallitusohjelma, joka julkistettiin 3. kesäkuuta 2019, on osuustoiminnalle suotuisa. ”Edistetään osuuskuntamuotoista yritystoimintaa” on historiallinen lause. Erikseen mainitaan myös osuuskuntarakentaminen ja -asuminen sekä lainsäädännölliset muutostarpeet työn murroksessa, myös osuuskunnat huomioiden.

Olemme pitäneet maan hallituksiin, kansanedustajiin ja virkamiehiin yhteyttä ohjelman toimeenpanossa. Hallitus lupasi tarttua osuustoiminta-asioihin nyt vuodenvaihteen jälkeen, kun EU-puheenjohtajuuskausi on ohi. Kehitystarpeet on syytä tunnistaa viimeistään keväällä 2020, sillä vuoden 2021 valtion tulo- ja menoarvion valmistelu ja budjettilakien säätäminen ovat keskeisiä askelmerkkejä.

Juhlavuosi takana

Toimintaympäristömme myönteisyys on hieno lahja juuri 120 vuotta täyttäneelle Osuustoimintakeskus Pellervolle, 100-vuotiaalle Finlands Svenska Andelsförbundille ja koko suomalaiselle osuustoiminnalle.

Juhlavuonna on myös hienoa todeta, että Osuustoimintakeskus Pellervo sai jäsenekseen syyskuussa Osuuskunta Lilithin, joka on 450 jäsenen ja 3,5 miljoonan euron luovan alan työosuuskunta.

Edustavuutemme ja yhteisen tekemisen into vain kasvaa. Pellervo on aito osuustoiminnan yhteinen foorumi.

Yritysvastuukysymykset ovat vahvasti esillä

Ne osuvat elintarvike- ja metsäketjuun niin voimallisesti, että saamme varmasti olla keskustelussa mukana.  Kyse ei ole vain ekologisesta vastuusta eikä ilmastosta, vaikka ne debatin kärkenä usein ovatkin. Myös sosiaalinen, taloudellinen ja eettinen vastuu mitataan. Haluamme olla osa ratkaisua kohti parempaa maailmaa.

Valtuuskunnan kokouksessa käsittelimme valtioneuvoston kannustamana yhteistä sitoumusta 2050 siitä, että osuustoiminnalliset yritykset yhteistyössä kasvattavat monimuotoista ja tasa-arvoista osuustoimintaa.  Monimuotoisuuden lisäämistä varsinkaan hallinnon ja johdon tasolla ei ole julkisesti ja määrätietoisesti asetettu yhteiseksi tavoitteeksi aiemmin. Nyt teimme sen!

Kirjoitus perustuu Osuustoimintakeskus Pellervon valtuuskunnan kokouksen avauspuheeseeni 13. joulukuuta 2019.

ILKKA UUSITALO
Kirjoittaja on Osuustoimintakeskus Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja.

Jaa artikkeli

Lue myös

Osuustoiminnan arvot muuttuvat teoiksi

Pellervon Päivässä huhtikuussa palkittaan ensimmäistä kertaa Vuoden osuustoimintateko. Teko, jolla on ollut positiivisia heijastuksia tai jättänyt merkittävän vaikutuksen yhteiskuntaan, yhteisöön tai yksilöön.

Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervon vuosi 2024

Vuoden 2024 alkaessa ja paukkupakkasten paukkuessa Pellervossa hehkuu innostus ja lupaus olla osuustoiminnan eturintamassa. Uudenvuodenlupaus kietoutuu vahvasti strategiaamme ja yhteiseen arvopohjaamme, jota viime vuonna terävöitimme yhdessä henkilöstön ja luottamushenkilöiden kanssa. Se on lupaus uteliaisuudesta, aktiivisuudesta ja yhteistyökyvystä.