Atria parantaa merkittävästi energiankäyttöä

Ensimmäinen Calefa Oy:n kanssa tehty hukkalämpökartoitus vahvisti käsitystä mittavasta energian uusiokäyttöpotentiaalista ja osoittautui erittäin kannattavaksi. Uusia toteutuksia on jo työn alla.

-Toteutetulla toimenpiteellä pystyimme pienentämään sekä hiilidioksidipäästöjämme että kustannuksiamme, toteaa Atrian energia- ja vastuullisuuspäällikkö Eero Yliselä Kauhajoen tuotantolaitoksessa tehdystä energiatehokkuustoimenpiteestä. 

Aluksi Atrian kanssa tehtiin Nurmon tehdasalueella koko tuotantolaitoksen käsittävä hukkalämpökartoitus. Sen perusteella havaittiin, että jo hyödynnettyjen hukkalämpölähteiden lisäksi potentiaalia yhä laajemmalle lämmön uusiokäytölle olisi edelleen runsaasti. Havaitut toimenpiteet edellyttävät huolellista suunnittelua sekä investointeja.

Tuloksena saatiin piirrettyä laaja toimenpiteiden sarja, jotka toteuttamalla elintarvikejätti saa konkreettista hyötyä niin energiansäästössä kuin CO2-päästöjen vähentämisessä. Samaan aikaan tarkasteltiin aktiivisesti myös muita Atrian tuotantolaitoksia, joissa vastaavia energiansäästötoimenpiteitä voisi hyödyntää.

– Poimitaan ensin matalalla olevat hedelmät puusta, luonnehtii Calefan erikoisasiantuntija Antti Porkka teollisuudessa suositeltavaa tapaa edetä kohde kerrallaan.

Ensimmäisenä päädyttiin toteuttamaan Kauhajoen tehtaan käyttöveden esilämmityksen tuottava uusiokäyttöratkaisu, joka hyödyntää jäähdytyksen hukkalämpöjä. Calefa Oy:n toimittama kokonaisjärjestelmä on ollut Atrialla käytössä keväästä 2020 alkaen. 

Energia- ja vastuullisuuspäällikkö on jo saatuihin tuloksiin erittäin tyytyväinen. 

– Tulokset ovat sen suuntaisia mitä suunnitteluvaiheessa arvioitiin. Säästettävä lämpöenergian määrä vastaa noin 40 omakotitalon lämmönkulutusta. Voidaan todeta tämän olevan investointi, jolla on pitkä käyttöikä, lyhyt takaisinmaksuaika ja erittäin hyvä tuotto, Eero Yliselä luonnehtii.

Jaa artikkeli

Lue myös

Data ja yhteistyö – näihin kiteytyy niin suurten kuin pienten yritysten vastuullisuustyö lähivuosina

Yritysten toimintakenttä on valtavassa muutoksessa. Vaikka jatkuvasti lisääntyvä ja kiristyvä kestävyyssääntely ei välttämättä suoraan koske pieniä ja keskisuuria yrityksiä, välillisesti pankkien ja rahoittajien kautta sekä osana arvoketjuja vaikutuksilta ei voi välttyä. Pellervo järjesti 18.1. tilaisuuden, jossa keskusteltiin siitä mitä pk-yritykset voivat odottaa ja miten niiden tulisi toimia jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa, jotta niiden toimintaedellytykset markkinoilla säilyvät

LPOnet digipalveluosuuskunnalle on myönnetty Avainlippu

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt koko Itä-Uudellamaalla toimivalle asiakasomisteiselle LPOnet Osk:lle Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa tuotetulle ja Suomessa työllistävälle palvelulle. Paikallisena asiakasomisteisena digipalveluoperaattorina tuomme missiomme mukaisesti lisää elinvoimaa Itä-uusmaalaisille asukkaille ja yrityksille. Kotimaisuudesta viestivä Avainlippu-tunnus on meille tärkeä tapa konkretisoida kuinka vastuullinen, asiakaslähtöinen ja pitkäjänteinen toimintatapamme on.

Metsä Group järjesti toimittajilleen vastuullisuuskilpailun – voittaja Soilfood

Soilfood Oy valittiin voittajaksi Metsä Groupin toimittajien vastuullisuuskilpailussa. Yritys valmistaa muun muassa metsäteollisuuden jäte- ja sivuvirroista maanparannusaineita maatiloille ja uusioraaka-aineita teollisuudelle. Metsä Group haastoi tänä vuonna palvelu- ja tavarantoimittajat ensimmäistä kertaa vastuullisuuskilpailuun, johon osallistui yhteensä 92 ehdotusta.

OP Ryhmä julkaisee tiekartan luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi

Suuryritykset ovat alkaneet kiinnittää huomiota luontokadon pysäyttämiseen, selviää OP:n Suuryritystutkimuksesta. Edistääkseen luonnon monimuotoisuutta sekä paikallisesti että asiakasvaikutustensa osalta OP Ryhmä julkaisee luonnon monimuotoisuuden tiekartan. Tiekartta on osa OP Ryhmän vastuullisuusohjelman toteutusta ja sisältää toimenpiteet, joilla luonnon monimuotoisuutta edistetään OP Ryhmässä lähivuosina.