Osuuskuntien kokouksia koskevaa poikkeuslakia on jatkettu 30.6.2021 asti

Yhteisöjen kokouksia koskevan poikkeuslain ansiosta osuuskunnat saivat pidettyä vuoden 2020 varsinaiset osuuskunnan kokoukset koronakriisistä huolimatta ilman isoja ongelmia. Koska poikkeusolot edelleen jatkuvat, eduskunta hyväksyi lokakuun alussa poikkeuslain (677/2020), joka pienin muutoksin vastaa kevään poikkeuslakia.

Poikkeuslakia sovelletaan 30.6.2021 mennessä pidettäviin osuuskunnan- ja edustajiston kokouksiin Olennaisin muutos on siinä, että osuuskuntien on pidettävä osuuskunnan kokoukset osuuskuntalain tai sääntöjen mukaisten määräaikojen puitteissa. Muutoin poikkeuslain mukaan:

  • Jäsen voi aina käyttää asiamiestä. Asiamiehen käyttämisestä, katso tarkemmin OT-lehden nettiartikkeli.
  • Hallitus voi päättää etäosallistumismahdollisuudesta ja pakollisesta ennakkoilmoittautumisesta.

Osuuskuntalain 5 luvun 17 § mukaan hallitus voi aina päättää, että kokoukseen voi osallistua etäyhteydellä, ellei sitä ole säännöissä kielletty. Etäosallistuminen
ei normaalioloissakaan edellytä sääntömääräystä. Poikkeus lain mukaan hallitus voi sallia etäosallistumisen, vaikka se olisi säännöissä kielletty. Sen sijaan osuuskunnan kokouksen järjestäminen pelkästään etäkokouksena ei edelleenkään ole mahdollista, jäsenellä on aina oltava mahdollisuus osallistua kokoukseen paikan päällä.

Jos hallitus päättää pakollisesta ennakkoilmoittautumisesta, kokoukseen voivat osallistua vain ennakkoon ilmoittautuneet. Ennakkoilmoittautuminen voi olla aikaisintaan viikkoa ennen kokousta. Kokouskutsun määräaika, joko vähintään seitsemän päivää tai kuukausi, lasketaan ilmoittautumispäivästä. Etäosallistumismahdollisuudesta ja pakollisesta ennakkoilmoittautumisesta on oltava ohjeet kokouskutsussa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.