Valio ja eniferBio yhdistävät voimansa uuden, kotimaisen ja vastuullisesti tuotetun PEKILO®-mykoproteiinin tutkimus- ja kehitysyhteistyössä

Valio ja suomalainen biotekniikan startup eniferBio ovat sopineet PEKILO®-mykoproteiinin tutkimus- ja kehitysyhteistyön aloittamisesta. Yhteistyön tavoitteena on tuoda uusi, kotimainen ja vastuullisesti tuotettu proteiini suomalaisten ruokapöytiin vuoden 2025 aikana. Kumppanuuden alkuvaiheessa tutkitaan elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä uusien proteiinivalmisteiden tuotannossa.

PEKILO® on suomalainen innovaatio ja maailman ensimmäinen mykoproteiinivalmiste, joka kehitettiin alun perin jo 1970-luvulla. Perinteisten proteiinilähteiden kuten eläinperäisten, soija- tai herneproteiinien tapaan, PEKILO® soveltuu hyvin myös ihmisten ravinnoksi. Se on samankaltainen kuin Quornista tuttu proteiini, josta voi valmistaa maukkaita ja proteiinipitoisia aterioita.

Nyt Valion ja eniferBion tavoitteena on tutkia elintarviketeollisuuden sivuvirtojen kierrättämistä uusien elintarvikkeiden proteiiniraaka-aineeksi. Alustavien testien perusteella näyttää siltä, että maitotuotteiden valmistuksen sivuvirrat ovat yksi mahdollinen raaka-aine PEKILO®-proteiinin tuotantoon.

“Uudet proteiinilähteet kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän ja niiden kysyntä kasvaa maailmanlaajuisesti. Tarvitsemme perinteisen ruoantuotannon rinnalle myös uusia, kiertotaloutta edistäviä tapoja tuottaa ruokaa. Huippututkimusosaamista edustava eniferBio on kehittänyt uudenlaisia tapoja hyödyntää elintarviketeollisuuden sivuvirtoja proteiininvalmistuksessa. Siksi se on meille erinomainen kumppani kehittämään uusia ruuantuotannon tapoja”, kertoo Valion tuotekehitysjohtaja Harri Kallioinen.

PEKILO®-proteiinia testattiin jo sen innovaatiovaiheessa 70-luvulla erilaisiin ruokiin, kuten makkaraan, lihapulliin ja leipomiseen, mutta tutkimus- ja kehitystyö jäi aikanaan kesken. eniferBio lähti vuonna 2020 kehittämään PEKILO® -mykoproteiinia uudelleen, ja nyt yhdessä Valion maitotuotteiden valmistuksen sivuvirroista saatavien raaka-aineiden kanssa tutkimus- ja kehitystyö jatkuu edelleen.

Nyt solmittu yhteistyö kattaa PEKILO®-mykoproteiinin tuotannon optimoinnin Valion sivuvirtojen kanssa, sen ominaisuuksien testauksen eri ruokatuotteiden osalta sekä uusien tuotteiden kehitystä ja kokeilua. Ensimmäiset tuotteet lanseerataan näillä näkymin vuonna 2025.

”PEKILO®-proteiinin tuominen ruokapöytiin oli sen alkuperäisten kehittäjien päätavoite. Siksi on kunnia olla mukana viemässä loppuun tätä kotimaista pioneerityötä. Valion vankka kokemus ruoan tutkimus- ja kehitystyössä tekee Valiosta meille parhaan kumppanin. Kysyntä uudenlaisille, kestävistä raaka-aineista valmistetuille proteiineille on valtavaa. Hyödyntäessämme Valion tuotannon sivuvirtoja saamme tulevaisuuden ruoan tuotantoon aitoja kiertotalousratkaisuita”, toteaa eniferBion toimitusjohtaja Simo Ellilä.

Jaa artikkeli

Lue myös

Metsä Groupin uudistava maankäyttö tähtää luonnon tilaa vahvistavaan kulttuurimuutokseen rakennetussa ympäristössä

Metsä Group on asettanut tavoitteekseen luonnon tilan vahvistamisen toiminnassaan vuoteen 2030 mennessä. Nyt laaditut uudistavan maankäytön periaatteet ohjaavat suunnitelmien toteuttamista rakennetussa ympäristössä. Uudistavan maankäytön pilottivaihe käynnistyi viime vuonna Kemissä. Villi vyöhyke ry:n kanssa laaditut periaatteet ohjaavat biodiversiteettisuunnitelmien toteuttamista kaikilla Metsä Groupin 25 tehdaspaikkakunnalla lähivuosien aikana.

Hanna Muukka: Yhteiskunnalliset haasteet vaativat yhteisötaloutta

Ruokaläheteille elämiseen riittävä palkka itse omistetun alustan kautta, yhteiskäyttöautot naapureiden kanssa ja kohtuuhintaista hoivapalvelua kotiovelle myös haja-asutusalueella. Kuulostaako haihattelulta? Nämä ovat esimerkkejä yhteisötaloudesta, jolla voisi olla merkittäviä - mutta toistaiseksi liian vähän hyödynnettyjä - mahdollisuuksia kestävämmän ja oikeudenmukaisemman talouden rakentajina Suomessa ja koko EU:n alueella.

Data ja yhteistyö – näihin kiteytyy niin suurten kuin pienten yritysten vastuullisuustyö lähivuosina

Yritysten toimintakenttä on valtavassa muutoksessa. Vaikka jatkuvasti lisääntyvä ja kiristyvä kestävyyssääntely ei välttämättä suoraan koske pieniä ja keskisuuria yrityksiä, välillisesti pankkien ja rahoittajien kautta sekä osana arvoketjuja vaikutuksilta ei voi välttyä. Pellervo järjesti 18.1. tilaisuuden, jossa keskusteltiin siitä mitä pk-yritykset voivat odottaa ja miten niiden tulisi toimia jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa, jotta niiden toimintaedellytykset markkinoilla säilyvät

LPOnet digipalveluosuuskunnalle on myönnetty Avainlippu

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt koko Itä-Uudellamaalla toimivalle asiakasomisteiselle LPOnet Osk:lle Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa tuotetulle ja Suomessa työllistävälle palvelulle. Paikallisena asiakasomisteisena digipalveluoperaattorina tuomme missiomme mukaisesti lisää elinvoimaa Itä-uusmaalaisille asukkaille ja yrityksille. Kotimaisuudesta viestivä Avainlippu-tunnus on meille tärkeä tapa konkretisoida kuinka vastuullinen, asiakaslähtöinen ja pitkäjänteinen toimintatapamme on.