Usein kysyttyä osuustoiminnasta ja osuuskunnasta

Usein kysyttyä osuustoiminnasta

Selaa alapuolella näkyviä kysymyskategorioita.

Osuuskunnan toiminnan lopettaminen ja varojen jakaminen

Kysymys: Osuuskuntamme ei ole toiminut enää pitkään aikaan ja olemme keskustelleet osuuskunnan jäljellä olevien varojen jakamisesta jäsenten kesken. Olemme yrittäneet tuloksetta selvittää monesta paikasta, missä vaiheessa osuusmaksut voidaan palauttaa jäsenille. Entä miten toimitaan vararahaston kanssa? Milloin vararahastossa olevat varat voidaan jakaa jäsenille? Vastaus: Osuuskunnan toiminnan aikana yhtiön varojen jakamista on rajoitettu mm. osuuskunnan velkojien aseman

Mikä on osuuskunnan kokouksen tehtävä, mitä se päättää?

Osuuskunnan kokouksen tehtävänä on osuuskunnan keskeisimmistä asioista ja tärkeimmistä resursseista päättäminen.   Osuuskunnan kokous päättää mm. hallituksen tai mahdollisen hallintoneuvoston jäsenten valinnasta, tuloksen käyttämisestä, sääntöjen muuttamisesta, jäsenten osuusmaksuvelvollisuudesta, osuuskunnan sulautumisesta ja osuuskunnan purkamisesta.   Vuosittain järjestettävä varsinainen osuuskunnan kokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä   päättää tilinpäätöksen vahvistamisesta päättää tuloksen (ylijäämän) käyttämisestä päättää vastuuvapauden myöntämisestä

Mikä on vesiosuuskunta?

Vesiosuuskuntia käytetään vesihuollon ja mahdollisesti jätevesihuollon järjestämiseen yleensä haja-asutusalueilla. Niiden jäseniä ovat alueella olevien kiinteistöjen omistajat eli vesiosuuskunnan palveluiden käyttäjät.

Voiko alle 18-vuotias olla osuuskunnan jäsen?

Alle 18-vuotias voi olla huoltajan suostumuksella osuuskunnan jäsen, mutta hän ei voi olla perustamassa sitä. Hän ei voi myöskään tulla valituksi osuuskunnan hallitukseen.

Mille toimialoille osuuskunta soveltuu?

Osuustoiminta ei ole toimialasidonnaista, vaan sopii kaikkialle, missä voimien yhdistämisellä päästään parempaan lopputulokseen kuin yksin toimittaessa. Niinpä osuuskuntia toimii eri toimialoilla sekä kaupungeissa että maaseudulla.

Mikä on keskinäinen vakuutusyhtiö?

Keskinäisen vakuutusyhtiön omistavat sen vakuutuksen ottajat. Keskinäisen vakuutusyhtiön vakuutuksen ostaminen keskinäisestä vakuutusyrityksestä tuottaa automaattisesti jäsenyyden. Keskinäiset vakuutusyhtiöt ovat myös osuustoiminnallisia yrityksiä.

Mikä on osuuspankki?

Osuuspankki on osuuskuntaa vastaava yhtiömuoto luotto- ja rahoitusalalla. Osuuspankkien toimintaan sovelletaan osuuspankkilakia osuuskuntalain lisäksi.

Mitkä ovat osuuskunnan hallintoneuvoston tehtävät?

Osuuskunnan säännöissä voidaan määrätä, että osuuskunnalla on hallintoneuvosto. Se valitsee hallituksen jäsenet ja usein myös toimitusjohtajan. Sen tehtävänä on valvoa, että hallitus ja toimitusjohtaja toimivat osuuskuntalain ja osuuskunnan sääntöjen mukaisesti.

Mitkä ovat osuuskunnan hallituksen tehtävät?

Hallitus on yrityksen tärkein hallintoelin. Hallituksen tärkein tehtävä on osaavan toimitusjohtajan löytäminen. Sen tehtävänä on yhteistyössä toimitusjohtajan kanssa määritellä yrityksen strategiset linjaukset ja valvoa niiden toimeenpanoa. Hallituksen tehtävänä ei ole puuttua yrityksen operatiiviseen johtamiseen. Rooliero toimitusjohtajan kanssa on pidettävä selvänä.

Osuuskunnan hallitus: kuinka monta jäsentä siinä kuuluu olla, ketä hallituksen jäsenet voivat olla ja kuinka pitkä toimiakausi hallituksella on?

Osuuskuntalain mukaan hallitukseen kuuluu vähintään yksi ja enintään viisi jäsentä. Säännöillä voidaan määrätä enemmänkin jäseniä. Useampi jäsenisessä hallituksessa on oltava puheenjohtaja.

Tilaa uutiskirje