Valion historian suurin energiatehokkuusinvestointi Lapinlahdelle: tehtaan piipusta lämpö talteen

Pohjois-Savossa, Valion Lapinlahden tehtaalla on saatu valmiiksi Valion historian suurin energiatehokkuusinvestointi. Uusi savukaasulauhdutin nappaa tehtaan piipusta lämmön talteen ja pesee samalla savukaasun puhtaammaksi. Tehtaan energiankulutus pienenee yli 10 prosenttia ja kasvihuonekaasupäästöt noin 10 000 CO2-tonnia vuodessa – siis noin 4 900 henkilöauton vuotuisten päästöjen verran.

Valion kaikista tehtaista Lapinlahden tehtaan kokonaisenergian kulutus on suurin. Tehdas tarvitsee lämpöenergiaa erityisesti kahteen tuotantoprosessiin: maitojauheiden kuivaukseen ja juuston keittoon. Tehtaan lämmönkulutusta voidaan vähentää jopa 25 000 MWh vuodessa.

”Tuotamme tehtaan tarvitseman lämmön omalla tontillamme sijaitsevalla lämpölaitoksella, pääosin biopolttoaineella. Lämmön tuotannon yhteydessä syntyy kuumaa savukaasua. Aiemmin noin 150-asteisen savun sisältämä lämpö on mennyt harakoille, mutta nyt savukaasulauhdutin nappaa lämmön talteen. Savukaasuun suihkutetaan vettä, johon savukaasun lämpö sitoutuu. Kun tähän vielä yhdistetään lämpöpumpputekniikkaa, saadaan 80-asteista kuumaa vettä, jota hyödynnämme tuotannossa ja tehdaskiinteistöjen lämmityksessä. Loput kuumasta vedestä talletamme uusiin lämpöakkuihin. Näin meillä on lämpöenergiaa käytettävissä silloin, kun sitä eniten tarvitsemme”, energiapäällikkö Peter Fabritius Valiolta kertoo.  

Energiansäästön lisäksi järjestelmä tukee lämmöntuotantoa etenkin huippukulutuksen hetkillä ja vähentää kevyellä polttoöljyllä toimivien varakattiloiden käyttöä. Samalla tehtaan energialasku pienenee.

”Valion tavoitteena on nollata maidon hiilijalanjälki vuoteen 2035 mennessä. Olemme vuosien saatossa tehneet paljon energiatehokkuustoimenpiteitä. Tämä on kuitenkin yksittäisenä toimenpiteenä kaikkein vaikuttavin ja konkreettinen osoitus elintarviketeollisuuden vastuullisuustyöstä. Ajoitus osuu hyvään kohtaan, sillä energiansäästöä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Energian saatavuus on huoltovarmuuskysymys. Elintarviketehtaiden on saatava sähköä jatkuvasti, jotta Suomen ruokahuolto toimii”, Fabritius lopettaa.  

Valion toteuttama Investointi pitää sisällään savukaasulauhduttimen, lämpöpumppujärjestelmän, lämmön varaajaan sekä tehtaan lämmönjakoverkoston laajennuksen. Järjestelmän käytöstä ja kunnossapidosta vastaa lämpölaitoksen toiminnanharjoittaja, yhteistyökumppanimme Adven Oy.

*Traficom: Vuonna 2021 liikennekäytössä olevien henkilöautojen keskimääräiset CO2-päästöt 147 g/km. Ajoa keskimäärin noin 14 000 km/a. 

Jaa artikkeli

Lue myös

Data ja yhteistyö – näihin kiteytyy niin suurten kuin pienten yritysten vastuullisuustyö lähivuosina

Yritysten toimintakenttä on valtavassa muutoksessa. Vaikka jatkuvasti lisääntyvä ja kiristyvä kestävyyssääntely ei välttämättä suoraan koske pieniä ja keskisuuria yrityksiä, välillisesti pankkien ja rahoittajien kautta sekä osana arvoketjuja vaikutuksilta ei voi välttyä. Pellervo järjesti 18.1. tilaisuuden, jossa keskusteltiin siitä mitä pk-yritykset voivat odottaa ja miten niiden tulisi toimia jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa, jotta niiden toimintaedellytykset markkinoilla säilyvät

LPOnet digipalveluosuuskunnalle on myönnetty Avainlippu

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt koko Itä-Uudellamaalla toimivalle asiakasomisteiselle LPOnet Osk:lle Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa tuotetulle ja Suomessa työllistävälle palvelulle. Paikallisena asiakasomisteisena digipalveluoperaattorina tuomme missiomme mukaisesti lisää elinvoimaa Itä-uusmaalaisille asukkaille ja yrityksille. Kotimaisuudesta viestivä Avainlippu-tunnus on meille tärkeä tapa konkretisoida kuinka vastuullinen, asiakaslähtöinen ja pitkäjänteinen toimintatapamme on.

Metsä Group järjesti toimittajilleen vastuullisuuskilpailun – voittaja Soilfood

Soilfood Oy valittiin voittajaksi Metsä Groupin toimittajien vastuullisuuskilpailussa. Yritys valmistaa muun muassa metsäteollisuuden jäte- ja sivuvirroista maanparannusaineita maatiloille ja uusioraaka-aineita teollisuudelle. Metsä Group haastoi tänä vuonna palvelu- ja tavarantoimittajat ensimmäistä kertaa vastuullisuuskilpailuun, johon osallistui yhteensä 92 ehdotusta.

OP Ryhmä julkaisee tiekartan luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi

Suuryritykset ovat alkaneet kiinnittää huomiota luontokadon pysäyttämiseen, selviää OP:n Suuryritystutkimuksesta. Edistääkseen luonnon monimuotoisuutta sekä paikallisesti että asiakasvaikutustensa osalta OP Ryhmä julkaisee luonnon monimuotoisuuden tiekartan. Tiekartta on osa OP Ryhmän vastuullisuusohjelman toteutusta ja sisältää toimenpiteet, joilla luonnon monimuotoisuutta edistetään OP Ryhmässä lähivuosina.