Metsä Groupin ja Valmetin 3D-kuitutuotteen koetehdas vihittiin Äänekoskella

Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Springin ja Valmetin 3D-kuitutuotteen koetehdas vihittiin käyttöön Äänekoskella maanantaina 22.8.2022. Koetehtaan vihkivät tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen, Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä ja Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine.

Koetehtaalla valmistetaan uutta Muoto®-tuotetta, joka on merkittävä uusi avaus pakkausmarkkinoilla. Uusiutuvasta ja vastuullisesti kasvatetusta puuraaka-aineesta tehty Muoto on erinomainen vaihtoehto muoville monissa loppukäytöissä, esimerkiksi erikokoisissa ja -muotoisissa ruokapakkauksissa. 

”On tärkeää, että suomalaisesta sellusta kehitetään uudenlaisia, korkeamman jalostusasteen lisäarvotuotteita, joista Muoto on hieno esimerkki. Se on fossiilittomista raaka-aineista valmistettu pakkausmateriaali ihmisten jokapäiväiseen arkeen. Jatkamme kehitystyötä kohti laajempaa liiketoimintaa”, sanoo Ilkka Hämälä.

”Valmet haluaa kehittää jatkuvasti uusia innovaatioita vihreän siirtymän nopeuttamiseksi. 3D-kuitutuotteessa olemme yhdessä Metsä Groupin kanssa yhdistäneet osaamisemme saumattomasti, ja on ilo jatkaa tätä merkittävää kehitystyötä yhdessä eteenpäin nyt vihittävässä koelaitoksessa”,  toteaa Pasi Laine.

Muoto-tuotteen noin 20 miljoonan euron koetehtaan rakentaminen alkoi Metsä Groupin Äänekosken tehdasalueelle loppuvuonna 2020 ja se käynnistettiin toukokuussa 2022.

Muoto-tuotteen ominaisuuksia ja valmistusmenetelmää kehitetään koetehtaassa ja tuotteen potentiaalia testataan markkinoilla. Jos markkinoiden kiinnostus ja tuotteen toimivuus pystytään laajassa mittakaavassa osoittamaan, Metsä Group harkitsee suuremman tuotantolaitoksen rakentamista.

Jaa artikkeli

Lue myös

Atria todentaa ensimmäisenä Suomessa kotieläintilojen vastuullisuustyötä

Atria rakentaa yhdessä Atria Sika -ketjun sopimustuottajiensa kanssa sikatilojen vastuullisuustyötä todentavan mallin ensimmäisenä Suomessa. Mallin rakentamiseen osallistuu yhteensä 35 sopimustuottajaa. Tavoitteena on rakentaa vastuullisuuden todentamiseen malli, joka helpottaa vastuullisuusasioiden mittaamista, kehittämistä sekä raportointia. Vuoden 2025 aikana pilottiryhmän kehittämä lopullinen todentamisen malli laajennetaan koskemaan koko sikaketjua. Vastaava malli luodaan myös muihin tuotantosuuntiin kunkin ketjun ominaispiirteet huomioiden. 

Osku podkussa -podcastsarjan toinen tuotantokausi julkaistu

Osku podkussa on KSL-opintokeskuksen vuonna 2021 aloittama podcastsarja, jossa keskustellaan osuustoiminnasta. Keskustelut juontaa KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski. Vieraina jaksoissa on vaihtuvia asiantuntijoita ja osuuskunta-aktiiveja. Toisella tuotantokaudella keskustellaan pienosuuskunnista reilun ja kestävän talouden rakentajina.

Suomalaistutkijat kehittivät luontojalanjälkimittarin yrityksille – kansainvälisesti uraauurtava pilottihanke kartoitti S-ryhmän luontohaitat

Luontokadon pysäyttäminen edellyttää yrityksiltä luontohaittojen eli luontojalanjäljen minimoimista, mutta työkalut luontojalanjäljen mittaamiseksi ovat puuttuneet. Nyt Jyväskylän yliopiston, S-ryhmän ja Sitran hankkeessa on kehitetty mallia, joka viitoittaa tietä yrityskentälle ja on kansainvälisestikin uraauurtava.