Metsä Group sijoittaa startupiin, joka tuottaa koivun kuoresta muovin korvaajia

Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Spring on tehnyt pääomasijoituksen Innomostiin, joka on metsäteollisuuden sivuvirtoja arvokkaiksi bioaktiivisiksi tuotteiksi muuntava startup-yritys. Rahoituskierroksen koko on yhteensä noin 5 miljoonaa euroa, joka koostuu yksityisistä sijoituksista sekä Business Finlandin ja Keski-Suomen ELY-keskuksen julkisesta rahoituksesta. Metsä Spring osallistuu kierrokseen yhdessä Innovestor Technology Fundin ja muiden yksityisten sijoittajien kanssa.

Innomostin on tarkoitus valmistaa arvokkaita ainesosia kosmetiikkaa ja hygieniatuotteita valmistavalle teollisuudelle sekä muihin teollisiin sovelluksiin. Metsä Groupilla on useita tehtaita, jotka voivat toimittaa koivun kuorta näiden ainesosien valmistukseen. Yrityksen tuotevalikoimassa on muun muassa betuliinia, suberiinia, koivuhiilijauhetta ja koivukuorijauhetta. Näitä voidaan käyttää erilaisissa kosmetiikkatuotteissa, myös ihon-, hiusten-, vartalon- ja suunhoitotuotteissa sekä värikosmetiikassa. Erityisesti betuliinilla ja suberiinilla on myös muita mahdollisia teollisia käyttötarkoituksia. Lumene on tuonut markkinoille puhdistustuotteita, joissa käytetään Innomostin ainesosia.

”On hienoa, että voimme tukea Innomostia kohti kaupallista menestystä. Yhteys Metsä Groupin liiketoimintaekosysteemiin on vahva, koska Innomost käyttää teollista sivuvirtaamme, koivunkuorta, raaka-aineena tuotteidensa valmistuksessa. Resurssiviisas puunkäyttö on aina ollut keskeistä Metsä Groupin kehitystyössä. Yhteistyö Innomostin ja muiden startup-yritysten kanssa voi nostaa kiertotalouden uudelle tasolle”, sanoo Metsä Springin Erik Kolehmainen, VP, Corporate Venturing, ja uusi Innomostin hallituksen jäsen.

”Olemme etuoikeutettuja, kun saamme työskennellä Metsä Groupin kaltaisen suuren metsäteollisuusyrityksen kanssa. Kumppanuus vaikuttaa meihin dramaattisen positiivisesti. Meillä on nyt vahva ja luotettava kumppani, joka tukee pitkän aikavälin suunnitelmiamme. Lisäksi Metsä Group varmistaa raaka-aineemme saatavuuden. Vain mielikuvitus on rajana, kun pohdimme, mitä voimme yhdessä tehdä näistä sivuvirroista. Odotan innolla, että pääsemme tekemään yhteistyötä ja esittelemään tuotteitamme asiakkaille”, sanoo Innomostin toimitusjohtaja Sami Selkälä.

Metsä Spring perustettiin toukokuussa 2018, ja sen tavoitteena on vahvistaa Metsä Groupin liiketoimintaekosysteemiä pitkällä aikavälillä. Innomost on kuudes hanke Metsä Springin salkussa. Muita hankkeita ovat pääomasijoitukset Woodio Oy- ja Montinutra Oy -nimisiin startupeihin, ExpandFibre-yhteistyö Fortumin kanssa sekä omat hankkeet, joissa kehitetään tekstiilikuituja ja 3D-pakkaustuotteita sellusta.

Jaa artikkeli

Lue myös

Suur-Savon Osuuspankki lahjoittaa LUT-yliopistolle 50 000 euroa

Osuuspankki arvostaa LUTin aktiivista toimintaa Etelä-Savossa sekä pitkään jatkunutta yhteistyötä. Lahjoituksellaan osuuspankki haluaa toimia luonnon ja ympäristön sekä nuorten työllistymisen ja koulutuksen hyväksi. Paikalliset vastuullisuusteot ovat pankin omistaja-asiakkaiden vahva toive.

S-ryhmä kehittää tuotepakkauksiaan vastuullisemmiksi – miljoonien ruukkujen kierrätyskelpoisuus parani

Ei enää mustaa muovia yrtti- ja salaattipakkauksissa. Jatkuva työ tuotepakkausten kehittämisessä vastuullisemmiksi etenee S-ryhmässä, ja yksi tuoreista esimerkeistä löytyy kaupan heviosastolta. Merkittävässä roolissa pakkausuudistusten onnistumisessa on yhteistyö tavarantoimittajien kanssa. S-ryhmän omien merkkien tuotepakkausten kehittäminen on jatkuvaa työtä, jolla pyritään esimerkiksi lisäämään kierrätysmateriaalien käyttöä, parantamaan pakkausten kierrätettävyyttä sekä vähentämään pakkauksissa käytetyn muovin määrää. S-ryhmän omia merkkejä ovat muun muassa Kotimaista, Rainbow ja Xtra.

Lisää uusiutuvaa energiaa: 10 000 uutta aurinkopaneelia S-ryhmän toimipaikkoihin

S-ryhmä on Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja ja kuluttaja. Tällä hetkellä noin 100 000 aurinkopaneelia tuottaa S-ryhmän myymälöihin, hotelleihin ja logistiikkakeskuksiin sähköä eri puolilla maata. S-ryhmän toimipaikkoihin eri puolilla Suomea aiotaan rakentaa lähes 10 000 uutta aurinkopaneelia tänä vuonna. Kesähelteillä paneelit voivat tuottaa hetkellisesti koko myymälän tarvitseman sähkön. Kaupparyhmän omat tuulivoimalat tuovat kuitenkin eniten virtaa.