Närpiön Vihannes nostaa omaa rimaa ympäristösertifikaatilla

Osuuskunta Närpiön Vihanneksen pakkaamolle on 9.6.2020 myönnetty kasvihuonealalla harvinainen ISO 14001-ympäristösertifikaatti. Se tarkoittaa, että kaikkien toimintojen ympäristövaikutukset on tunnistettu, niiden hallintaa ja kehittämistä on käyty läpi, ja samalla osuuskunta on sitoutunut pakkaamon toiminnan jatkuvaan parantamiseen. Esimerkki sertifikaatin inspiroimasta toimenpiteestä on pakkaamon kesäkuussa 2020 avattu aurinkovoimala. Aikaisemmin on toteutettu energiaa säästävä ulkoilman hyödyntäminen tuotteiden ja tilojen jäähdyttämisessä. Pakkausmateriaalien hävikkiä seurataan entistä tarkemmin, jotta löydetään parannuskohteita.

Ympäristöjärjestelmän sertifioinnin hakeminen oli Osuuskunta Närpiön Vihannekselle strateginen päätös, jolla haluttiin tehdä jo ennestään hyvästä ympäristöajattelusta erinomaista, myös pakkaamon puolella. Tärkeitä syitä sertifikaatin hakemiseen olivat muun muassa osuuskunnan halu olla alan edelläkävijä ja vastuullinen toimija ympäristöasioissa, vastata sidosryhmien, kuten asiakkaiden, kuluttajien ja omistajien odotuksiin, sekä tarjota lisäarvoa vientineuvotteluihin.

”Kun ympäristönäkökulmasta tehdään koko henkilökunnan juttu, ja toimintaa kehitetään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, se välittää tärkeän viestin myös paikallisyhteisölle. Nuoret näkevät meidät potentiaalisena vastuullisena työnantajana myös ympäristöasioissa”, Närpiön Vihanneksen toimitusjohtaja Stefan Skullbacka uskoo.

Laatu ja ympäristöasiat kunnossa

Ympäristösertifikaatti ISO 14001 on jatkumoa pakkaamon ISO 22000 -laatusertifikaatille. Laatupäällikkö Jenni Vuorisen mukaan järjestelmät kytkeytyvät toisiinsa luontevasti, joten hyvä pohja oli jo olemassa. Osuuskunnan viljelijät puolestaan sertifioidaan reilun vuoden päästä Global G.A.P laatujärjestelmän mukaisesti, jossa myös ympäristöasiat otetaan huomioon entistä syvällisemmin. ”He ovat jo nyt maailman huipulla monessa ympäristöasiassa, kuten vedenkäytön tehokkuudessa, biologisessa torjunnassa ja energiatehokkaassa tuotannossa. Myös tuotteiden jäljitettävyys on erinomaisella mallilla”, sanoo Skullbacka.

Kuluttajille ympäristösertifikaatti tulee näkymään osuuskunnan selkeänä pakkausmateriaalifokuksena ja kierrätettävyyden informointina eri kanavissa. Pakkaamon puolella vuotuiset auditoinnit pitävät jatkuvan ympäristöasioihin panostamisen kirkkaana mielessä.
”Tämä luo hyvällä tavalla paineita meille itselle, että ollaan sertifikaatin arvoisia. Kuluttajat ja asiakkaat voivat olla varmoja, että ympäristökuormituksen vähentäminen on keskeistä kaikessa toimintamme kehittämisessä”, kiteyttää Skullbacka.

Lähde: Närpes Grönsaker

Jaa artikkeli

Lue myös

Metsä Groupin uudistava maankäyttö tähtää luonnon tilaa vahvistavaan kulttuurimuutokseen rakennetussa ympäristössä

Metsä Group on asettanut tavoitteekseen luonnon tilan vahvistamisen toiminnassaan vuoteen 2030 mennessä. Nyt laaditut uudistavan maankäytön periaatteet ohjaavat suunnitelmien toteuttamista rakennetussa ympäristössä. Uudistavan maankäytön pilottivaihe käynnistyi viime vuonna Kemissä. Villi vyöhyke ry:n kanssa laaditut periaatteet ohjaavat biodiversiteettisuunnitelmien toteuttamista kaikilla Metsä Groupin 25 tehdaspaikkakunnalla lähivuosien aikana.

Hanna Muukka: Yhteiskunnalliset haasteet vaativat yhteisötaloutta

Ruokaläheteille elämiseen riittävä palkka itse omistetun alustan kautta, yhteiskäyttöautot naapureiden kanssa ja kohtuuhintaista hoivapalvelua kotiovelle myös haja-asutusalueella. Kuulostaako haihattelulta? Nämä ovat esimerkkejä yhteisötaloudesta, jolla voisi olla merkittäviä - mutta toistaiseksi liian vähän hyödynnettyjä - mahdollisuuksia kestävämmän ja oikeudenmukaisemman talouden rakentajina Suomessa ja koko EU:n alueella.

Data ja yhteistyö – näihin kiteytyy niin suurten kuin pienten yritysten vastuullisuustyö lähivuosina

Yritysten toimintakenttä on valtavassa muutoksessa. Vaikka jatkuvasti lisääntyvä ja kiristyvä kestävyyssääntely ei välttämättä suoraan koske pieniä ja keskisuuria yrityksiä, välillisesti pankkien ja rahoittajien kautta sekä osana arvoketjuja vaikutuksilta ei voi välttyä. Pellervo järjesti 18.1. tilaisuuden, jossa keskusteltiin siitä mitä pk-yritykset voivat odottaa ja miten niiden tulisi toimia jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa, jotta niiden toimintaedellytykset markkinoilla säilyvät

LPOnet digipalveluosuuskunnalle on myönnetty Avainlippu

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt koko Itä-Uudellamaalla toimivalle asiakasomisteiselle LPOnet Osk:lle Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa tuotetulle ja Suomessa työllistävälle palvelulle. Paikallisena asiakasomisteisena digipalveluoperaattorina tuomme missiomme mukaisesti lisää elinvoimaa Itä-uusmaalaisille asukkaille ja yrityksille. Kotimaisuudesta viestivä Avainlippu-tunnus on meille tärkeä tapa konkretisoida kuinka vastuullinen, asiakaslähtöinen ja pitkäjänteinen toimintatapamme on.