Osuustoimintakeskus Pellervo vaatii osuustoimintaa uuden hallituksen ohjelmaan: ”Haluamme osuustoiminnalle asiallista huomiota”

Osuustoimintakeskus Pellervo vaatii julkiselta vallalta tasa-arvoista kohtelua ja vertailukelpoisia toimintaedellytyksiä muiden yritysmallien kanssa. Liittyypä asia verotukseen, kirjanpitoon, kilpailuasioihin, yritysneuvontaan, yrittäjyyskasvatukseen, yliopistotutkimukseen tai opetukseen.

”Uuden hallituksen tehdessä ohjelmaansa haluamme osuustoiminnalle asiallista huomiota. Osuustoiminnalle tärkeitä asioita ovat muun muassa mahdolliset sosiaaliturva-, sote- ja verouudistukset”, painotti Osuustoimintakeskus Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Uusitalo Helsingissä 10. huhtikuuta.

Pellervon Päivässä 2019 puhunut Uusitalo korosti asian olevan erityisen ajankohtainen, koska eduskuntavaalit ovat neljän päivän päästä 14. huhtikuuta.

”Kun sote-sektorin yrityksiltä viimeaikaisten kohujen jälkeen kysytään ihmiskeskeisiä arvoja ja yhteiskuntavastuuta, niin mielestäni osuustoiminta voisi olla moneen näistä ratkaisu.”

”Yrityksen koko ei kerro sen menestyksestä”

Ilkka Uusitalo alleviivasi, että Pellervossa korostuu nyt edunvalvonta.

”Tavoitteena on saada meille vahvempi rooli yhteiskunnallisessa edunvalvonnassa niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tässä auttaa entistä laaja-alaisempi jäsenistömme.”

”Osuustoimintayrityksiä on isoja, pieniä, vanhoja ja uusia. On huolehdittava moninaisen pienosuustoiminnan edellytyksistä ja samalla puolustettava isojen kuluttaja- ja tuottajaosuuskuntien toimintaedellytyksiä koskien muun muassa lainsäädäntöä, verotusta, opetusta ja tutkimusta”, totesi Uusitalo.

Osuustoiminnan arvoja kannattavia yhteisöjä on hänen mukaansa muitakin kuin yritykset. Pellervo on näiden kaikkien Osuustoimintakeskus.

”Yrityksen koko ja toimiala ei kerro sen menestyksestä eikä merkityksestä jäsenelle. Toki suurilla yrityksillä voi olla isompi yhteiskunnallinen merkitys ja laajemmat sidosryhmäsuhteet, mutta se ei muuta asiaa: Pellervo on yhteistyön areena ja symboli, palvelujen tuottaja ja edunvalvoja koko osuustoiminnalle.”

Ilkka Uusitalon mukaan edunvalvonta on ennakoivaa huolehtimista osuustoiminnallisten yritysten pärjäämisessä koko ajan monimuotoistuvassa sääntelyssä. Edunvalvonnassa on päästy hyvään alkuun, mutta se vaatii jatkuvaa työtä ja yhteyttä lainsäätäjiin, päättäjiin ja virkamiehiin sekä muihin järjestöihin.

Jaa artikkeli

Lue myös