Osuuskunta Lumimuutos sai Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpalkinnon 2021

Suomen luonnonsuojeluliitto jakoi vuotuiset tunnustuspalkintonsa joulun alla. Palkinnot menivät ansioituneille luonnonsuojelijoille Pohjois-Karjalaan, Lappiin ja Pirkanmaalle. Liitto valitsi myös vuoden paikallisyhdistyksen ja vapaaehtoisen sekä jakoi mitaleja.

Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpalkinnon vuonna 2021 saivat pohjoiskarjalainen Lumimuutos ja sen perustajat Kaisu ja Tero Mustonen. Osuuskunta Lumimuutoksen työn ytimessä ovat luontaistalouksien harjoittaminen ja luonnonelinympäristöjen ennallistus. Ennallistuskohteita on yli 50, ja niiden vaikutusalue on jopa 31 000 hehtaaria. Kansainvälisesti Lumimuutos tunnetaan arktisesta tutkimustyöstään. Alkuperäiskansojen oikeuksien puolustaminen vie heidät Suomen saamelaisten parista aina Australian aboriginaalien ja Uuden-Seelannin maoreiden luokse.

“Olemme ehkä maailmalla tunnetumpi järjestö kuin kotimaassa. Tämä palkinto merkitsee meille paljon, koska olemme kyläpohjainen osuuskunta, ja tämänkaltainen kansallinen huomio on järjestön huippuhetkiä. On hienoa, kun löytyy leikkauspiste uudentyyppisen luontotoimintamme ja perinteisen luonnonsuojelutyön välillä”, Tero Mustonen kertoo.

Perinteikäs Ympäristöpalkinto jaettiin ensimmäisen kerran yli 40 vuotta sitten. Vuonna 2021 palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa virtuaalisessa tilaisuudessa pandemiasta johtuen. Suomen luonnonsuojeluliiton palkinnot ovat tunnustuksia, eikä niihin liity rahapalkintoa.

Jaa artikkeli

Lue myös

S-ryhmä kehittää vesivastuutyötään – Yritysten yhteinen vesihanke käynnistyy ennätyskuivuudesta kärsineessä Espanjassa

Ruoantuotanto kärsii ilmastonmuutoksen voimistamista sään ääri-ilmiöistä, kuten tulvista ja lisääntyvistä kuivuusjaksoista. Ratkaisuja kestävään vedenkäyttöön etsitään nyt myös uudenlaisessa yritysten välisessä yhteistyössä. S-ryhmä, pohjoismaisten osuustoiminnallisten yritysten hankintayhtiö Coop Trading sekä kolme muuta eurooppalaista kaupparyhmää osallistuvat kestävään vedenkäyttöön liittyvään pilotointihankkeeseen. Hanke toteutetaan vesikriittisellä Huelvan ja Doñanan alueella Etelä-Espanjassa. 

Onko yritysten nettovaikuttavuutta mahdollista laskea?

Tämän vuoden Osuustoiminta-lehden Vuosikirjassa käytimme ensimmäistä kertaa Upright Projectin nettovaikuttavuusdataa yritysten vertailemiseen. Malli on nimittäin hyvin kiinnostava ja erityisesti sijoittajat, mutta myös monet suuret suomalaiset yritykset käyttävät sitä jo oman toimintansa positiivisten ja negatiivisten vaikutusten esille tuomiseen ja arviointiin. Mistä Uprightin nettovaikuttavuudessa on kysymys?

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteisen vastuullisuusmallin teollisille investointihankkeille

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteistyössä kattavaa vastuullisuuden toimintamallia liittyen teknologia- ja kunnossapitoinvestointeihin. Toimintamalli sisältää vastuullisuuden eri teemat ottaen huomioon ympäristön, yhteiskuntavastuun ja hyvän hallintotavan (ESG). Mallia on tarkoitus käyttää Valmetin Metsä Groupille toimittamien prosessikokonaisuuksien sekä niihin liittyvien hankintaketjujen vastuullisuuden todentamiseen.