Valio ja eniferBio yhdistävät voimansa uuden, kotimaisen ja vastuullisesti tuotetun PEKILO®-mykoproteiinin tutkimus- ja kehitysyhteistyössä

Valio ja suomalainen biotekniikan startup eniferBio ovat sopineet PEKILO®-mykoproteiinin tutkimus- ja kehitysyhteistyön aloittamisesta. Yhteistyön tavoitteena on tuoda uusi, kotimainen ja vastuullisesti tuotettu proteiini suomalaisten ruokapöytiin vuoden 2025 aikana. Kumppanuuden alkuvaiheessa tutkitaan elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä uusien proteiinivalmisteiden tuotannossa.

PEKILO® on suomalainen innovaatio ja maailman ensimmäinen mykoproteiinivalmiste, joka kehitettiin alun perin jo 1970-luvulla. Perinteisten proteiinilähteiden kuten eläinperäisten, soija- tai herneproteiinien tapaan, PEKILO® soveltuu hyvin myös ihmisten ravinnoksi. Se on samankaltainen kuin Quornista tuttu proteiini, josta voi valmistaa maukkaita ja proteiinipitoisia aterioita.

Nyt Valion ja eniferBion tavoitteena on tutkia elintarviketeollisuuden sivuvirtojen kierrättämistä uusien elintarvikkeiden proteiiniraaka-aineeksi. Alustavien testien perusteella näyttää siltä, että maitotuotteiden valmistuksen sivuvirrat ovat yksi mahdollinen raaka-aine PEKILO®-proteiinin tuotantoon.

“Uudet proteiinilähteet kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän ja niiden kysyntä kasvaa maailmanlaajuisesti. Tarvitsemme perinteisen ruoantuotannon rinnalle myös uusia, kiertotaloutta edistäviä tapoja tuottaa ruokaa. Huippututkimusosaamista edustava eniferBio on kehittänyt uudenlaisia tapoja hyödyntää elintarviketeollisuuden sivuvirtoja proteiininvalmistuksessa. Siksi se on meille erinomainen kumppani kehittämään uusia ruuantuotannon tapoja”, kertoo Valion tuotekehitysjohtaja Harri Kallioinen.

PEKILO®-proteiinia testattiin jo sen innovaatiovaiheessa 70-luvulla erilaisiin ruokiin, kuten makkaraan, lihapulliin ja leipomiseen, mutta tutkimus- ja kehitystyö jäi aikanaan kesken. eniferBio lähti vuonna 2020 kehittämään PEKILO® -mykoproteiinia uudelleen, ja nyt yhdessä Valion maitotuotteiden valmistuksen sivuvirroista saatavien raaka-aineiden kanssa tutkimus- ja kehitystyö jatkuu edelleen.

Nyt solmittu yhteistyö kattaa PEKILO®-mykoproteiinin tuotannon optimoinnin Valion sivuvirtojen kanssa, sen ominaisuuksien testauksen eri ruokatuotteiden osalta sekä uusien tuotteiden kehitystä ja kokeilua. Ensimmäiset tuotteet lanseerataan näillä näkymin vuonna 2025.

”PEKILO®-proteiinin tuominen ruokapöytiin oli sen alkuperäisten kehittäjien päätavoite. Siksi on kunnia olla mukana viemässä loppuun tätä kotimaista pioneerityötä. Valion vankka kokemus ruoan tutkimus- ja kehitystyössä tekee Valiosta meille parhaan kumppanin. Kysyntä uudenlaisille, kestävistä raaka-aineista valmistetuille proteiineille on valtavaa. Hyödyntäessämme Valion tuotannon sivuvirtoja saamme tulevaisuuden ruoan tuotantoon aitoja kiertotalousratkaisuita”, toteaa eniferBion toimitusjohtaja Simo Ellilä.

Jaa artikkeli

Lue myös

Metsä Group toteutti yrityskulttuurin vastuullisuutta mittaavan eettisyysbarometrin toista kertaa

Vastuullinen yrityskulttuuri on yksi Metsä Groupin vuodelle 2030 asettamista kestävän kehityksen tavoitteista. Tavoitteen toteutumista mittaavan, toista kertaa toteutetun, eettisyysbarometrin tulosten mukaan lähes jokaisella tutkimuksen osa-alueella on tapahtunut parannusta verrattuna vuoden 2020 mittaukseen. Tutkimukseen vastasi yli 5 600 metsägroupilaista. Useita kehitystoimenpiteitä käynnistetään toiminnan eettisyyden edelleen parantamiseksi.

S-ryhmä laskee yli tuhannen toimipaikkansa lämpötilaa ja varautuu vähentämään sähkönkulutustaan huippukulutuspiikeissä

S-ryhmä sitoutuu kantamaan oman vastuunsa valtakunnallisissa energiansäästötalkoissa. S-ryhmä laskee yli tuhannen toimipaikkansa lämpötilaa yhdellä asteella. Lisäksi kaupparyhmässä varaudutaan vähentämään sähkönkulutusta valtakunnallisten huippukulutuspiikkien aikana aamukahdeksalta ja iltaviideltä. Myös henkilöstö osallistuu ideoimaan energiansäästövinkkejä.

HKScanin nousi parhaiden joukkoon kansainvälisessä ESG-arvioinnissa

Sustainalytics arvioi HKScanin vastuullisuusriskien hallinnan parhaan 8 prosentin joukkoon lähes 600 kansainvälisen elintarvikeyhtiön joukossa (sijoitus on 43. arvioiduista 579 yhtiöstä). Pakattujen ruokien tuottajista HKScan on samassa arviossa parhaan 4 prosentin joukossa (11/338). Sustainalyticsin uusin ESG-arvio HKScanista julkaistiin syyskuussa 2022.

Mikä merkitys demokratialla oikeastaan edes on – yhteiskunnassa tai osuuskunnassa?

Demokratiaa ajatellaan usein lähinnä välineenä. Se on menettelytapa, jolla saadaan kansan tai ainakin enemmistön tahto selville ja parhaassa tapauksessa toteutettua. Huono systeemi, mutta ei olla parempaakaan keksitty, kuten tavataan sanoa. Todellisuudessa demokratia pitää sisällään jotain paljon syvällisempää osallisuuden tunteesta yhteisöllisyyteen. Sellaista mikä on ehkä unohdettu myös demokratiakouluiksi aikoinaan kutsutuissa osuuskunnissa.

OP Ryhmä aloittaa energiansäästötalkoot – alentaa toimipaikkojensa lämpötilaa

Ensi talvena sekä energian hinta että sen niukkuus ovat vakava uhka suomalaiselle yhteiskunnalle. OP Ryhmä on päättänyt aloittaa energiansäästötalkoot ja alentaa toimipaikkojensa lämpötilaa ensi alkuun vähintään yhdellä asteella. Tällä ryhmä tavoittelee 5 prosentin säästöä lämmitykseen kuluvaan energiaan. OP Ryhmä haastaa myös muut yritykset sekä asiakkaansa mukaan talkoisiin.