Omistajanvaihdokset: Uusia tapoja ja yhteistyön voimaa

Marraskuun alussa vietetään jälleen valtakunnallista omistajanvaihdosviikkoa.

Suomessa lukuisat yritykset etsivät jatkajia omistajan eläköityessä tai siirtyessä syrjään. Ei ole kenenkään etu ajaa alas toimivaa yritystä, joten tarvitaan toimia omistajavaihdosten vauhdittamiseen.

− Omistajanvaihdoksien toteuttamisessa on katsottava neuvonnan ja rahoituksen lisäksi erilaisia toteuttamistapoja. Yrityksen jatkaminen työntekijöiden tai asiakkaiden voimin osuuskuntamuotoisesti on alihyödynnetty jatkamistapa, toteaa Pellervon toimitusjohtaja Mari Kokko.

Yrityksen siirtyminen uuteen omistajuuteen useamman jo yrityksen entuudestaan tuntevan henkilön yhteisvoimin on luonteva jatkumo yritykselle. Se luo hyvän pohjan kehittää ja vahvistaa yritystä. Osuuskunta tarjoaa puolestaan jatkajille tasa-arvoisen päätöksenteon ja jakaa yritystoiminnan vastuut ja riskit tasapuolisesti.

Esimerkkejä:

Liekki Art House. Neljä vastikään valmistunutta keramiikka-alan artesaania perusti Keramiikkaosuuskunta Liekin, joka jatkaa Tampereen Kaakinmaalla toimineen keramiikkaliike Savi-Sepon toimintaa Keraamikkojen osuuskunta Liekki Art House: Uusi Elämä SaviSepolle – Osuustoiminta-lehti

Kilon Osuus-Auto on kuljettajien perustama sekä omistama kuljetusliike. Sen tarina alkoi 1987, kun SOK:n keskusvaraston autonkuljettajat perustivat kuljetusalan henkilöstöomisteisen osuuskunnan. https://koa.fi

Lisätietoja:
Mari Kokko, toimitusjohtaja, Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervo, puh 040 5212124, mari.kokko@pellervo.fi

Jaa artikkeli

Lue myös

Ehdota Vuoden osuustoimintatekoa! 

Pian on aika jälleen nostaa esiin mitä puhuttelevaa on jokin osuuskunta, -pankki tai keskinäinen vakuutusyhtiö äskettäin tehnyt: Uusi avaus paikallisyhteisön hyväksi? Painava jäsenhyöty? Innovatiivinen tapa olla osuustoiminnallinen? Pellervon Päivässä 2. huhtikuuta 2025 tullaan julkistamaan toisen kerran Vuoden osuustoimintateko. 

Tilaa uutiskirje