Atria parantaa merkittävästi energiankäyttöä

Ensimmäinen Calefa Oy:n kanssa tehty hukkalämpökartoitus vahvisti käsitystä mittavasta energian uusiokäyttöpotentiaalista ja osoittautui erittäin kannattavaksi. Uusia toteutuksia on jo työn alla.

-Toteutetulla toimenpiteellä pystyimme pienentämään sekä hiilidioksidipäästöjämme että kustannuksiamme, toteaa Atrian energia- ja vastuullisuuspäällikkö Eero Yliselä Kauhajoen tuotantolaitoksessa tehdystä energiatehokkuustoimenpiteestä. 

Aluksi Atrian kanssa tehtiin Nurmon tehdasalueella koko tuotantolaitoksen käsittävä hukkalämpökartoitus. Sen perusteella havaittiin, että jo hyödynnettyjen hukkalämpölähteiden lisäksi potentiaalia yhä laajemmalle lämmön uusiokäytölle olisi edelleen runsaasti. Havaitut toimenpiteet edellyttävät huolellista suunnittelua sekä investointeja.

Tuloksena saatiin piirrettyä laaja toimenpiteiden sarja, jotka toteuttamalla elintarvikejätti saa konkreettista hyötyä niin energiansäästössä kuin CO2-päästöjen vähentämisessä. Samaan aikaan tarkasteltiin aktiivisesti myös muita Atrian tuotantolaitoksia, joissa vastaavia energiansäästötoimenpiteitä voisi hyödyntää.

– Poimitaan ensin matalalla olevat hedelmät puusta, luonnehtii Calefan erikoisasiantuntija Antti Porkka teollisuudessa suositeltavaa tapaa edetä kohde kerrallaan.

Ensimmäisenä päädyttiin toteuttamaan Kauhajoen tehtaan käyttöveden esilämmityksen tuottava uusiokäyttöratkaisu, joka hyödyntää jäähdytyksen hukkalämpöjä. Calefa Oy:n toimittama kokonaisjärjestelmä on ollut Atrialla käytössä keväästä 2020 alkaen. 

Energia- ja vastuullisuuspäällikkö on jo saatuihin tuloksiin erittäin tyytyväinen. 

– Tulokset ovat sen suuntaisia mitä suunnitteluvaiheessa arvioitiin. Säästettävä lämpöenergian määrä vastaa noin 40 omakotitalon lämmönkulutusta. Voidaan todeta tämän olevan investointi, jolla on pitkä käyttöikä, lyhyt takaisinmaksuaika ja erittäin hyvä tuotto, Eero Yliselä luonnehtii.

Jaa artikkeli

Lue myös

Luontokadon pysäyttäminen vaatii suuryrityksiltä ja finanssialalta välittömiä toimia – OP Ryhmä julkaisee tiekartan luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi

Suuryritykset ovat alkaneet kiinnittää huomiota luontokadon pysäyttämiseen, selviää OP:n Suuryritystutkimuksesta. Edistääkseen luonnon monimuotoisuutta sekä paikallisesti että asiakasvaikutustensa osalta OP Ryhmä julkaisee luonnon monimuotoisuuden tiekartan. Tiekartta on osa OP Ryhmän vastuullisuusohjelman toteutusta ja sisältää toimenpiteet, joilla luonnon monimuotoisuutta edistetään OP Ryhmässä lähivuosina.

Metsä Groupin Kuura-tekstiilikuitu sai tärkeän tunnustuksen vastuullisuusarvioinnissa

Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan havusellusta valmistettu Kuura-tekstiilikuitu saavutti "Green Shirt” -luokituksen voittoa tavoittelemattoman ympäristöjärjestö Canopyn auditoinnissa. Järjestön vuosittainen Hot Button Ranking -luokitus on vakiintunut työkalu, jota käytetään globaalissa tekstiili- ja muotiteollisuudessa arvioitaessa puupohjaisten tekstiilikuitujen vastuullisuutta.

S-ryhmä kehittää vesivastuutyötään – Yritysten yhteinen vesihanke käynnistyy ennätyskuivuudesta kärsineessä Espanjassa

Ruoantuotanto kärsii ilmastonmuutoksen voimistamista sään ääri-ilmiöistä, kuten tulvista ja lisääntyvistä kuivuusjaksoista. Ratkaisuja kestävään vedenkäyttöön etsitään nyt myös uudenlaisessa yritysten välisessä yhteistyössä. S-ryhmä, pohjoismaisten osuustoiminnallisten yritysten hankintayhtiö Coop Trading sekä kolme muuta eurooppalaista kaupparyhmää osallistuvat kestävään vedenkäyttöön liittyvään pilotointihankkeeseen. Hanke toteutetaan vesikriittisellä Huelvan ja Doñanan alueella Etelä-Espanjassa. 

Onko yritysten nettovaikuttavuutta mahdollista laskea?

Tämän vuoden Osuustoiminta-lehden Vuosikirjassa käytimme ensimmäistä kertaa Upright Projectin nettovaikuttavuusdataa yritysten vertailemiseen. Malli on nimittäin hyvin kiinnostava ja erityisesti sijoittajat, mutta myös monet suuret suomalaiset yritykset käyttävät sitä jo oman toimintansa positiivisten ja negatiivisten vaikutusten esille tuomiseen ja arviointiin. Mistä Uprightin nettovaikuttavuudessa on kysymys?

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteisen vastuullisuusmallin teollisille investointihankkeille

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteistyössä kattavaa vastuullisuuden toimintamallia liittyen teknologia- ja kunnossapitoinvestointeihin. Toimintamalli sisältää vastuullisuuden eri teemat ottaen huomioon ympäristön, yhteiskuntavastuun ja hyvän hallintotavan (ESG). Mallia on tarkoitus käyttää Valmetin Metsä Groupille toimittamien prosessikokonaisuuksien sekä niihin liittyvien hankintaketjujen vastuullisuuden todentamiseen.