Atria tuo ensimmäisenä lihayhtiönä maailmassa kanatuotteidensa hiilijalanjäljestä kertovan merkinnän pakkauksiin

Atria tuo ensimmäisenä lihayhtiönä maailmassa kanatuotteidensa hiilijalanjäljestä kertovan merkinnän kuluttajapakkauksiin. Liharaaka-aineen jäljitettävyys tilalle asti mahdollistaa hiilijalanjäljen merkitsemisen yksittäisessä tuotepakkauksessa. Atria on laskenut hiilijalanjäljen muutamalla broileri-, sika- ja nautatilalla. Laskennassa on huomioitu myös teollisen toiminnan osuus ja pakkaukset. Merkintä pakkauksessa kertoo tuotteen koko tuotantoketjun ilmastovaikutuksen hiilidioksidimääräksi muutettuna. Hiilijalanjälki kerrotaan per 100 g pakkauksessa olevaa tuotetta.

Ensimmäiset hiilijalanjälkimerkityt tuotteet ovat Alatalon tilan kanatuotteita ja ne tulevat kauppoihin 2.12. alkaen.

–  Tilakohtainen liharaaka-aineen jäljitettävyys on mahdollistanut meille yksittäisten tuotteiden hiilijalanjäljen laskemisen ja merkitsemisen pakkauksiin tuotekohtaisesti. Aloitamme hiilijalanjäljen merkitsemisen Alatalon tilan kanatuotteista ja tilakohtaisen laskennan edistyessä tuomme merkinnät asteittain yhä useampiin tuotteisiimme, kertoo Atria-konsernin vastuullisuusjohtaja Merja Leino.

– Atria on asettanut tavoitteekseen olla vastuullisuuden edelläkävijä alallaan. Lihatuotteiden hiilijalanjäljen merkitseminen kuluttajapakkauksiin on ainutlaatuista. Tietääksemme olemme ensimmäinen liha-alan yritys, joka näin tekee. Eläinten oikealla rehustuksella voidaan merkittävästi pienentää lihan hiilijalanjälkeä. Olemme pitkäjänteisesti panostaneet rehujen kehitystyöhön ja siten pystyneet pienentämään lihan tuotantoketjun hiilijalanjälkeä, jatkaa Merja Leino.

Hiilijalanjäljen laskenta on toteutettu Envitecpolis Oy:n ja atrialaisten tilojen kanssa. Laskennan kohteeksi on valittu sellaisia tiloja, jotka kuvaavat keskimääräistä atrialaista tuotantoketjua. Lisäksi tuotteen valmistukseen liittyvät hiilipäästöt kuten energiankäyttö, pakkausmateriaalit, pesuaineet jne. on allokoitu tuotekohtaisesti. Envitecpolis hyödyntää alkutuotannon hiilijalanjäljen laskennassa kansainvälistä Cool Farm Tool -työkalua. Cool Farm Tool on erikoistunut alkutuotannon hiilipäästöjen laskentaan ja sen avulla saadaan laskettua yksilöllinen, tilan omiin tietoihin ja toimintoihin perustuva hiilijalanjälki. Laskennan pohjana ovat PEF:n (Product Environmental Footprint) ja IPCC:n (Intergovernmental Panel on Climate Change) laskentamenetelmät sekä alan uusin tutkimustieto.

Lisätietoja Atrian tuotteiden hiilijalanjäljen laskennasta

Lähde: Packnews

Jaa artikkeli

Lue myös

Osuuskunta Maitomaa mukana pohjoissavolaisessa ilmastotyössä

Maitomaa on mukana Pohjois-Savon ELY-keskuksen koordinoimassa Hiilineutraali Pohjois-Savo -työssä, joka rakentaa paikallista verkostoa kestävän ja vähähiilisen talouden tueksi. Maitomaa odottaa verkostolta yhteisten rajapintojen löytymistä konkreettisten ilmastotoimenpiteiden kehittämiseksi.