S-ryhmän pt-logistiikkakeskus on vuoden 2021 energianerokas

Sipoossa sijaitseva S-ryhmän päivittäistavarakaupan logistiikkakeskus on palkittu yhtenä kolmesta hankkeesta Vuoden Energianerokas 2021 -kilpailussa. Logistiikkakeskus osallistui kisaan hankkeella, joka nimenä oli ”S-ryhmän päivittäistavaran logistiikkakeskuksen kokonaisvaltainen energianhallinta”.

Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva myönsivät tänä vuonna tunnustuksen kolmelle vastuullisuusteolle, jotka ovat esimerkkejä energiankäyttöä tehostavista ja hukkaenergiaa hyötykäyttöön kierrättävistä ratkaisuista.

Kilpailun tuomaristo painotti palkinnon perusteluissa S-ryhmän päivittäistavarakaupan logistiikkakeskuksessa tehtyä pitkäjänteistä ja monipuolista työtä energiatehokkuuden parantamiseksi: ”Suomen suurimmassa logistiikkakeskuksessa yhdistellyt energiatehokkaat ratkaisut ovat hyvä esimerkki, kuinka energian tarkoituksenmukaista käyttöä voi viedä kokonaisvaltaisesti askelittain eteenpäin”, tuomaristo toteaa.

Myös energiamanageri Miika Kakko SOK Kiinteistöässästä korostaa, että pt-logistiikkakeskuksen energianhallinta on kokonaisvaltaista ja energiankulutusta on siellä vähennetty monin eri keinoin.

– Esimerkiksi lämmityksen osalta olemme nostaneet energiankierrätyksen osuuden yli 50 prosenttiin, mikä on vähentänyt polttamalla tuotetun lämpöenergian tarvetta. Olemme myös rakentaneet yhdet Suomen suurimmista aurinkovoimaloista ja sähköakuista.

Aurinkovoimaloiden ja sähköakkujen lisäksi logistiikkakeskuksessa on tehty useita muita energiankulutusta ja päästöjä vähentäviä investointeja.

– Vuonna 2020 keskukseen asennettiin yhden megawatin tehoinen korkean lämpötilan lämpöpumppu, jonka lämmönlähteenä toimii kylmäkoneiden lauhdelämpö. Sen ansiosta olemme vähentäneet puupelletin ja varaenergiana olleen polttoöljyn käyttöä 5 000-6 000 megawattituntia vuodessa, Kakko kertoo.

Samana vuonna käyttöön otettiin myös sääennusteeseen perustuva lumensulatus, joka auttaa säätämään lastauslaiturien edustojen lämmitystä juuri kuhunkin tarpeeseen sopivaksi ja vähentää ylläpitolämmityksen tarvetta. Uudistus vähentää lämmönkulutusta sääoloista riippuen 500-1 000 megawattituntia vuodessa.

Paraikaa pt-logistiikkakeskuksessa on menossa valaistusremontti, jossa logistiikkakeskuksen ensimmäisissä rakennusvaiheissa asennetut perinteiset valaisimet korvataan led-valaisimilla. Valaistusremontti sekä pienentää valaistuksen sähkönkulutusta että vähentää valaistuksen aiheuttamaa jäähdytystarvetta. Näin vuotuinen sähkön kulutus pienenee 3 500-4 000 megawattituntia.

Toimiessaan normaalisti pt-logistiikkakeskus on jo päästötön. Esimerkiksi vuonna 2020 päästöllisten energianlähteiden osuus oli enää vain alle promillen suuruinen. Kakko korostaakin, että kehitys Sipoossa on hyvin linjassa S-ryhmän hyväksymän tavoitteen kanssa olla hiilinegatiivinen vuonna 2025.

Vuoden 2021 energianerokas -tunnustukset julkistettiin torstaina 9. joulukuuta Helsingissä pidetyssä Uutta Energiatehokkuuteen 2022 -tilaisuudessa.

Jaa artikkeli

Lue myös

S-ryhmä kehittää vesivastuutyötään – Yritysten yhteinen vesihanke käynnistyy ennätyskuivuudesta kärsineessä Espanjassa

Ruoantuotanto kärsii ilmastonmuutoksen voimistamista sään ääri-ilmiöistä, kuten tulvista ja lisääntyvistä kuivuusjaksoista. Ratkaisuja kestävään vedenkäyttöön etsitään nyt myös uudenlaisessa yritysten välisessä yhteistyössä. S-ryhmä, pohjoismaisten osuustoiminnallisten yritysten hankintayhtiö Coop Trading sekä kolme muuta eurooppalaista kaupparyhmää osallistuvat kestävään vedenkäyttöön liittyvään pilotointihankkeeseen. Hanke toteutetaan vesikriittisellä Huelvan ja Doñanan alueella Etelä-Espanjassa. 

Onko yritysten nettovaikuttavuutta mahdollista laskea?

Tämän vuoden Osuustoiminta-lehden Vuosikirjassa käytimme ensimmäistä kertaa Upright Projectin nettovaikuttavuusdataa yritysten vertailemiseen. Malli on nimittäin hyvin kiinnostava ja erityisesti sijoittajat, mutta myös monet suuret suomalaiset yritykset käyttävät sitä jo oman toimintansa positiivisten ja negatiivisten vaikutusten esille tuomiseen ja arviointiin. Mistä Uprightin nettovaikuttavuudessa on kysymys?

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteisen vastuullisuusmallin teollisille investointihankkeille

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteistyössä kattavaa vastuullisuuden toimintamallia liittyen teknologia- ja kunnossapitoinvestointeihin. Toimintamalli sisältää vastuullisuuden eri teemat ottaen huomioon ympäristön, yhteiskuntavastuun ja hyvän hallintotavan (ESG). Mallia on tarkoitus käyttää Valmetin Metsä Groupille toimittamien prosessikokonaisuuksien sekä niihin liittyvien hankintaketjujen vastuullisuuden todentamiseen.