Närpiön Vihannes nostaa omaa rimaa ympäristösertifikaatilla

Osuuskunta Närpiön Vihanneksen pakkaamolle on 9.6.2020 myönnetty kasvihuonealalla harvinainen ISO 14001-ympäristösertifikaatti. Se tarkoittaa, että kaikkien toimintojen ympäristövaikutukset on tunnistettu, niiden hallintaa ja kehittämistä on käyty läpi, ja samalla osuuskunta on sitoutunut pakkaamon toiminnan jatkuvaan parantamiseen. Esimerkki sertifikaatin inspiroimasta toimenpiteestä on pakkaamon kesäkuussa 2020 avattu aurinkovoimala. Aikaisemmin on toteutettu energiaa säästävä ulkoilman hyödyntäminen tuotteiden ja tilojen jäähdyttämisessä. Pakkausmateriaalien hävikkiä seurataan entistä tarkemmin, jotta löydetään parannuskohteita.

Ympäristöjärjestelmän sertifioinnin hakeminen oli Osuuskunta Närpiön Vihannekselle strateginen päätös, jolla haluttiin tehdä jo ennestään hyvästä ympäristöajattelusta erinomaista, myös pakkaamon puolella. Tärkeitä syitä sertifikaatin hakemiseen olivat muun muassa osuuskunnan halu olla alan edelläkävijä ja vastuullinen toimija ympäristöasioissa, vastata sidosryhmien, kuten asiakkaiden, kuluttajien ja omistajien odotuksiin, sekä tarjota lisäarvoa vientineuvotteluihin.

”Kun ympäristönäkökulmasta tehdään koko henkilökunnan juttu, ja toimintaa kehitetään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, se välittää tärkeän viestin myös paikallisyhteisölle. Nuoret näkevät meidät potentiaalisena vastuullisena työnantajana myös ympäristöasioissa”, Närpiön Vihanneksen toimitusjohtaja Stefan Skullbacka uskoo.

Laatu ja ympäristöasiat kunnossa

Ympäristösertifikaatti ISO 14001 on jatkumoa pakkaamon ISO 22000 -laatusertifikaatille. Laatupäällikkö Jenni Vuorisen mukaan järjestelmät kytkeytyvät toisiinsa luontevasti, joten hyvä pohja oli jo olemassa. Osuuskunnan viljelijät puolestaan sertifioidaan reilun vuoden päästä Global G.A.P laatujärjestelmän mukaisesti, jossa myös ympäristöasiat otetaan huomioon entistä syvällisemmin. ”He ovat jo nyt maailman huipulla monessa ympäristöasiassa, kuten vedenkäytön tehokkuudessa, biologisessa torjunnassa ja energiatehokkaassa tuotannossa. Myös tuotteiden jäljitettävyys on erinomaisella mallilla”, sanoo Skullbacka.

Kuluttajille ympäristösertifikaatti tulee näkymään osuuskunnan selkeänä pakkausmateriaalifokuksena ja kierrätettävyyden informointina eri kanavissa. Pakkaamon puolella vuotuiset auditoinnit pitävät jatkuvan ympäristöasioihin panostamisen kirkkaana mielessä.
”Tämä luo hyvällä tavalla paineita meille itselle, että ollaan sertifikaatin arvoisia. Kuluttajat ja asiakkaat voivat olla varmoja, että ympäristökuormituksen vähentäminen on keskeistä kaikessa toimintamme kehittämisessä”, kiteyttää Skullbacka.

Lähde: Närpes Grönsaker

Jaa artikkeli

Lue myös

Korona-aika koetellut ihmisten jaksamista: ”Takana on kaksi kuormittavaa vuotta. S-ryhmässä halutaan puhua avoimesti mielen hyvinvoinnista.”

S-ryhmässä on edistetty mielen hyvinvointia pitkäjänteisesti, ja mielialahäiriöistä ja masennuksesta johtuvat sairauspoissaolot saatiin kääntymään laskuun vuonna 2019. Korona-aikana ahdistuneisuus ja työuupumus on lisääntynyt Suomessa, ja mielenterveyden haasteista johtuvat poissaolot kasvoivat vuonna 2021 myös S-ryhmässä. Mieli ry myönsi keväällä 2022 HOK-Elannolle Hyvän mielen työpaikka® -tunnustuksen osoituksena sitoutumisesta henkilöstön mielenterveyden edistämiseen.

Uusia askelia kohti vastuullisempaa tuotantoa: Envor Porin tuottama biokaasu osana Satamaidon energiaa

Ensi kesästä lähtien Osuuskunta Satamaidon tuotteista osa valmistetaan Envor Pori Oy:n tuottamalla biokaasulla. Uusiutuvan energian raaka-aineena on Porin Veden Luotsinmäen jätevedenpuhdistamolla syntyvä liete. Biokaasu jalostetaan laitoksella biometaaniksi, jolloin sen sisältämä hiilidioksidi poistetaan ja lopputuotteena on maakaasua vastaava puhdas ja hiilivapaa paikallisesti tuotettu bioenergia.

Valio ja eniferBio yhdistävät voimansa uuden, kotimaisen ja vastuullisesti tuotetun PEKILO®-mykoproteiinin tutkimus- ja kehitysyhteistyössä

Valio ja suomalainen biotekniikan startup eniferBio ovat sopineet PEKILO®-mykoproteiinin tutkimus- ja kehitysyhteistyön aloittamisesta. Yhteistyön tavoitteena on tuoda uusi, kotimainen ja vastuullisesti tuotettu proteiini suomalaisten ruokapöytiin vuoden 2025 aikana. Kumppanuuden alkuvaiheessa tutkitaan elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä uusien proteiinivalmisteiden tuotannossa.

HKScan laajenee kasviksista valmistettujen lisäarvotuotteiden kasvavaan markkinaan yhteistyössä Vihannes-Laitilan kanssa

HKScanin ja Vihannes-Laitilan uusi yhteisyritys nostaa kasvisten jalostusastetta ja uudistaa tuoreiden kasvistuotteiden tarjontaa. Yhteisyritys vastaa kasvavaan kuluttajakysyntään ja  tuo markkinoille vuoden kuluessa tuotteita, joilla kasvisten lisääminen ruokavalioon on vaivatonta. Yhteistyö edistää HKScanin strategista tavoitetta kasvaa monipuoliseksi ruokataloksi.