S-ryhmä rakentaa uuden tuulipuiston – investoinnin myötä omalla uusiutuvalla katetaan kaupparyhmän koko sähkönkulutus

S-ryhmä rakentaa uuden tuulipuiston Eurajoelle Luvialle ja investoi Suomen uusiutuvaan sähköntuotantoon. Tuulipuiston valmistumisen jälkeen S-ryhmän oma uusiutuvan energian tuotanto vastaa koko kaupparyhmän sähkönkulutusta.

Rakenteilla olevaan tuulipuistoon tulee 13 tuulivoimalaa, joiden on määrä olla tuotantokunnossa vuoden 2025 alussa. Puiston tuottama sähkö kattaa noin 20 prosenttia kaupparyhmän sähkönkäytöstä, mitä voi verrata yli 300 S-marketin vuosittaiseen sähkönkulutukseen.

Luvian tuulipuistoa rakennetaan vaiheittain ja samalla alueella selvitetään myös mahdollisuutta teollisen mittakaavan aurinkosähkön tuotantoon, jolloin aurinkosähköä voitaisiin siirtää samaa infrastruktuuria hyödyntämällä muualle käytettäväksi.

”Meille on tärkeää, että lähes parintuhannen toimipaikkamme ja maan kattavan sähköautojen latausverkostomme sähkö on tuotettu kestävästi sekä ympäristön kannalta että omavaraisuuden näkökulmasta”, sanoo toimitusjohtaja Mikko Halonen S-Voimasta.

”Osuuskaupat ovat tehneet merkittäviä investointeja Suomen sähköntuotantoon viime vuosina. Satsaukset oman uusiutuvan energiantuotannon lisäämiseen ovat tärkeitä erityisesti energiakriisin myötä. Tämä hanke oli tärkeä saattaa loppuun, vaikka taloustilanne on tiukentunut ja tuotantokustannukset muuttuneet”, jatkaa Halonen.

S-ryhmä on investoinut lähes miljardi euroa tuulivoimaan kuluneen vuosikymmenen aikana

Tuulipuiston rakentaminen on S-ryhmälle noin 100 miljoonan euron investointi, josta noin 20 prosenttia käytetään alueen infrastruktuurin rakentamiseen, kuten tie- ja kaapeliverkostoon. Alueen infrastruktuurin rakentaminen työllistää paikallisesti kymmeniä henkilöitä. Tuulivoimaloiden asennustöistä vastaa tuulivoimayhtiö Vestas.

S-ryhmä on investoinut lähes miljardi euroa tuulivoimaan kuluneen kymmenen vuoden aikana. Uusi tuulipuisto on jatkumoa osuuskauppojen pitkäjänteisille investoinneille oman uusiutuvan energian lisäämiseksi.

S-ryhmän sähkönkulutuksesta jo nyt yli 80 prosenttia tuotetaan omalla tuulivoimalla. Edellinen tuulivoimainvestointi on Simon Sarvisuolla oleva 27 suurvoimalan tuulipuisto, joka yksistään tuottaa noin puolet kaupparyhmän sähköntuotannosta. Lisäksi yli 100 000 aurinkopaneelia tuottaa viitisen prosenttia sähköntarpeesta paikallisesti. Uuden tuulipuiston valmistuttua omalla uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö vastaa kaupparyhmän sähkönkulutusta.

Investoinnit ovat myös osa kunnianhimoisia ilmastotavoitteita. S-ryhmä aikoo olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuonna 2025, eli silloin se sitoo ilmasta hiiltä enemmän kuin sitä sinne tuottaa. S-ryhmän tavoitteena on pudottaa ilmastopäästöjensä määrää 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoden 2030 loppuun mennessä.

S-ryhmän sähkönhankinnasta vastaa S-Voima Oy, jonka omistavat SOK ja osuuskaupat yhdessä.

Jaa artikkeli

Lue myös

S-ryhmä kehittää vesivastuutyötään – Yritysten yhteinen vesihanke käynnistyy ennätyskuivuudesta kärsineessä Espanjassa

Ruoantuotanto kärsii ilmastonmuutoksen voimistamista sään ääri-ilmiöistä, kuten tulvista ja lisääntyvistä kuivuusjaksoista. Ratkaisuja kestävään vedenkäyttöön etsitään nyt myös uudenlaisessa yritysten välisessä yhteistyössä. S-ryhmä, pohjoismaisten osuustoiminnallisten yritysten hankintayhtiö Coop Trading sekä kolme muuta eurooppalaista kaupparyhmää osallistuvat kestävään vedenkäyttöön liittyvään pilotointihankkeeseen. Hanke toteutetaan vesikriittisellä Huelvan ja Doñanan alueella Etelä-Espanjassa. 

Onko yritysten nettovaikuttavuutta mahdollista laskea?

Tämän vuoden Osuustoiminta-lehden Vuosikirjassa käytimme ensimmäistä kertaa Upright Projectin nettovaikuttavuusdataa yritysten vertailemiseen. Malli on nimittäin hyvin kiinnostava ja erityisesti sijoittajat, mutta myös monet suuret suomalaiset yritykset käyttävät sitä jo oman toimintansa positiivisten ja negatiivisten vaikutusten esille tuomiseen ja arviointiin. Mistä Uprightin nettovaikuttavuudessa on kysymys?

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteisen vastuullisuusmallin teollisille investointihankkeille

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteistyössä kattavaa vastuullisuuden toimintamallia liittyen teknologia- ja kunnossapitoinvestointeihin. Toimintamalli sisältää vastuullisuuden eri teemat ottaen huomioon ympäristön, yhteiskuntavastuun ja hyvän hallintotavan (ESG). Mallia on tarkoitus käyttää Valmetin Metsä Groupille toimittamien prosessikokonaisuuksien sekä niihin liittyvien hankintaketjujen vastuullisuuden todentamiseen.