Pellervon Ilkka Uusitalo kannustaa perustamaan lisää osuuskuntia sosiaalialalle ja terveydenhuoltoon

Osuuskuntia on Suomessa hälyttävän vähän, sosiaali- ja terveydenhuollon yrityksistä alle prosentti. Kuitenkin kyseessä on joustava yritysmuoto, joka sopii monenlaisiin tarpeisiin. Etenkin sellaisiin, joissa keskiössä on yhteisön etu, kuten soten sekä ensihoidon palveluiden järjestämiskysymyksissä, toteaa Osuustoimintakeskus Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Uusitalo.

”Yritysmallimme arvot sopivat erinomaisesti yhteen tulevissa aluevaaleissa puheena olevien palvelujen ihanteellisen tuottamisen suhteen. Uskon, että osuuskuntamallia voisi hyödyntää paljon nykyistä vahvemmin varsinkin sosiaalipalveluissa, esimerkiksi kotiin vietävissä palveluissa”, Ilkka Uusitalo sanoi perjantaina 10. joulukuuta Helsingissä kokoustaneelle Pellervon valtuuskunnnalle.

Laajasti kopioitavissa olisi vaikkapa Imatran ja Lappeenrannan seudulla toimivan Monitoimiseniorit -osuuskunnan malli. Siinä työntekemistä arkeensa kaipaavat eläkeläisjäsenet tuottavat kotona-asumista tukevia palveluita sekä palveluseteliasiakkaille että kaikille muille. Joukossa on paljon hoiva-alan ammattilaisia, jotka eivät halua vielä kokonaan jättää aktiivista elämää.

Vähän tunnettua on, että myös julkisyhteisö voi olla osuuskunnan aktiivinen perustaja, Uusitalo totesi. Jäsenenä voivat toimia esimerkiksi kunnat, siinä missä yritykset ja yhdistyksetkin. Osuuskunnat voivat toimia sotepalveluissa palvelusetelituottajina tai ne voivat tarjota palvelujaan hyvinvointialueille ostopalveluina ja samaan aikaan omalla rahalla maksaville kuluttajille.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervo hakee korkeakouluharjoittelijaa

Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervo etsii korkeakouluharjoittelijaa määräaikaiseen työsuhteeseen sopimuksen mukaan alkaen maalis-toukokuussa 2024. Harjoittelun kokoaikainen kesto on 2-3 kuukautta, mutta työtunnit voi jakaa haluamallaan tavalla 20-37,5 viikkotunniksi. Harjoittelijan tehtävänä on selvittää lukioissa, ammattioppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa toimivien oppilaitos- ja opiskelijaosuuskuntien nykytilaa ja kehittämistarpeita.

Data ja yhteistyö – näihin kiteytyy niin suurten kuin pienten yritysten vastuullisuustyö lähivuosina

Yritysten toimintakenttä on valtavassa muutoksessa. Vaikka jatkuvasti lisääntyvä ja kiristyvä kestävyyssääntely ei välttämättä suoraan koske pieniä ja keskisuuria yrityksiä, välillisesti pankkien ja rahoittajien kautta sekä osana arvoketjuja vaikutuksilta ei voi välttyä. Pellervo järjesti 18.1. tilaisuuden, jossa keskusteltiin siitä mitä pk-yritykset voivat odottaa ja miten niiden tulisi toimia jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa, jotta niiden toimintaedellytykset markkinoilla säilyvät

Petri Pitkänen jatkaa Pellervon hallituksen puheenjohtajana

Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervon hallituksen puheenjohtajaksi on nimetty LähiTapiola -ryhmän johtaja, espoolainen Petri Pitkänen. Hänen valintansa uudelle kolmevuotiskaudelle eli vuosiksi 2023-26 hallituksessa teki järjestön valtuuskunta, joka kokousti perjantaina Helsingissä.