Pj Ilkka Uusitalon puhe valtuuskunnan kevätkokouksessa: Pellervon uusi aika

Tänään olemme isojen teemojen äärellä. Ehdotus järjestömme uudeksi strategiaksi on valmis teidän hyväksyttäväksenne. Sen pohjustus aloitettiin Pellervon hallituksessa viime kesäkuussa. Ja muistatte varmaan, että Pasilassa pitämässämme toimitusjohtajan valintakokouksessa jokainen meistä valtuuskunnan jäsenistä pääsi jättämään kirjallisesti saatteensa strategiatyölle.

Syksyllä sisältöä on käsitelty niin toimihenkilöiden kuin puheenjohtajistosta kootun ohjausryhmän kesken. Hallitus on antanut välipalautetta ja kokonaisuus on hioutunut koko ajan parempaan suuntaan. On järjestölle keskeinen asia, että sillä on aikaan istuva relevantti visio ja toimintaympäristöstä kumpuava tiekartta, oikeanlaiset strategiset painopisteet sen saavuttamiseksi. Mittareitakin tarvitaan, jotta matkalla eteneminen on selkeästi kaikkien meidän nähtävissä. On ollut erittäin mielenkiintoista pohtia, millaisen Pellervon me haluamme luoda.

Strategian otsikkona on Osuustoiminnan uusi aika. Uskon vakaasti sen olevan käsillä. Kuten strategiapaperissa kuvataan, arvopohjaisella liiketoiminnalla on tässä maailmassa kysyntää. Osuuskunnilla on erinomainen paikka erottautua vastuullisuustekojen tekijänä ja vakautta luovina toimijoina.

Edessä on myös Pellervon uusi aika. Osuuskuntien luotettuna kumppanina se on tässä maassa vahva vaikuttaja. Strategia on ulotettu vuoteen 2026 asti, mutta ei siihen ole mielestäni mikään syy liiaksi lukittautua. Yhä useammat organisaatiot, moni teidän edustamistanne osuuskunnista mukaan lukien, on siirtynyt niin sanotun rullaavan strategian aikaan. Päivitystyötä tehdään periaatteessa koko ajan. Ajattelen, että meidänkin on syytä olla hereillä toimintaympäristömme tarkkailun suhteen joka ikinen vuosi. Tarvittaessa mekin tarkennamme kurssia, en epäile sitä yhtään.

Kurssin tarkistus on käynnissä myös kansainvälisellä osuustoimintaliitolla eli ICA:lla. Tämän päivän ohjelmassa on arvotyöskentelyä – sopivasti ennen strategiakäsittelyä. Tokihan me maailman osuustoiminnallisimpiin kuuluvana maana haluamme antaa oman panoksemme osuustoiminnan identiteettiä koskevaan päivityshankkeeseen. On hieno asia, että hallituksemme jäsen Anu Puusa on jäsenenä hanketta koordinoivassa ICA:n työryhmässä. Kiitos Anu jo tässä vaiheessa panoksestasi tässä meidän kaikkien pellervolaisten puolesta!

Agendallamme on tänään myös sääntöuudistus. Siinä keskeisin ehdotus on nimenmuutos Osuustoimintakeskus Pellervosta Osuustoiminnan keskusjärjestö Pellervoksi. Tärkein linjavalinta on, että olemme yhä edelleen Pellervo, emmekä jotakin muuta. Mikä on sen määreeksi sopiva termi muodollisiin yhteyksiin, on sitten paljon varsinaista nimikysymystä pienempi asia. Päätösvalta sääntöasiassa on vuosikokouksella. Toivottavasti teistä mahdollisimman moni on paikalla siellä ja Pellervon Päivän muussa ohjelmassa huhtikuun 13. päivä. Se on järjestömme ehdoton päätapahtuma. Meidän kaikkien olisi hyvä olla siellä kuulemassa, mitä osuustoiminnasta juuri nyt puhutaan ja myös olla keskustelemassa uusien ja vanhojen tuttujen kanssa osuuskuntien nykyisistä ja tulevista näkymistä. Pellervon Päivä on eräänlainen järjestömme ilmapuntari. 

Pellervon Päivä sijoittuu taitekohtaan, sillä silloin tiedämme, miten valta on valtakunnanpolitiikassa jaettu seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Toki hallitusneuvottelut ovat silloin vasta alkamassa. Meillä on tietysti tavoitteena saada osuuskuntien intressejä mahdollisimman paljon kirjattua uuteen hallitusohjelmaan.

Yksi monista tavoitteistamme on saada linjaus siitä, että asumisosuuskuntien lainsäädäntö ja rahoitus tulee selkiyttää. Edellisessä hallitusohjelmassa tämä oli mukana, ja niinpä ARA on myöntänyt viime vuosina tukea tällaisille pilottihankkeille. Neljä hankkeista on edennyt toteutusvaiheeseenkin: Hiidenkoti Lohjalla, Silkki Järvenpäässä, Koskelan Lehmus Helsingissä ja Oulaisten Senioriykkönen. Harmillista vain on, että näiden kokemusten yhteenveto on vielä tekemättä. Sillä alkaa ollakin jo kiire.

Tieto luo erittäin tärkeää pohjaa uuden hallitusohjelman kirjauksille, niiden tulisi perustua mahdollisimman hyvään ymmärrykseen tämän asumismuodon kehittämisen todellisista tarpeista. Asunto-osuuskuntia koskeva toimenpidekokonaisuus on saatava mukaan myös uuteen hallitusohjelmaan. Osuuskunnat tulee nostaa lainsäädännöllisesti ja rahoituksellisesti samalle viivalle muiden asumismuotojen kanssa. Enkä pidä asiaa vaalituloksesta riippuvaisena, edullinen asuminen on ei ole minkään puolueen aatteen vastaista.

Hyvät valtuuskunnan jäsenet. On ilo nähdä teitä täällä paikalla runsaslukuisena joukkona. Kuten todettua, kokouksemme ohjelma on monipuolinen ja tärkeitä virstanpylväitä sisältävä. Nyt on teidän hetkenne vaikuttaa.

Jaa artikkeli

Lue myös