Velvoittaako osuuskunnan jäsenyys mihinkään?

Osuuskunta on yritys, jonka sen jäsenet omistavat. He myös päättävät osuuskunnan toiminnasta käyttämällä päätösvaltaa osuuskunnan hallinnossa. Valta tuo jäsenille myös vastuun. Osuuskunnan ajatus on, että sen jäsenet käyttävät osuuskunnan tuottamia tuotteita ja palveluita. Osuuskunnan jäsen maksaa osuuskuntaan liittyessään osuusmaksun. Osuusmaksuista koostuu osuuskunnan liiketoiminnan edellyttämä oma pääoma.

Osuuskunnan päätöksenteon erityinen piirre on demokratia. Jokaisella jäsenellä on ylintä päätösvaltaa käyttävässä osuuskunnan kokouksessa yksi ääni. Suurimmissa osuuskunnissa voi olla osuuskuntakokouksen sijaan edustajisto. Jokaisella jäsenellä on myös edustajiston vaaleissa yksi ääni. Yleensä tämä henkilö ja ääni -periaate tunnetaan valtiollisissa ja kunnallisissa vaaleissa. Osuuskuntademokratia on kuitenkin valtiollista ja kunnallista demokratiaa vanhempaa perua.
 
Osuuskunnan jäsenillä ei ole yleensä ehdotonta velvollisuutta käyttää oman osuuskunnan palveluita tai tuotteita. Jäsenten sitoutuminen omaan osuuskuntaan kuuluu kuitenkin osuustoiminnan ideaan.
Jaa artikkeli

Lue myös

Mikä on vesiosuuskunta?

Vesiosuuskuntia käytetään vesihuollon ja mahdollisesti jätevesihuollon järjestämiseen yleensä haja-asutusalueilla. Niiden...

Tietosuoja-asetusten hallintakeskus

Sivuston evästeet

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita verkkosivustot tallentavat tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi, kun käyt sivustolla. Evästeet tallentavat erilaisia tietoja laitteestasi; esimerkiksi selaimen kielen, laitteen sijainnin ja tekniset ominaisuudet.

Evästeitä ei käytetä henkilöllisyyden tunnistamiseen, evästeitä käytetään ainoastaan edellä kuvattuun tarkoitukseen.

PHPSESSID, wordpress_test_cookie, tk_tc, tk_ai, gdpr[consent_types], gdpr[allowed_cookies]

Google Analytics -evästeet

Käytämme Google Analytics -ohjelmaa kerätäksemme tietoja siitä, miten sivustoa käytetään ja miten voimme parhaiten tarjota käyttäjille heidän tarvitsemiaan tietoja.

_ga, _gid
_ga, _gid