Kovameno on Vuoden osuustoimintateko

Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervo on myöntänyt Vuoden osuustoimintateko -palkinnon helsinkiläiselle luovan alan osuuskunta Kovamenolle. Palkinto jaettiin Pellervon Päivässä 2.4.2025 Helsingissä. Kulttuurin moniottelijat ja pitkän linjan osuustoimijat A.W. Yrjänä ja Kikke Heikkinen kertovat, mitä oman osuuskunnan saavutus heille merkitsee.

Vuonna 2023 perustettu osuuskunta on elävöittänyt Varkauden kulttuurielämää hankkimalla ja kehittämällä Tyyskän kulttuurikorttelin. Raadin mukaan teko elävöittää alueen kulttuuri- ja elinkeinoelämää, vahvistaa luovan alan työmahdollisuuksia sekä lisää Varkauden ja Pohjois-Savon tunnettuutta.

Kovameno osk:n perustajajäseniin kuuluva muusikko ja kirjailija A.W. Yrjänä kertoo, että voitto tuntuu upealta tunnustukselta kulttuurityölle ja osuustoiminnalle.

”Olimme finalisteina kovassa seurassa, ja arvostamme suuresti sitä, että meidät nostettiin tällä kertaa kultapallille. Tämä tunnustus sähköistää meitä ja antaa uskoa työmme tulevaisuuteen”, hän sanoo.

Yrjänän mukaan palkinto on osoitettu yleisemminkin kulttuurille, joka tuo yhteiskuntaan merkityksiä, sisältöä ja henkistä vaurautta.

Kovameno on osaltaan tehnyt määrätietoista työtä kulttuurin ja luovan alan työmahdollisuuksien eteen.

”Haluamme oman luovan työn lisäksi olla luomassa rakenteita, jotka tukevat kulttuuritoimijuutta ja edistävät tekijöiden elantoa.”

Tyyskä – kulttuurikortteli Varkauden sydämessä

Osuuskunnan merkittävin hanke on Varkauden Tyyskän kehittäminen. Korttelista on muotoutumassa monipuolinen kulttuuri- ja tapahtumakeskus, jossa järjestetään konsertteja, näyttelyitä ja työpajoja.

”Tyyskä on ihana ja inspiroiva paikka! Sen historia ja sijainti tekevät siitä ainutlaatuisen. Meillä on tilaa residenssitoiminnalle, tapahtumille ja yhteistyöhankkeille paikallisten, valtakunnallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa”, Yrjänä kertoo.

”Olen kotoisin Perä-Pohjolasta, mutta olen vuosikymmenien ajan viihtynyt Savossa, ja savolainen hulluus ja viisaus inspiroi minua koko ajan enemmän”, hän naurahtaa.

Tyyskän merkitystä alueen asukkaille korostaa myös Yrjänän puoliso, Kovamenon liiketoiminnan kehittäjä Kikke Heikkinen:

”Tyyskä on tavallaan varkautelaisten yhteinen projekti, jota Kovameno hallinnoi. Haluamme tuoda alueelle laadukkaita ja omaleimaisia taiteilijoita sekä innostavia tapahtumia.”

Varkaudesta kotoisin olevalle Heikkiselle Tyyskään liittyy myös omakohtaista historiaa.

Hänen isänsä, rakennusmestari Kauko Heikkinen (1934-) valvoi Tyyskän monivuotisen peruskorjauksen ja entisöinnin 1990-luvun alussa, jolloin Tyyskä palkittiin Vuoden rakennuksena 1993.

”Henkilökohtaisesti Tyyskä on minulle ja puolisolleni tunteikas paikka. On epätodellisen tuntuista olla osa historiallisen korttelin tarinaa ja jatkumoa”, Heikkinen sanoo.

Kulttuurialalle apua osuuskuntamallista

Luova ala on kohdannut viime vuosina suuria haasteita, ja Kovameno haluaa osaltaan olla vastaamassa niihin.

”On merkittävää, että Pellervon raati on nostanut kaltaisemme kulttuuritoimijan framille. Luovaa alaa kuritetaan nyt ennennäkemättömästi, ja sillä on pitkäkestoisia vaikutuksia. Kulttuuriin sijoitettu euro tuottaa yli kymmenkertaisesti valtion kassaan”, Heikkinen muistuttaa.

Osuuskuntamalli tarjoaa hänen mukaansa kulttuurialan ammattilaisille vakautta ja yhteisöllisyyttä epävarmoina aikoina.

”Meille on tärkeää huolehtia jäsentemme taloudesta ja työhyvinvoinnista. Luomme työtä ja toimeentuloa vaikealla alalla. Samalla olemme yritysasiakkaille luotettava kumppani ja kuluttajille helposti lähestyttävä yhteisö.”

Kovamenoon kuuluu Yrjänän ja Heikkisen ohella muitakin tunnettuja kulttuurivaikuttajia, kuten muusikko Jouni Hynynen ja näyttelijä Mari Perankoski, joka on Heikkisen tavoin varkautelaislähtöinen.

Katse tulevaisuuteen

Kuvassa: Valitsijaraadin jäsen Jussi Kärki, Kovamenon A.W. Yrjänä ja Kikke Heikkinen sekä finalistien edustajat Lauri Laaksonen LähiTapiola Pohjanmaalta ja Minna Salonen Osuuskauppa Arinasta ja valitsijaraadin jäsen Johannes Koskinen. Kuva: Hanna Muukka

Kovameno jatkaa kehitystyötään Tyyskällä ja kulttuurikentällä laajemminkin.

”Olemme pieni mutta ketterä yritys, jolla on alansa osaajia. Haluamme rakentaa vahvaa, uteliasta ja rohkeaa kulttuuri-ilmapiiriä. Ilman sitä meistä tulee vain kulutusyksiköitä skrollaamassa mainoksia”, Yrjänä sanoo.

Kovameno järjestää pääasiassa pienehköjä tapahtumia alueella. Osuuskunta on mukana myös vappuna Varkaus NYT -ryhmän perinteisellä piknikillä, ja elokuussa on

viereisessä Itsenäisyydenpuistossa ensimmäiset, kaksipäiväiset Pirtinvirran puistojuhlat, jonka taiteellisia johtajia Yrjänä ja Perankoski ovat.

Kikke Heikkinen uskookin, että palkinto tuo lisää näkyvyyttä ja mahdollisuuksia yhteistyöhön.

”Toivomme, että se auttaa alueen toimijoita löytämään toisensa ja vahvistaa Varkauden kulttuurielämää entisestään. Tyyskä on meille kunnia-asia ja velvollisuus, ja olemme valmiita tarttumaan toimeen into piukeana.”

Pellervon toimitusjohtaja Mari Kokko: Kovamenon tarina kannustaa muitakin

Vuoden osuustoimintateko -kilpailu järjestettiin nyt toista kertaa. Voittajan valitsi raati, johon kuuluivat kansanedustaja ja eduskunnan osuustoimintaryhmän varapuheenjohtaja Johannes Koskinen, YK:n Global Compact Suomen pääsihteeri Marja Innanen sekä Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki.

”Kovameno osuuskunta on upea esimerkki siitä, kuinka osuustoiminta voi tarjota kulttuurialalle kestävää ja yhteisöllistä yrittämisen mallia. Tyyskän kehittäminen osoittaa, miten osuuskunnat voivat vahvistaa paikallista elinvoimaa ja luoda uusia mahdollisuuksia luovan alan ammattilaisille”, Pellervon toimitusjohtaja Mari Kokko toteaa.

Hänen mukaansa tämä palkinto korostaa sitä, kuinka osuustoiminta voi toimia ratkaisuna ajankohtaisiin kysymyksiin – nyt myös kulttuurin kentällä.

”Toivon, että Kovamenon tarina kannustaa muitakin tarttumaan osuuskuntamalliin oman alansa kehittämiseksi.”

Teksti: Riku-Matti Akkanen

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateko 2025 -finalistit valittu

Vuoden osuustoimintateko 2025-kilpailun kolme finalistia on nyt valittu! Kilpailuun saatiin lukuisia ehdotuksia, joista raati nosti esiin teot, jotka edustavat parhaiten osuustoiminnan arvoja ja periaatteita sekä inspiroivat muita toimijoita.

Tilaa uutiskirje