Satavuotias Andelsförbundet jatkaa tiiviissä yhteistyössä Pellervon kanssa

Finlands Svenska Andelsförbund juhli 100-vuotista taivaltaan G18-juhlasalissa Helsingissä Ruotsalaisuuden päivänä 6.11.2019. Kutsuvieraita oli saapunut paikalle runsaat 70.

Finlands Svenska Andelsförbundin 100-vuotisjuhlassa julkistettiin järjestön uusi logo, joka viestii tiivistä yhteistyötä Osuustoimintakeskus Pellervon kanssa. Logossa on Pellervon merkki, jonka oikealla puolella on nimi ”Andelsförbundet”. Järjestö toivoo, että tästä nimestä tulee käyttönimi Pellervo-nimen tapaan.

Ruotsinkielinen järjestö- ja palvelutoiminta on pitkään tapahtunut osana Pellervon toimintaa vuonna 1993 solmitun yhteistyösopimuksen nojalla. Andelsförbundetin puheenjohtaja on Pellervon hallituksen jäsen, varapuheenjohtaja Pellervon valtuuskunnan jäsen. Toimitusjohtaja on Pellervon osuustoimintajohtaja.

Andelsförbundetille uusi puheenjohtajisto

Agrologi Stefan Saaristo Maalahdesta valittiin järjestön uudeksi puheenjohtajaksi ylimääräisessä liiton kokouksessa 6.11.2019. Saaristo on toiminut Pohjanmaan Lihan (Österbottens Kött) toimitusjohtajana ja johtajana Saga Fursissa. Tällä hetkellä hän on Vaasan osuuspankin hallintoneuvoston puheenjohtaja. Järjestön varapuheenjohtajaksi valittiin agronomi Kristian Westerholm Inkoosta. Hän on maidontuottaja ja toimii tällä hetkellä osuuskauppa Varuboden-Osla handelslagin hallintoneuvoston puheenjohtajana.

Tilaisuudessa palkitut. Kunniaplaketin saanut Osuustoimintakeskus Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu piti kiitospuheen palkittujen puolesta.

Kahdeksan ansiomerkkiä, joukossa suomenkielisiä

Andelsförbundetin vuosijuhlassa myönnettiin kahdeksan ansiomerkkiä. Harvoin myönnettävä ylin tunnustus kunniaplaketti (hedersplakett) myönnettiin Osuustoimintakeskus Pellervon toimitusjohtajalle Sami Karhulle.

Kultaisen ansiomerkin (guldmedalj i förgyllt silver) myönnettiin seuraaville henkilöille: Metsäliiton hallituksen puheenjohtaja Martti Asunta, Raaseporin osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Ola Eklund, Ahvenanmaan osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Kjell Jansson, osuuskunta Maitosuomen emeritus toimitusjohtaja Reima Luomala, Pohjanmaan Lihan hallituksen puheenjohtaja Kjell-Göran Paxal, Varuboden-Oslan hallintojohtaja Anne Schneider ja Vaasan osuuspankin hallituksen jäsen Henrik Strandberg.

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Ministeri korosti osuustoiminnan merkitystä alueilla

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist toi valtiovallan tervehdyksen vuosijuhlaan. Hän korosti sitä, miten suuri merkitys osuustoiminnan on alueiden hyvinvoinnille. Hän kuvasi omakohtaisen kokemuksen kautta osuuskuntien merkitystä palveluiden järjestäjänä sekä niiden yhteisöllistä merkitystä.

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.