Martti Asunta: Hallituksen esitys lyhytnäköinen

Pellervo-Seuran hallituksen puheenjohtaja, metsäneuvos Martti Asunta on pettynyt hallituksen osuuskuntien verotusta koskevaan esitykseen.

Hallitus esittää, että osuuspääoman korosta eli osuuskunnan saadusta ylijäämästä 25 prosenttia olisi jatkossa veronalaista pääomatuloa tai yritystuloa 2500 euroon saakka. Sen ylittävältä osalta veronalaista pääomatuloa olisi 85 prosenttia ja veronalaista yritystuloa 75 prosenttia.

Osuuskunnan jäsenten verotukseen hallitus esittää osuuspääoman koron verovapaan osuuden (nykyisin 1500 euroa) poistamista.

”Hallitus on päätynyt keinotekoiseen ratkaisuun, jossa ei ymmärretä osuuskuntien roolia suomalaisessa yhteiskunnassa. Osuustoiminta on edistänyt tasapainoista aluekehitystä Suomessa jo yli sadan vuoden ajan ja niin se tekee edelleen”, totesi Asunta Pellervon Hämeen seminaarissa 24.9.

”Tästä hyvä esimerkki on Metsä Groupin suunnittelema Suomen suurin investointi Äänekosken biotuotetehtaaseen. Nämä esimerkit tuntuvat kuitenkin hallitukselta unohtuneen”, huomautti Asunta, joka toimii myös Metsä Groupin hallituksen puheenjohtajana.

Asunnan mukaan osuustoimintaväki aikoo vaikuttaa vielä hallitukseen, jotta tämä muuttaisi linjaustaan.

”Me toimimme kuitenkin sivistyneesti, emmekä anarkistien tavoin pysäyttele busseja. Mutta osuuskuntaväellä on pari miljoonaa ääntä käytössä eduskuntavaaleissa. Tätä välinettä varmaan käytetään.”

Pellervo-Seura toivoo päättäjien yli puoluerajojen huomioivan osuuskuntien tarpeet ja ymmärtävän yritysmallin merkityksen.

”Nykyinen linja on lyhytnäköinen”, arvioi Asunta.

 

Lisätietoja:
Pellervon hallituksen puheenjohtaja Martti Asunta, puh. 040 829 9393
Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu sami.karhu@pellervo.fi, puh. 0400 545 989.

Jaa artikkeli

Lue myös