Atria todentaa ensimmäisenä Suomessa kotieläintilojen vastuullisuustyötä

Atria rakentaa yhdessä Atria Sika -ketjun sopimustuottajiensa kanssa sikatilojen vastuullisuustyötä todentavan mallin ensimmäisenä Suomessa. Mallin rakentamiseen osallistuu yhteensä 35 sopimustuottajaa. Tavoitteena on rakentaa vastuullisuuden todentamiseen malli, joka helpottaa vastuullisuusasioiden mittaamista, kehittämistä sekä raportointia. Vuoden 2025 aikana pilottiryhmän kehittämä lopullinen todentamisen malli laajennetaan koskemaan koko sikaketjua. Vastaava malli luodaan myös muihin tuotantosuuntiin kunkin ketjun ominaispiirteet huomioiden. 

Kokonaisvaltainen vastuullisuuden raportointi koostuu lukuisista eri tekijöistä jakautuen neljään eri osa-alueeseen; eläinten hyvinvointiin, ilmastoon, ympäristöön sekä sosiaalisen vastuullisuuden näkökulmiin. Eri osa-alueet yhdistetään lopulta vastuullisuusindeksiksi. Vastuullisuuden raportointi ja kehittäminen on välttämätöntä koko tuotantoketjussa. Luomalla selkeä ymmärrettävä ja mitattava malli haluamme auttaa tuottajiamme kehittämään, mutta myös raportoimaan oman tilansa vastuullisuusasioita mm. rahoittajien suuntaan. Samalla vastaamme globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen hillintään, luontokadon pysäyttämiseen ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

Pilottitilat vastaavat noin 25 prosentin osuudesta Atrian sikaketjun tuotannossa. Saman aikaisesti vastuullisuusindeksin kehittämisen kanssa kehitämme myös sikojen ruokinnan täysin soijattomaksi. Porsastuotantotilojen kohdalla kyseessä on ainutlaatuinen konsepti koko maailmassa. Muutos toteutetaan yhdessä A-Rehun sikarehujen asiantuntijoiden kanssa. 

– Toimintaympäristön muutos vastuullisuusasioiden mittaamiseen ja kehittämiseen on voimakas. Yhdessä sopimustuottajiemme kanssa haluamme olla mukana tässä kehityksessä ja muuttaa välillä varsin monimutkaisetkin asiat ymmärrettäväksi, mitattavaksi ja tätä kautta helpommin kehitettäväksi. Aikaisemmat kokemukset ketjun kehittämisestä osoittavat sen, että kun asioita voidaan mitata, asioiden sisältö ja perusteet ymmärretään, tulee kehitys oikeaan suuntaan olemaan hyvin nopeaa, kertoo Atria Sika johtaja Jaakko Kohtala

– Vastuullisuusindeksi toimii osaltaan myös tiedonvaihtojärjestelmänä, jonka avulla Atria voi todentaa ja raportoida tuotantoketjujensa vastuullisuustyötä eri näkökulmista ja vastuullisuuden kehittymistä eri sidosryhmille läpinäkyvästi. Esimerkiksi tilan hiilijalanjälki on yksi vastuullisuusindeksin mittareista ja sen avulla todennetaan Atrian Science Based Targetin mukaisten ilmastotoimien etenemistä alkutuotannon osalta. Malli kytkee entistä vahvemmin koko Atrian ruoantuotantoketjun yhteen, parantaa tiedonvaihtoa ja tekee näkyväksi tuottajien vastuullisuustyön tärkeyden osana elintarvikeketjua. Vastuullisuusindeksin avulla tavoitellaan myös uusia arvonluontimahdollisuuksia koko ketjulle, sanoo Atrian vastuullisuuspäällikkö Teija Paavola

Jaa artikkeli

Lue myös

Osku podkussa -podcastsarjan toinen tuotantokausi julkaistu

Osku podkussa on KSL-opintokeskuksen vuonna 2021 aloittama podcastsarja, jossa keskustellaan osuustoiminnasta. Keskustelut juontaa KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski. Vieraina jaksoissa on vaihtuvia asiantuntijoita ja osuuskunta-aktiiveja. Toisella tuotantokaudella keskustellaan pienosuuskunnista reilun ja kestävän talouden rakentajina.

Suomalaistutkijat kehittivät luontojalanjälkimittarin yrityksille – kansainvälisesti uraauurtava pilottihanke kartoitti S-ryhmän luontohaitat

Luontokadon pysäyttäminen edellyttää yrityksiltä luontohaittojen eli luontojalanjäljen minimoimista, mutta työkalut luontojalanjäljen mittaamiseksi ovat puuttuneet. Nyt Jyväskylän yliopiston, S-ryhmän ja Sitran hankkeessa on kehitetty mallia, joka viitoittaa tietä yrityskentälle ja on kansainvälisestikin uraauurtava.

Tietosuoja-asetusten hallintakeskus

Sivuston evästeet

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita verkkosivustot tallentavat tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi, kun käyt sivustolla. Evästeet tallentavat erilaisia tietoja laitteestasi; esimerkiksi selaimen kielen, laitteen sijainnin ja tekniset ominaisuudet.

Evästeitä ei käytetä henkilöllisyyden tunnistamiseen, evästeitä käytetään ainoastaan edellä kuvattuun tarkoitukseen.

PHPSESSID, wordpress_test_cookie, tk_tc, tk_ai, gdpr[consent_types], gdpr[allowed_cookies]

Google Analytics -evästeet

Käytämme Google Analytics -ohjelmaa kerätäksemme tietoja siitä, miten sivustoa käytetään ja miten voimme parhaiten tarjota käyttäjille heidän tarvitsemiaan tietoja.

_ga, _gid
_ga, _gid