Opetushallitus palkitsi Kiipulan osuuskunnan ja tiimioppimisen mallin

Opetushallituksen Ammatillisen koulutuksen parhaat käytännöt -kilpailuun ilmoitettiin 151 ehdotusta, joista viisi nousi palkinnoille. Kiipulan ”Tiimioppiminen tiimiyrittäjänä – osuuskunta oppimisen ympäristönä ammatillisessa erityisopetuksessa” oli yksi näistä.

Työelämälähtöistä oppimista toteuttava tiimioppimisen malli kuvaa pedagogisen osuuskunnan kehittämistä. Oikeat asiakastyöt sekä oikea opiskelijoiden yrittäjyys toteutuvat tiimeissä toimien. Tiimioppimisen keskeisiä työkaluja ovat mm. henkilökohtainen oppimissopimus, aidot asiakasprojektit, oma yritys ja sen kehittäminen, vertaisoppiminen ja -johtajuus.

Palkintoa perusteltiin sillä, että oppiminen pedagogisessa osuuskunnassa on asiakaslähtöistä, yhteisöllistä ja toiminnallista. Osuuskunta mahdollistaa työpaikalla tapahtuvan oppimisen myös erityistä tukea tarvitseville sekä aloilla, joilla ei ole riittävästi yritystoimintaa opiskelijan kotipaikkakunnalla.

Kiipulan malli on tarkemmin kuvattuna hyvissä käytännöissä: https://hyvatkaytannot.oph.fi/kaytanto/2100/?q=072515555c84423a036e0059fc775f4e

Kiipulan datanomiopiskelijoiden Kiip-IT –osuuskuntaan voi tutustua osoitteessa http://www.osuuskuntakiipit.fi/.

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.