Metsä Group säästää harvoin esiintyvät lehtipuut puunhankinnassa

Metsä Group jättää jatkossa järeät haavat ja muut harvoin metsissä esiintyvät lehtipuut metsiin luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Linjaus täydentää vuonna 2020 käynnistettyä Metsä Groupin Ekologisen kestävyyden ohjelmaa, jolla kehitetään talousmetsien monimuotoisuutta.

”Ostamme uusissa kaupoissa 1.6.2022 alkaen Suomessa ainoastaan mäntyä, kuusta, koivua ja läpimitaltaan alle 40-senttistä haapaa. Järeät haavat sekä muut harvoin metsissä esiintyvät lehtipuulajit, esimerkiksi raita, tuomi, pihlaja ja lepät jätetään metsiin. Ne ovat avainpuulajeja, joiden varassa elää monipuolinen eliöstö”, Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Jumppanen kertoo.

Tätä ennen nämä harvinaisemmat lehtipuulajit, joille ei ole teollista jatkojalostusta, on säästöpuita lukuun ottamatta korjattu energian tuotantoon.

”Energiapuunhankinta ei ole kiinni näistä harvoin metsissämme esiintyvistä puulajeista. Fiksusti toimien voimme Suomessa sekä hyödyntää puuta että kehittää luonnon monimuotoisuutta”, Jumppanen korostaa.

”Suomen metsien tilavuudesta 97 prosenttia on mäntyä, kuusta ja koivua. Kaikkia muita puulajeja on yhteensä kolme prosenttia, joten harvoin metsissä tavattavien lehtipuulajien säilyminen ja niiden määrän lisääntyminen on tärkeää sekä metsäluonnon että ilmastonmuutokseen sopeutumisen kannalta”, kehitysjohtaja Juho Rantala sanoo.

Päätös säästää järeät haavat ja muut harvoin esiintyvät lehtipuut metsiin on osa Metsä Groupin Ekologisen kestävyyden ohjelmaa.

”Ohjelmassa kehitämme ja otamme käyttöön konkreettisia, toimintatapoja muuttavia toimia, jotka turvaavat ja parantavat monimuotoisuutta metsissä. Harvoin metsissämme esiintyvien puulajien säästäminen on merkittävä avaus suomalaisessa metsätaloudessa”, Jumppanen arvioi.

Metsien säilyminen elinvoimaisina on tärkeää ilmastonmuutokseen sopeuduttaessa.  Lajirikkauden ajatellaan parantavan metsien kykyä selviytyä hyvinvoivana muuttuvassa ympäristössä.

”Eri puulajeille on omat niille erikoistuneet lajinsa, ja esimerkiksi raita on varhaisena kevään kukkijana tärkeä pölyttäjille. Säästettävät puut muodostavat yli kiertoaikojen kestävän puulajien kirjon ja edesauttavat myös lahopuun syntymistä talousmetsiin, Rantala kertoo.

Esimerkkejä Metsä Groupin muista toimista

  • Jos hakkuukohteella on kuollutta puuta, sitä säästetään vähintään 20 runkoa hehtaarille
  • Kaikki yksittäiset kuolleet lehtipuut säästetään hakkuissa
  • Suosittelemme lehdoissa ensisijaisesti luonnonhoitoa
  • Teemme hakkuissa tekopökkelöitä metsänomistajan luvalla
  • Jätämme suojatiheikköjä kaikissa metsänhoidon vaiheissa
  • Edistämme sekametsien syntymistä tarjoamalla sekaviljelyä osana palveluvalikoimaamme
  • Tarjoamme turvemailla aktiivisesti metsänomistajille peitteistä metsänkäsittelyä
  • Koulutamme henkilöstöämme jatkuvasti ja aktiivisesti ekologisen kestävyyden eri osa-alueilla

Metsä Groupin puunhankinta ja metsäpalvelut
Metsä Groupin puunhankinta ja metsäpalvelut vastaa Metsä Groupin emoyrityksen, Metsäliitto Osuuskunnan jäsenille tarjottavista palveluista ja niiden kehittämisestä. Metsäliitto Osuuskuntaan kuuluu lähes 100 000 metsänomistajaa, jotka omistavat yhteensä noin puolet Suomen yksityismetsistä. Osuuskunta tarjoaa omistajajäsenilleen kaikki tarvittavat metsänhoidon palvelut kestävän metsätalouden harjoittamiseen ja metsäomaisuuden arvon kasvattamiseen.

Kaikki Metsä Groupin käyttämmä puu hankitaan Itämeren alueen kestävästi hoidetuista metsistä, valtaosa omistajajäseniltä Suomesta. Metsä Group toimittaa myös merkittävän määrän energiapuuta, kuorta ja purua jatkojalostukseen.

Jaa artikkeli

Lue myös

Luontokadon pysäyttäminen vaatii suuryrityksiltä ja finanssialalta välittömiä toimia – OP Ryhmä julkaisee tiekartan luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi

Suuryritykset ovat alkaneet kiinnittää huomiota luontokadon pysäyttämiseen, selviää OP:n Suuryritystutkimuksesta. Edistääkseen luonnon monimuotoisuutta sekä paikallisesti että asiakasvaikutustensa osalta OP Ryhmä julkaisee luonnon monimuotoisuuden tiekartan. Tiekartta on osa OP Ryhmän vastuullisuusohjelman toteutusta ja sisältää toimenpiteet, joilla luonnon monimuotoisuutta edistetään OP Ryhmässä lähivuosina.

S-ryhmä kehittää vesivastuutyötään – Yritysten yhteinen vesihanke käynnistyy ennätyskuivuudesta kärsineessä Espanjassa

Ruoantuotanto kärsii ilmastonmuutoksen voimistamista sään ääri-ilmiöistä, kuten tulvista ja lisääntyvistä kuivuusjaksoista. Ratkaisuja kestävään vedenkäyttöön etsitään nyt myös uudenlaisessa yritysten välisessä yhteistyössä. S-ryhmä, pohjoismaisten osuustoiminnallisten yritysten hankintayhtiö Coop Trading sekä kolme muuta eurooppalaista kaupparyhmää osallistuvat kestävään vedenkäyttöön liittyvään pilotointihankkeeseen. Hanke toteutetaan vesikriittisellä Huelvan ja Doñanan alueella Etelä-Espanjassa. 

Onko yritysten nettovaikuttavuutta mahdollista laskea?

Tämän vuoden Osuustoiminta-lehden Vuosikirjassa käytimme ensimmäistä kertaa Upright Projectin nettovaikuttavuusdataa yritysten vertailemiseen. Malli on nimittäin hyvin kiinnostava ja erityisesti sijoittajat, mutta myös monet suuret suomalaiset yritykset käyttävät sitä jo oman toimintansa positiivisten ja negatiivisten vaikutusten esille tuomiseen ja arviointiin. Mistä Uprightin nettovaikuttavuudessa on kysymys?

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteisen vastuullisuusmallin teollisille investointihankkeille

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteistyössä kattavaa vastuullisuuden toimintamallia liittyen teknologia- ja kunnossapitoinvestointeihin. Toimintamalli sisältää vastuullisuuden eri teemat ottaen huomioon ympäristön, yhteiskuntavastuun ja hyvän hallintotavan (ESG). Mallia on tarkoitus käyttää Valmetin Metsä Groupille toimittamien prosessikokonaisuuksien sekä niihin liittyvien hankintaketjujen vastuullisuuden todentamiseen.