Vastuullisuus

Osuuskunta on arvopohjainen yritysmuoto

Vastuunkanto ympäröivästä yhteisöstä kuuluu osuustoiminnan keskeisiin arvoihin. Yritysmuodolle ominaista on toiminnan pitkäjänteisyys ja ihmislähtöisyys. Vastuullisuus on luontevaa, sillä keskeistä yritykselle on kestävien hyötyjen tavoittelu jäsenille - eivät lyhyen aikavälin tuotot.

Kansainväliset arvot

Osuustoiminnalla on kansainvälisesti määritelty identiteetti, arvot ja periaatteet.

 • Omatoimisuus
 • Omavastuisuus
 • Demokratia
 • Tasa-arvo
 • Oikeudenmukaisuus
 • Solidaarisuus
 • Rehellisyys
 • Avoimuus
 • Yhteiskunnallisen vastuu
 • Muista ihmisisistä välittäminen

Periaatteet

 1. Vapaaehtoinen ja avoin jäsenyys
 2. Demokraattinen jäsenhallinto
 3. Jäsenten taloudellinen osallistuminen
 4. Itsenäisyys ja riippumattomuus
 5. Koulutus, oppiminen ja viestintä
 6. Osuuskuntien keskinäinen yhteistyö
 7. Vastuu toimintaympäristöstä

Poimintoja osuustoiminnallisilta yrityksiltä

Kuvassa vihreällä pohjallsa S-ryhmän valkoinen S-logo

S-ryhmä

Teemme yhdessä asiakasomistajiemme kanssa konkreettisia tekoja yhteiskunnan hyväksi, ilmastonmuutosta vastaan ja kiertotalouden puolesta, eettisen toimintakulttuurin ja ihmisoikeuksien parantamiseksi, hyvinvoinnin ja terveyden hyväksi.

s-ryhma.fi

 

metsagroup

Metsä Group

Valmistamiemme tuotteiden pääraaka-aine on uusiutuva puu, ja tuotteemme korvaavat fossiilisten raaka-aineiden käyttöä. Puun hankimme pohjoisista metsistä, joiden kestävästä hoidosta, kasvusta ja luontoarvoista huolehdimme.

metsagroup.com

 

Kuvassa Tradekan logo. Valkoinen ympyrä, jossa violettia ja sinistä reunoissa. Alla teksti Tradeka.

Tradeka

Vastuullisuus on aina ollut keskeisen osa Osuuskunta Tradekan toimintaa. Uskomme, että omistajana voimme myös tänä päivänä edistää liiketoimintaa, joka tuottaa sekä hyvää tulosta että hyvää suomalaiselle yhteiskunnalle.

tradeka.fi

op

OP ryhmä

Yhteiskuntavastuu on tiivis osa OP:n liiketoimintaa ja strategiaa. Kuuntelemme sidosryhmiemme näkemyksiä, havainnoimme toimintaympäristössämme vaikuttavia megatrendejä, riskejä ja mahdollisuuksia ja johdamme toimintaamme arvojemme kautta.

op.fi

Kuvassa Atrian logo

Atria

Atrian yritysvastuu näkyy koko ruokaketjun matkalla aina alkutuotannosta tehtaiden valmistusprosessien kautta asiakkaalle ja kuluttajalle asti. Vuorovaikutus sidosryhmiensä kanssa – heidän toiveiden kuunteleminen ja huomioiminen on yksi Atrian vastuullisen toiminnan peruspilareita.

atria.fi

 

hkscan

HKScan

HKScanin vastuullisuustyö keskittyy neljään painopistealueeseen: eläinten terveys ja hyvinvointi, ympäristövastuu, sosiaalinen vastuu ja taloudellinen vastuu. Johtavana pohjoismaisena ruokatalona olemme sitoutuneet olemaan maailman paras sekä eläintenhoidossa että ympäristövaikutusten vähentämisessä.

hkscan.com

lahitapiola

LähiTapiola

LähiTapiolan yhteiskuntavastuu on paikallisia ja valtakunnallisia tekoja kestävän kehityksen sekä vastuullisen toiminnan edistämiseksi. Lähtökohtana on vastuu vaikutuksistamme ympäristöön ja yhteiskuntaan.

lahitapiola.fi

dava

DAVA Foods

Vastuullisuus tarkoittaa kaikkien työntekijöiden ja yhteistyökumppanien tasapuolista kohtelua, eläinten hyvinvoinnin varmistamista, ympäristön huomioimista sekä korkealaatuisia turvallisia tuotteita.

davafoods.fi

valio

Valio

Valion tehtävä on luoda hyvinvointia ja makuelämyksiä vastuullisesti. Samalla tarjoamme ratkaisuja kuluttajien, yhteiskunnan ja ympäristön muuttuviin tarpeisiin ja haasteisiin.

valio.fi

hmlosm

Hämeenlinnan osuusmeijeri

Tunnistamme toimintamme ympäristövaikutukset ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti niiden vähentämiseksi. Otamme ympäristövaikutukset huomioon päätöksenteon eri vaiheissa. 

hmlosuusmeijeri.fi

poppankki

POP Pankki-ryhmä

Perusarvonamme on osuustoiminnallisuus, joka tarkoittaa aktiivista asiakkaan ja toimintaympäristön hyvinvoinnin edistämistä, tasa-arvoisuutta sekä vastuullista pitkäjänteistä toimintatapaa.

poppankki.fi

arvo-sijoitusosk

Arvo Sijoitusosuuskunta

Edistämme jäsentemme ja toiminta-alueemme elinkeinoelämän ja yritysten pitkän aikavälin menestystä tuottavalla ja turvaavalla sijoitustoiminnalla. Sijoitamme ja toimimme vastuullisesti.

arvosijoitus.fi

oulunseudunsahko

Oulun Seudun Sähkö

MeidänSähkön valinta oman kodin sähköksi on merkittävä ympäristöteko, sillä se tuotetaan 100 % uusiutuvasta energiasta. Myymämme sähköenergia tuotetaan sataprosenttisesti uusiutuvalla vesivoimalla.

oulunseudunsahko.fi

faba

Faba osk

Vastuullisuus toiminnassamme näkyy parhaiten genomisessa jalostuksessa. Se parantaa eläinten hyvinvointia ja vähentää ympäristövaikutuksia.

faba.fi

Lisää osuustoiminnan vastuullisuustyöstä

Osuuskunnat ja kestävä kehitys

Osuustoimintakeskus Pellervon julkaisu 2015.
PDF, 162 sivua.

Lue julkaisu

Osuustoimintalehden artikkeliarkisto vastuullisuus-teemasta

otlehti.pellervo.fi

Coops for 2030

Kansainvälisen osuustoimintaliitto ICA:n vuosikymmentavoitteisiin liittyvä kampanja.

coopsfor2030.coop