Valtakunnallisilla vesiosuuskuntapäivillä jaetaan tietoa ja kokemuksia

Teksti: NINA PIMIÄ

Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät alkavat Kouvolassa perjantaina 2. helmikuuta. Vuosittain järjestettävät päivät kokoavat yhteen vesiosuuskuntien parissa työskenteleviä henkilöitä ja yrityksiä.

Tänäkin vuonna ohjelmassa on asiapitoisia luentoja ja keskusteluja eri aiheista, vapaata yhdessäoloa sekä näytteilleasettajien palveluihin ja tuotteisiin tutustumista. Kokemusten jakaminen ja toisten esimerkeistä oppiminen ovat olleet vesiosuuskuntapäivien kantava voima alusta saakka.

Luennoitsijoita on maa- ja metsätalousministeriöstä, Suomen ympäristökeskuksesta, Osuustoimintakeskus Pellervosta, Vesilaitosyhdistyksestä (VVY), SVOSK:sta ja Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Perjantaina ohjelmassa on ajankohtaiskatsaus muun muassa henkilötietolakiin, joka vesiosuuskuntienkin tulee huomioida toiminnassaan. Osuustoimintaa esitellään toimialat ylittävästä näkökulmasta, pohtien missä asioissa vesiosuuskunnat voisivat ottaa oppia muiden toimialojen osuuskunnilta. Lisäksi käsitellään VEETI -tietojärjestelmää, johon vesihuoltolaitosten on tallennettava tietoja toiminnastaan.

Lauantaina käydään läpi hanketoiminnan tuloksia vesiosuuskuntakentällä ja kuullaan kokemuksia esimerkiksi verkostojen seurannan haasteista tilanteessa, jossa verkoston sijainti ei ole tarkkaan tiedossa. Muutamista ajankohtaisista aiheista käydään alustusten jälkeen johdettu keskustelu. Lopuksi käsitellään vielä veden hinnoittelua ja tuoreita talousvesiasetuksen muutoksia.

VOK-päivillä historia ja tulevaisuus kohtaavat

Edelliset vesiosuuskuntapäivät johdattivat osallistujat Tampereelle, jonne Suomen ensimmäinen vesiosuuskunta aikoinaan perustettiin. Tänä vuonna päivät palauttavat meidät ensimmäisten vesiosuuskuntapäivien seudulle Kouvolaan.

Ensi vuonna SVOSK ry täyttää 10 vuotta ja seuraavien Valtakunnallisten vesiosuuskuntapäivien pitopaikka julkistetaan lauantaina.

Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät järjestetään 2.-3.2. Kouvolassa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.