Osuuskunta – Pieni voima suureksi. Käsikirja osuuskunnan jäsenelle
Teksti: Sami Karhu

1. Katso ja näe – kiinnostu omista asioistasi

Kaupungin kadulla ja kuntakeskuksen torilla näet lukuisten yritysten liikemerkkejä. Yllättävän moni niistä kuuluu osuustoiminnalliselle eli jäsenomisteiselle yritykselle. Pikaisellakin vilkaisulla saatat nähdä yhden tai useamman osuustoiminnallisen yrityksen: kaupan, pankin, puunostajan, vakuutuslaitoksen, ravintolan, hotellin ja yrittäjäosuuskunnan tuotemerkin.

Yleensä juuri ne ihmiset, jotka kadulla ja torilla kävelevät, ovat myös monien katukuvassa olevien yritysten paitsi asiakkaita myös omistajia. Kun menee kauppaa sisään, voi huomata, että elintarvikehyllyiltä löytyy paljon osuustoiminnallisten yritysten tuotteita. Niitä ovat tuottaneet maanviljelijöiden osuustoiminnalliset yritykset.

Kuntakeskuksen rakennuksia saattaa lämmittää energiaosuuskunta. Sähkön voi toimittaa sähköosuuskunta ja puhelinpalveluista huolehtii puhelinosuuskunta. Kylän vesihuollosta vastaa vesiosuuskunta ja siivous- ja remonttipalvelua tarjoaa työntekijöiden osuuskunta.

Kuulostaa ehkä yllättävältä? Juuri näin kuitenkin on. Suomessa on moderneja, markkinataloudessa hioutuneita osuustoiminnallisia yrityksiä, jotka jäsenet omistavat paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti. Osa osuuskunnista on kansainvälistänyt liiketoimintaansa, osa toimii hyvinkin paikallisesti.

Osuustoiminnallisia yrityksiä on kaikkialla maailmassa, mutta Suomi on suhteellisesti vahvin osuustoimintamaa mm. jäsenmäärällä laskettuna. Jäsenomisteinen, taloudelliseen yhteistoimintaan perustuva yritysmalli sopii suomalaiseen mentaliteettiin – omin voimin, mutta yhteistoiminnassa.

Lue lisää:

Seuraava luku: 2. Osuuskunta on yritys ja ihmisten yhteisö »


Sisällys

  1. Katso ja näe – kiinnostu omista asioistasi
  2. Osuuskunta on yritys ja ihmisten yhteisö
  3. Osuuskunnan hyödyt montaa kautta
  4. Osuuskunnan jäsenyyttä tulee hakea
  5. Omaan osuuskuntaan on syytä tutustua
  6. Sitoutuminen, yhteishenki ja arvot kuuluvat osuustoimintaan
  7. Jäsenten tulee huolehtia osuuskunnan pääoman riittävyydestä
  8. Osuuskunnan hallinnointi kuuluu jäsenille
  9. Valmiudet osuuskunnan hallintohenkilöksi
  10. Osuuskunnasta eroaminen, erottaminen ja osuusmaksun palautus
  11. Osuuskunnan jäsenen verotus