Eurooppalaisten osuustoimintayritysten kattojärjestöt järjestivät marraskuussa Euroopan parlamentissa tilaisuuden, jossa jakoivat näkemyksiään ja painopisteitään unionin kaudelle 2024–2029. Tilaisuudessa korostettiin osuustoiminnan roolia kestävyyden ja ilmastonmuutoksen torjunnassa, ja parlamentille sekä komissiolle esitettiin toiveita osuustoiminnan vahvemmasta huomioimisesta. Rahoituksen saanti nousi yhdeksi haasteeksi, erityisesti pienille osuuskunnille.
Euroopan unioni valmistautuu uuteen poliittiseen aikakauteen, jossa keskeiset sosioekonomiset haasteet vaativat yhteisiä ratkaisuja. Kilpailukyvyn, rahoituksen, sosiaalisten oikeuksien ja kestävyyden teemat ovat nyt ajankohtaisia. Visio kestävään ja kilpailukykyiseen Eurooppaan -tilaisuus järjestetiin 5.11. ja se kokosi osuustoimintajärjestöt yhteen keskustelemaan osuustoiminnan nykytilasta, haasteista ja mahdollisuuksista unionin seuraavalle viisivuotiskaudelle.
Puhujat toivat esiin osuustoiminnan pitkät perinteet ja sen, että kolmannes EU:n asukkaista kuuluu osuuskuntiin, minkä lisäksi osuuskunnat edustavat 10 prosenttia EU:n yritystoiminnasta. Osuustoimintaa kuitenkin myös haastettiin uudistumaan jäseniään tukeviksi. Esimerkiksi energiaosuuskunnilla nähdään kasvupotentiaalia, mutta paikallistasolla on esteitä, joita lainsäädännön selkiyttäminen voisi helpottaa. MEP Herbert Dorfmann ja muut edustajat korostivat osuustoiminnan merkitystä yhteisötaloudessa ja tarpeen kehittää osuustoimintamallia vastaamaan nykypäivän haasteisiin.
Tilaisuuden emännöi europarlamentaarikko Irene Tinagli (S&D). Järjestäjinä olivat Euroopan teollisuus- ja palveluosuuskunnat CECOP, Cooperatives Europe sekä uusiutuvien energiaosuuskuntien REScoop, osuuspankkien EACB, kuluttajaosuuskuntien Eurocoop ja maatalousosuuskuntien COGECAn.