Itä-Suomen yliopiston palkittu osuustoimintakurssi saa jatkoa

Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksella Joensuussa järjestettävä Osuustoiminnan idea ja osuuskunta yritysmuotona -opintojakso perehdyttää osuustoimintaan. Opintojaksolla käsitellään muun muassa osuustoimintaa yritysmuotona sekä sen roolia osana kansalaisyhteiskuntaa.

”Aika harva suomalainen tietää, että suhteellisesti tarkasteltuna Suomi on maailman osuustoiminnallisin maa ja osuuskunta eniten omistettu yritysmuoto Suomessa”, sanoo kurssin vastuuhenkilö, professori Anu Puusa.

Kurssin sisällössä yhdistyvät elinkeinoelämän ja yliopiston välinen vuoropuhelu sekä tahtotila lisätä tietoa kansallisesti merkittävästä kilpailukykyresurssista ja suomalaisesta omistajuudesta sekä vakautta ja hyvinvointia luovasta ankkurivarallisuudesta.

Kurssilla luennoi useita osuustoiminnallisten yritysten toimijoita ja asiantuntijoita. Maaliskuussa 2018 toteutettavan kurssin asiantuntijavieraiksi saapuu suomalaisen osuustoiminnan huippunimiä. Luennoitsijoiksi ovat lupautuneet muun muassa Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme, vuorineuvos Kari Neilimo, Osuustoimintakeskus Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä, Joensuun Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Jaana Reimasto-Heiskanen sekä PeeÄssän toimitusjohtaja Tapio Kankaanpää.

Kurssin sisältö ja toteutustapa on saanut myös tunnustusta: Suomen Ekonomit myönsivät professori Anu Puusalle vuoden 2016 opetuspalkinnon.

”Suomessa on pitkä kuluttaja- ja tuottajaosuuskuntien perinne, ja historian saatossa Suomeen on kertynyt ainutlaatuista osuustoiminnan johtamisosaamista. Ainutlaatuisuus syntyy siitä, että perinteisen liikeyrityksen kilpailukyvyn ja tehokkuuden lisäksi johtamisessa on huomioitava myös muita arvoja kuten yhteisöllisyys, omistajajäsenien hyvinvointi ja toimialueen elinvoimaisuus. Juuri näistä teemoista vieraamme kertovat käytännönläheisesti, koskettavasti ja pitkään kokemukseen nojautuen”, Puusa toteaa.

 

Kurssi on mukana myös avoimen yliopiston tarjonnassa. Avoimessa opiskelu soveltuu hyvin myös työssäkäyville, sillä kurssin voi suorittaa joustavasti verkko-opintoina.

”Opintoja voi tehdä vaikka kotisohvalta tai työpöydän äärestä itselle sopivimpana ajankohtana”, kertoo Marjaana Mukkala Itä-Suomen yliopiston Avoimesta yliopistosta.

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.