Atria tuo ensimmäisenä lihayhtiönä maailmassa kanatuotteidensa hiilijalanjäljestä kertovan merkinnän pakkauksiin

Atria tuo ensimmäisenä lihayhtiönä maailmassa kanatuotteidensa hiilijalanjäljestä kertovan merkinnän kuluttajapakkauksiin. Liharaaka-aineen jäljitettävyys tilalle asti mahdollistaa hiilijalanjäljen merkitsemisen yksittäisessä tuotepakkauksessa. Atria on laskenut hiilijalanjäljen muutamalla broileri-, sika- ja nautatilalla. Laskennassa on huomioitu myös teollisen toiminnan osuus ja pakkaukset. Merkintä pakkauksessa kertoo tuotteen koko tuotantoketjun ilmastovaikutuksen hiilidioksidimääräksi muutettuna. Hiilijalanjälki kerrotaan per 100 g pakkauksessa olevaa tuotetta.

Ensimmäiset hiilijalanjälkimerkityt tuotteet ovat Alatalon tilan kanatuotteita ja ne tulevat kauppoihin 2.12. alkaen.

–  Tilakohtainen liharaaka-aineen jäljitettävyys on mahdollistanut meille yksittäisten tuotteiden hiilijalanjäljen laskemisen ja merkitsemisen pakkauksiin tuotekohtaisesti. Aloitamme hiilijalanjäljen merkitsemisen Alatalon tilan kanatuotteista ja tilakohtaisen laskennan edistyessä tuomme merkinnät asteittain yhä useampiin tuotteisiimme, kertoo Atria-konsernin vastuullisuusjohtaja Merja Leino.

– Atria on asettanut tavoitteekseen olla vastuullisuuden edelläkävijä alallaan. Lihatuotteiden hiilijalanjäljen merkitseminen kuluttajapakkauksiin on ainutlaatuista. Tietääksemme olemme ensimmäinen liha-alan yritys, joka näin tekee. Eläinten oikealla rehustuksella voidaan merkittävästi pienentää lihan hiilijalanjälkeä. Olemme pitkäjänteisesti panostaneet rehujen kehitystyöhön ja siten pystyneet pienentämään lihan tuotantoketjun hiilijalanjälkeä, jatkaa Merja Leino.

Hiilijalanjäljen laskenta on toteutettu Envitecpolis Oy:n ja atrialaisten tilojen kanssa. Laskennan kohteeksi on valittu sellaisia tiloja, jotka kuvaavat keskimääräistä atrialaista tuotantoketjua. Lisäksi tuotteen valmistukseen liittyvät hiilipäästöt kuten energiankäyttö, pakkausmateriaalit, pesuaineet jne. on allokoitu tuotekohtaisesti. Envitecpolis hyödyntää alkutuotannon hiilijalanjäljen laskennassa kansainvälistä Cool Farm Tool -työkalua. Cool Farm Tool on erikoistunut alkutuotannon hiilipäästöjen laskentaan ja sen avulla saadaan laskettua yksilöllinen, tilan omiin tietoihin ja toimintoihin perustuva hiilijalanjälki. Laskennan pohjana ovat PEF:n (Product Environmental Footprint) ja IPCC:n (Intergovernmental Panel on Climate Change) laskentamenetelmät sekä alan uusin tutkimustieto.

Lisätietoja Atrian tuotteiden hiilijalanjäljen laskennasta

Lähde: Packnews

Jaa artikkeli

Lue myös

S-ryhmä kehittää vesivastuutyötään – Yritysten yhteinen vesihanke käynnistyy ennätyskuivuudesta kärsineessä Espanjassa

Ruoantuotanto kärsii ilmastonmuutoksen voimistamista sään ääri-ilmiöistä, kuten tulvista ja lisääntyvistä kuivuusjaksoista. Ratkaisuja kestävään vedenkäyttöön etsitään nyt myös uudenlaisessa yritysten välisessä yhteistyössä. S-ryhmä, pohjoismaisten osuustoiminnallisten yritysten hankintayhtiö Coop Trading sekä kolme muuta eurooppalaista kaupparyhmää osallistuvat kestävään vedenkäyttöön liittyvään pilotointihankkeeseen. Hanke toteutetaan vesikriittisellä Huelvan ja Doñanan alueella Etelä-Espanjassa. 

Onko yritysten nettovaikuttavuutta mahdollista laskea?

Tämän vuoden Osuustoiminta-lehden Vuosikirjassa käytimme ensimmäistä kertaa Upright Projectin nettovaikuttavuusdataa yritysten vertailemiseen. Malli on nimittäin hyvin kiinnostava ja erityisesti sijoittajat, mutta myös monet suuret suomalaiset yritykset käyttävät sitä jo oman toimintansa positiivisten ja negatiivisten vaikutusten esille tuomiseen ja arviointiin. Mistä Uprightin nettovaikuttavuudessa on kysymys?

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteisen vastuullisuusmallin teollisille investointihankkeille

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteistyössä kattavaa vastuullisuuden toimintamallia liittyen teknologia- ja kunnossapitoinvestointeihin. Toimintamalli sisältää vastuullisuuden eri teemat ottaen huomioon ympäristön, yhteiskuntavastuun ja hyvän hallintotavan (ESG). Mallia on tarkoitus käyttää Valmetin Metsä Groupille toimittamien prosessikokonaisuuksien sekä niihin liittyvien hankintaketjujen vastuullisuuden todentamiseen.