S-ryhmän pt-logistiikkakeskus on vuoden 2021 energianerokas

Sipoossa sijaitseva S-ryhmän päivittäistavarakaupan logistiikkakeskus on palkittu yhtenä kolmesta hankkeesta Vuoden Energianerokas 2021 -kilpailussa. Logistiikkakeskus osallistui kisaan hankkeella, joka nimenä oli ”S-ryhmän päivittäistavaran logistiikkakeskuksen kokonaisvaltainen energianhallinta”.

Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva myönsivät tänä vuonna tunnustuksen kolmelle vastuullisuusteolle, jotka ovat esimerkkejä energiankäyttöä tehostavista ja hukkaenergiaa hyötykäyttöön kierrättävistä ratkaisuista.

Kilpailun tuomaristo painotti palkinnon perusteluissa S-ryhmän päivittäistavarakaupan logistiikkakeskuksessa tehtyä pitkäjänteistä ja monipuolista työtä energiatehokkuuden parantamiseksi: ”Suomen suurimmassa logistiikkakeskuksessa yhdistellyt energiatehokkaat ratkaisut ovat hyvä esimerkki, kuinka energian tarkoituksenmukaista käyttöä voi viedä kokonaisvaltaisesti askelittain eteenpäin”, tuomaristo toteaa.

Myös energiamanageri Miika Kakko SOK Kiinteistöässästä korostaa, että pt-logistiikkakeskuksen energianhallinta on kokonaisvaltaista ja energiankulutusta on siellä vähennetty monin eri keinoin.

– Esimerkiksi lämmityksen osalta olemme nostaneet energiankierrätyksen osuuden yli 50 prosenttiin, mikä on vähentänyt polttamalla tuotetun lämpöenergian tarvetta. Olemme myös rakentaneet yhdet Suomen suurimmista aurinkovoimaloista ja sähköakuista.

Aurinkovoimaloiden ja sähköakkujen lisäksi logistiikkakeskuksessa on tehty useita muita energiankulutusta ja päästöjä vähentäviä investointeja.

– Vuonna 2020 keskukseen asennettiin yhden megawatin tehoinen korkean lämpötilan lämpöpumppu, jonka lämmönlähteenä toimii kylmäkoneiden lauhdelämpö. Sen ansiosta olemme vähentäneet puupelletin ja varaenergiana olleen polttoöljyn käyttöä 5 000-6 000 megawattituntia vuodessa, Kakko kertoo.

Samana vuonna käyttöön otettiin myös sääennusteeseen perustuva lumensulatus, joka auttaa säätämään lastauslaiturien edustojen lämmitystä juuri kuhunkin tarpeeseen sopivaksi ja vähentää ylläpitolämmityksen tarvetta. Uudistus vähentää lämmönkulutusta sääoloista riippuen 500-1 000 megawattituntia vuodessa.

Paraikaa pt-logistiikkakeskuksessa on menossa valaistusremontti, jossa logistiikkakeskuksen ensimmäisissä rakennusvaiheissa asennetut perinteiset valaisimet korvataan led-valaisimilla. Valaistusremontti sekä pienentää valaistuksen sähkönkulutusta että vähentää valaistuksen aiheuttamaa jäähdytystarvetta. Näin vuotuinen sähkön kulutus pienenee 3 500-4 000 megawattituntia.

Toimiessaan normaalisti pt-logistiikkakeskus on jo päästötön. Esimerkiksi vuonna 2020 päästöllisten energianlähteiden osuus oli enää vain alle promillen suuruinen. Kakko korostaakin, että kehitys Sipoossa on hyvin linjassa S-ryhmän hyväksymän tavoitteen kanssa olla hiilinegatiivinen vuonna 2025.

Vuoden 2021 energianerokas -tunnustukset julkistettiin torstaina 9. joulukuuta Helsingissä pidetyssä Uutta Energiatehokkuuteen 2022 -tilaisuudessa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Metsä Groupin uudistava maankäyttö tähtää luonnon tilaa vahvistavaan kulttuurimuutokseen rakennetussa ympäristössä

Metsä Group on asettanut tavoitteekseen luonnon tilan vahvistamisen toiminnassaan vuoteen 2030 mennessä. Nyt laaditut uudistavan maankäytön periaatteet ohjaavat suunnitelmien toteuttamista rakennetussa ympäristössä. Uudistavan maankäytön pilottivaihe käynnistyi viime vuonna Kemissä. Villi vyöhyke ry:n kanssa laaditut periaatteet ohjaavat biodiversiteettisuunnitelmien toteuttamista kaikilla Metsä Groupin 25 tehdaspaikkakunnalla lähivuosien aikana.

Hanna Muukka: Yhteiskunnalliset haasteet vaativat yhteisötaloutta

Ruokaläheteille elämiseen riittävä palkka itse omistetun alustan kautta, yhteiskäyttöautot naapureiden kanssa ja kohtuuhintaista hoivapalvelua kotiovelle myös haja-asutusalueella. Kuulostaako haihattelulta? Nämä ovat esimerkkejä yhteisötaloudesta, jolla voisi olla merkittäviä - mutta toistaiseksi liian vähän hyödynnettyjä - mahdollisuuksia kestävämmän ja oikeudenmukaisemman talouden rakentajina Suomessa ja koko EU:n alueella.

Data ja yhteistyö – näihin kiteytyy niin suurten kuin pienten yritysten vastuullisuustyö lähivuosina

Yritysten toimintakenttä on valtavassa muutoksessa. Vaikka jatkuvasti lisääntyvä ja kiristyvä kestävyyssääntely ei välttämättä suoraan koske pieniä ja keskisuuria yrityksiä, välillisesti pankkien ja rahoittajien kautta sekä osana arvoketjuja vaikutuksilta ei voi välttyä. Pellervo järjesti 18.1. tilaisuuden, jossa keskusteltiin siitä mitä pk-yritykset voivat odottaa ja miten niiden tulisi toimia jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa, jotta niiden toimintaedellytykset markkinoilla säilyvät

LPOnet digipalveluosuuskunnalle on myönnetty Avainlippu

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt koko Itä-Uudellamaalla toimivalle asiakasomisteiselle LPOnet Osk:lle Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa tuotetulle ja Suomessa työllistävälle palvelulle. Paikallisena asiakasomisteisena digipalveluoperaattorina tuomme missiomme mukaisesti lisää elinvoimaa Itä-uusmaalaisille asukkaille ja yrityksille. Kotimaisuudesta viestivä Avainlippu-tunnus on meille tärkeä tapa konkretisoida kuinka vastuullinen, asiakaslähtöinen ja pitkäjänteinen toimintatapamme on.

Tilaa uutiskirje