Pellervon Aamu: Osuuskunnan jäsenen etu vai yhteiskunnan etu – kumpi on tärkeämpi?

Päivämäärä:
Kategoriat:
puro-vaskelainen-netti

Osuuskunta on olemassa jäseniään varten ja toiminnan tarkoitus on lähtökohtaisesti jäsenten taloudenpidon tai elinkeinon tukeminen. Yhteiskuntavastuu on valtaosalle yrityksistä kuitenkin myös erittäin tärkeää ja osuustoimintayritykset ovatkin usein edelläkävijöitä tässä. Voisi jopa sanoa, että osuustoiminnallisesta yritysmuodosta on löydettävissä vastuullisuuden kilpailuetua.

  • Mutta mitä tehdä silloin, kun jäsenistön taloudelliset edut ovat ristiriidassa yhteiskuntavastuun kanssa? Kumman edistäminen on osuuskunnalle silloin tärkeämpää?
  • Mitkä ovat osuuskuntien tärkeimpiä sidosryhmiä ja miten sidosryhmien vaateita tulisi priorisoida?
  • Voiko osuustoiminnallinen yritysmuoto jopa olla esteenä kunnianhimoisille kestävyystavoitteille?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat Pellervon Aamussa 10.2.2022 Osuuskunta Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro sekä kestävää taloutta ja osuustoimintaa tutkiva kauppatieteiden tohtori, yliopistotutkija Taneli Vaskelainen Helsingin yliopistolta.

Osuuskunta Tradeka on yli 200 000 jäsenen omistajaosuuskunta. Vuonna 1917 perustettu yritys on muuttunut osuuskauppavetoisesta kuluttajaosuuskunnasta moderniksi omistajaosuuskunnaksi. Tradekan tytäryhtiöitä ovat ravintola-alan Restel, sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yritys Med Group (Tradecare), markkinointi- ja jakeluyritys Lehtipiste (Tradedot) sekä A-katsastus (Tradecar).

Taneli Vaskelainen on valmistunut kauppatieteiden tohtoriksi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta vuonna 2018. Väitöskirjan aiheena oli The Emergence of the Sharing Economy Industry - Insights from the German Carsharing Industry, joka voitti Suomen strategisen johtamisen seuran väitöstutkimuspalkinnon. Hän on suorittanut myös diplomi-insinöörin tutkinnon vuonna 2006 pääaineenaan strategia ja kansainvälinen liiketoiminta. Ennen Helsingin Yliopiston Ruralia-instituuttiin siirtymistään Vaskelainen työskenteli apulaisprofessorina Utrechtin yliopistossa, Copernicus-instituutissa, joka tutkii ja kehittää kestävän kehityksen prosesseja ja mahdollisuuksia innovatiivisiin muutoksiin.

Jaa artikkeli

Lisää tapahtumia

Pellervon Aamu: Osuuskuntien EU-vaikuttaminen

EU-vaalit lähestyvät: Miten osuuskuntien vaikuttamistyötä tehdään Brysselissä? Mitkä teemat ovat ajankohtaisimpia juuri nyt? Mari Kokon kanssa aiheesta keskustelemassa Pellervon, MTK:n ja SLC:n yhteisen EU-toimiston vetäjä Hanna Leiponen-Syyrakki ja MetsäGroupin yhteiskuntasuhdejohtaja Tytti Peltonen.   

Perustaisinko osuuskunnan? -webinaari: Osuuskunnan säännöt

Osuuskunta on olemassa jäseniään varten ja toiminnan tarkoitus on lähtökohtaisesti jäsenten taloudenpidon tai elinkeinon tukeminen. Yhteiskuntavastuu on valtaosalle yrityksistä kuitenkin myös erittäin tärkeää ja osuustoimintayritykset ovatkin usein edelläkävijöitä tässä. Voisi jopa sanoa, että osuustoiminnallisesta yritysmuodosta on löydettävissä vastuullisuuden kilpailuetua. Mutta mitä tehdä silloin, kun jäsenistön taloudelliset edut ovat ristiriidassa yhteiskuntavastuun kanssa? Kumman edistäminen on osuuskunnalle

Pellervon Aamu: Omistajan tahto hallitustyöskentelyssä

Pellervon Aamun vieraana Suvi Honkanen ja Stefan Saaristo. Miten jäsenomisteisen yrityksen hallinnossa toimiminen eroaa muista yrityksistä? Miten hallituksissa kuullaan omistajan ääntä, miten sen kuulemista voisi kehittää?