Biopohjainen muovi pienentää pakkauksen hiilijalanjälkeä – Atria tuo kauppoihin uudenlaisen pakkausmateriaalin

Atrian vakuumipakattu jauheliha myydään jatkossa biopohjaisessa pakkauksessa. Pääosa pakkauksen materiaalista on tehty uusiutuvista raaka-aineista.

Jauhelihapakkauksen hiilidioksidipäästöt pienenevät 48 prosenttia, kun fossiiliseen raaka-aineeseen perustuva muovi korvataan biopohjaisella muovilla.

Uusi pakkaus otetaan käyttöön laajasti. Pakkauksiin käytetyn fossiilisen muovin määrä vähenee uuden pakkauksen myötä noin 120 000 kiloa vuodessa.

– Vakuumipakattu jauheliha on suurimpia tuoteryhmiämme, Atrian pakkauskehityspäällikkö Jarmo Marttala kertoo.

Biopohjainen pakkaus on kalliimpi kuin fossiilisesta raaka-aineesta tehty. Tuotteen hinnoitteluun uusi pakkaus ei kuitenkaan vaikuta. Fossiilisten raaka-aineiden käytön vähentäminen on osa Atrian pakkausstrategiaa, joka tukee Atrian tärkeintä tavoitetta: hiilineutraalia ruokaketjua.

– Uusi pakkausmateriaali on yksi ratkaisuista, joilla pyrimme saavuttamaan hiilineutraalisuustavoitteemme. Monesti tällaiset kehitystyöt tuovat meille lisäkustannuksia. Olemme valmiita kantamaan tätä taloudellistakin vastuuta, Marttala sanoo.

Pakkausmateriaalin raaka-aine vaihtelee saatavuuden mukaan. Nyt se on suomalaista mäntyöljyä, mutta jatkossa se voi olla myös muuta uusiutuvaa raaka-ainetta. Muovinjalostajayritys tekee raaka-aineesta muovigranulaattia, josta valmistetaan pakkauskalvoa Valkeakoskella ja Nastolassa. Uudistuvan pakkauksen pakkausmateriaalista 60 prosenttia on biopohjaista.

– Pakkauksen hiilijalanjälki ja biopohjaisuus on monimutkainen asia, johon liittyy monia termejä. Haluamme olla mahdollisimman ymmärrettäviä ja selkeitä, joten pakkauksessa ohjataan Atrian verkkosivuille, josta kuluttaja pääsee lukemaan tarkemmin asiasta, Marttala sanoo.

Pakkauksen ominaisuudet eivät muutu muovin vaihtuessa. Pakkaus on yhtä kestävä kuin ennenkin, ja sen voi kierrättää muovinkeräyksessä.

Uudet pakkaukset tulevat kauppoihin helmi-maaliskuun vaihteessa.

Jaa artikkeli

Lue myös

S-ryhmä kehittää vesivastuutyötään – Yritysten yhteinen vesihanke käynnistyy ennätyskuivuudesta kärsineessä Espanjassa

Ruoantuotanto kärsii ilmastonmuutoksen voimistamista sään ääri-ilmiöistä, kuten tulvista ja lisääntyvistä kuivuusjaksoista. Ratkaisuja kestävään vedenkäyttöön etsitään nyt myös uudenlaisessa yritysten välisessä yhteistyössä. S-ryhmä, pohjoismaisten osuustoiminnallisten yritysten hankintayhtiö Coop Trading sekä kolme muuta eurooppalaista kaupparyhmää osallistuvat kestävään vedenkäyttöön liittyvään pilotointihankkeeseen. Hanke toteutetaan vesikriittisellä Huelvan ja Doñanan alueella Etelä-Espanjassa. 

Onko yritysten nettovaikuttavuutta mahdollista laskea?

Tämän vuoden Osuustoiminta-lehden Vuosikirjassa käytimme ensimmäistä kertaa Upright Projectin nettovaikuttavuusdataa yritysten vertailemiseen. Malli on nimittäin hyvin kiinnostava ja erityisesti sijoittajat, mutta myös monet suuret suomalaiset yritykset käyttävät sitä jo oman toimintansa positiivisten ja negatiivisten vaikutusten esille tuomiseen ja arviointiin. Mistä Uprightin nettovaikuttavuudessa on kysymys?

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteisen vastuullisuusmallin teollisille investointihankkeille

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteistyössä kattavaa vastuullisuuden toimintamallia liittyen teknologia- ja kunnossapitoinvestointeihin. Toimintamalli sisältää vastuullisuuden eri teemat ottaen huomioon ympäristön, yhteiskuntavastuun ja hyvän hallintotavan (ESG). Mallia on tarkoitus käyttää Valmetin Metsä Groupille toimittamien prosessikokonaisuuksien sekä niihin liittyvien hankintaketjujen vastuullisuuden todentamiseen.