Valtakunnallisilla vesiosuuskuntapäivillä jaetaan tietoa ja kokemuksia

Teksti: NINA PIMIÄ

Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät alkavat Kouvolassa perjantaina 2. helmikuuta. Vuosittain järjestettävät päivät kokoavat yhteen vesiosuuskuntien parissa työskenteleviä henkilöitä ja yrityksiä.

Tänäkin vuonna ohjelmassa on asiapitoisia luentoja ja keskusteluja eri aiheista, vapaata yhdessäoloa sekä näytteilleasettajien palveluihin ja tuotteisiin tutustumista. Kokemusten jakaminen ja toisten esimerkeistä oppiminen ovat olleet vesiosuuskuntapäivien kantava voima alusta saakka.

Luennoitsijoita on maa- ja metsätalousministeriöstä, Suomen ympäristökeskuksesta, Osuustoimintakeskus Pellervosta, Vesilaitosyhdistyksestä (VVY), SVOSK:sta ja Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Perjantaina ohjelmassa on ajankohtaiskatsaus muun muassa henkilötietolakiin, joka vesiosuuskuntienkin tulee huomioida toiminnassaan. Osuustoimintaa esitellään toimialat ylittävästä näkökulmasta, pohtien missä asioissa vesiosuuskunnat voisivat ottaa oppia muiden toimialojen osuuskunnilta. Lisäksi käsitellään VEETI -tietojärjestelmää, johon vesihuoltolaitosten on tallennettava tietoja toiminnastaan.

Lauantaina käydään läpi hanketoiminnan tuloksia vesiosuuskuntakentällä ja kuullaan kokemuksia esimerkiksi verkostojen seurannan haasteista tilanteessa, jossa verkoston sijainti ei ole tarkkaan tiedossa. Muutamista ajankohtaisista aiheista käydään alustusten jälkeen johdettu keskustelu. Lopuksi käsitellään vielä veden hinnoittelua ja tuoreita talousvesiasetuksen muutoksia.

VOK-päivillä historia ja tulevaisuus kohtaavat

Edelliset vesiosuuskuntapäivät johdattivat osallistujat Tampereelle, jonne Suomen ensimmäinen vesiosuuskunta aikoinaan perustettiin. Tänä vuonna päivät palauttavat meidät ensimmäisten vesiosuuskuntapäivien seudulle Kouvolaan.

Ensi vuonna SVOSK ry täyttää 10 vuotta ja seuraavien Valtakunnallisten vesiosuuskuntapäivien pitopaikka julkistetaan lauantaina.

Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät järjestetään 2.-3.2. Kouvolassa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.