Satavuotias Andelsförbundet jatkaa tiiviissä yhteistyössä Pellervon kanssa

Finlands Svenska Andelsförbund juhli 100-vuotista taivaltaan G18-juhlasalissa Helsingissä Ruotsalaisuuden päivänä 6.11.2019. Kutsuvieraita oli saapunut paikalle runsaat 70.

Finlands Svenska Andelsförbundin 100-vuotisjuhlassa julkistettiin järjestön uusi logo, joka viestii tiivistä yhteistyötä Osuustoimintakeskus Pellervon kanssa. Logossa on Pellervon merkki, jonka oikealla puolella on nimi ”Andelsförbundet”. Järjestö toivoo, että tästä nimestä tulee käyttönimi Pellervo-nimen tapaan.

Ruotsinkielinen järjestö- ja palvelutoiminta on pitkään tapahtunut osana Pellervon toimintaa vuonna 1993 solmitun yhteistyösopimuksen nojalla. Andelsförbundetin puheenjohtaja on Pellervon hallituksen jäsen, varapuheenjohtaja Pellervon valtuuskunnan jäsen. Toimitusjohtaja on Pellervon osuustoimintajohtaja.

Andelsförbundetille uusi puheenjohtajisto

Agrologi Stefan Saaristo Maalahdesta valittiin järjestön uudeksi puheenjohtajaksi ylimääräisessä liiton kokouksessa 6.11.2019. Saaristo on toiminut Pohjanmaan Lihan (Österbottens Kött) toimitusjohtajana ja johtajana Saga Fursissa. Tällä hetkellä hän on Vaasan osuuspankin hallintoneuvoston puheenjohtaja. Järjestön varapuheenjohtajaksi valittiin agronomi Kristian Westerholm Inkoosta. Hän on maidontuottaja ja toimii tällä hetkellä osuuskauppa Varuboden-Osla handelslagin hallintoneuvoston puheenjohtajana.

Tilaisuudessa palkitut. Kunniaplaketin saanut Osuustoimintakeskus Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu piti kiitospuheen palkittujen puolesta.

Kahdeksan ansiomerkkiä, joukossa suomenkielisiä

Andelsförbundetin vuosijuhlassa myönnettiin kahdeksan ansiomerkkiä. Harvoin myönnettävä ylin tunnustus kunniaplaketti (hedersplakett) myönnettiin Osuustoimintakeskus Pellervon toimitusjohtajalle Sami Karhulle.

Kultaisen ansiomerkin (guldmedalj i förgyllt silver) myönnettiin seuraaville henkilöille: Metsäliiton hallituksen puheenjohtaja Martti Asunta, Raaseporin osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Ola Eklund, Ahvenanmaan osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Kjell Jansson, osuuskunta Maitosuomen emeritus toimitusjohtaja Reima Luomala, Pohjanmaan Lihan hallituksen puheenjohtaja Kjell-Göran Paxal, Varuboden-Oslan hallintojohtaja Anne Schneider ja Vaasan osuuspankin hallituksen jäsen Henrik Strandberg.

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Ministeri korosti osuustoiminnan merkitystä alueilla

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist toi valtiovallan tervehdyksen vuosijuhlaan. Hän korosti sitä, miten suuri merkitys osuustoiminnan on alueiden hyvinvoinnille. Hän kuvasi omakohtaisen kokemuksen kautta osuuskuntien merkitystä palveluiden järjestäjänä sekä niiden yhteisöllistä merkitystä.

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.