Tutustumassa Gardajärven ympäristön yritysten yhteistoimintaan

Olen tällä viikolla Joroisten lukion Osuuskunta Eihvelin kanssa Gardajärven ympäristöön ja sen yrityksiin tutustumassa. Pääpainona on osuuskunnat, mutta käymme myös muutamassa perheyrityksessä, sekä erikoisuutena osuuskunnan pyörittämään kouluun Arcon kylässä.

Joroisten lukiolta matkassa on 7 opiskelijaa ja 3 opettajaa. Matka on Joroisten Oma Osuuskunnan tukema, joka toivoo tuellaan lukiolaisten saavan ideoita oma osuuskuntansa Eihvelin toimintaan ja samalla Joroislaisen.

Joroisten lukion matkalla mukana olevia oppilaita.

Ensimmäisenä opintomatkapäivänä tutustuimme Gardajärven pohjoispuolen kolmeen yritykseen. Viiniosuuskunta  Cantina Toblinoon, omaa juustomeijeriä pyörittävänä perhetilaan ja balsamiviinietikkaa tuottavaan yritykseen.

Vuonna 1960 perustettu viiniosuuskunta toimii 800 viljelijän rypäleiden jalostajana. Yhtenä viinin myyjänä toimii paikallinen kirkko, jonka omistuksessa kaikki osuuskunnan jäsenten viiniviljelmät ovat aiemmin olleet.

Viinin tankkausasema osuuskunnassa.

Juustomeijeriä pyörittävä perhetila sijaitsi ylempänä vuorilla. Tilalla oli koko juuston elinkaareen liittyvät toiminnot. Siellä syntyi vasikoita, joista osasta tuli omalle tilalle lypsäviä lehmiä, joista saadusta maidosta tehtiin omassa juustomeijerissä juustoja, jotka vielä myytiin tilan omassa myymälässä. Koko ketju samalla tontilla.

Lukio-opiskelijoille tuntui olevan mielenkiintoista nähdä kuinka eri aloilla päästään yhteistyön (osuustoiminnallisen tai perheessä tapahtuvan) kautta merkittäviin tuloksiin ja saadaan luotua hienoja tuotteita. Ihmetyttämään jäi myös perhetilajuustolalta se, että miten yhdessä paikassa voidaan hoitaa tehokkaan oloisesti koko tuotteen elinkaari aina vasikoiden kasvatuksesta juuston myyntiin asti.

Palaan asiaan torstaina Garda Scula vierailun jälkeen ja kerron osuustoiminnallisen koulun järjestäytymisestä. Onphanan meillä Suomessakin jonkin verran keskustelua käyty siitä, että osuuskunta voisi olla sopiva vaihtoehto koulun yhtiöittämisessä.

Lukiolaisten omasta näkökulmasta pitämään matkablogiin voitte tutustua osoitteessa https://joroistenlukioitaliassa.wordpress.com/.

Matti Ketola

Jaa artikkeli

Lue myös

Osuustoiminta Suomen itsenäisyyden rakentajana

Kun Suomi saavutti itsenäisyytensä vuonna 1917, maa oli taloudellisesti ja sosiaalisesti varsin haavoittuvainen. Koko kansan osallistuminen hyvinvoinnin rakentamiseen oli välttämätöntä, ja osuustoiminta tarjosi tähän erinomaiset työkalut.

Onko euro ainoa arvo sote-palveluissa?

Hyvinvointialueet ovat tilanteessa, jossa hoitojonot pitenevät, henkilökunnan saatavuus heikkenee ja rahoituksen alijäämät kasvavat. Näiden akuuttien ja kroonistuneiden ongelmien ratkaiseminen vaatii enemmän kuin pelkkää taloudellista tasapainoilua. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat elintärkeitä, aina ennaltaehkäisevästä työstä hengenpelastukseen. Siksi on syytä kysyä: onko raha ainoa arvo, jolla näitä ongelmia ratkotaan?

Kesä-Suomen infra nojaa yhteisomistajuuteen

Kesä on aktiivista aikaa eri puolilla Suomea, ja se tuo esiin monia maaseudun yhteisöllisyyden piirteitä. Monet palvelut, kuten juokseva vesi, laajakaista ja tiet, ovat eri lailla yhteisön omistamia ja ylläpitämiä kuin kaupungeissa.

Yritysten rooli järjestöjen ja tapahtumien kumppanina kasvaa

Vapaaehtoissektorin ja yritysten välinen suhde on muutoksessa. Monet sote-sektorin, kulttuurialan ja urheilutoiminnan toimijat ovat perinteisesti olleet riippuvaisia julkisesta rahoituksesta. Valtion ja kuntien talouden säästöt vaikuttavat näiden toimijoiden toimintaan merkittävästi.

Tilaa uutiskirje