HKScan tiedotti käynnistäneensä täysin antibioottivapaasti kasvatetun sianlihan tuotannon. Ensimmäinen erä 100-prosenttisesti ilman antibiootteja kasvatettua sianlihaa tuodaan markkinoille heinäkuussa 2017. Täysin antibioottivapaassa kasvatuksessa sikoja ei ole kasvatuksen missään vaiheessa lääkitty antibiooteilla.
Huoli antibioottiresistenssistä ja antibioottien tehon heikentymisestä sairauksien hoitamisessa, on kasvanut. HKScanin uusi täysin antibioottivapaa tuotantotapa vastaa markkinakysyntään niin yhtiön koti- kuin vientimarkkinoillakin.
HKScanin tuotantoketjussa antibiootteja käytetään eläinten lääkitsemiseen jo nyt huomattavasti vähemmän kuin Euroopan maissa keskimäärin. Eläinten terveys varmistetaan kullekin eläinlajille soveltuvien elinolosuhteiden, hyvien hygieniakäytäntöjen ja korkean bioturvallisuuden avulla. Suomessa vain pieni osa sioista saa lääkkeitä elämänsä aikana. Varoaikojen noudattamisen ansiosta kaikki HKScanin lihatuotteet ovat yhti kuluttajalle päätyessään aina antibioottivapaita.
”Tehokkain tapa ehkäistä antibioottiresistenssin syntymistä on käyttää antibiootteja vain todettujen sairauksien hoitoon, niin eläimillä kuin ihmisilläkin. HKScanin omilla ja sopimustuotantotiloilla ei käytetä antibiootteja ennaltaehkäisevästi tai edistämään eläinten kasvua. Mahdollinen antibioottien käyttö on tarkasti valvottua: niitä käytetään ainoastaan eläinlääkärin määräyksestä sairaiden eläinten hoitoon”, HKScanin tiedotteessa todetaan.