Pellervo on nyt Osuuskuntien keskusjärjestö Pellervo

Suomalaisen osuustoiminnan kattojärjestö on vaihtanut virallisen nimensä Osuuskuntien keskusjärjestö Pellervoksi. Historiaan jää Osuustoimintakeskus Pellervo, joka ehti olla käytössä viitisen vuotta.

– Uusi nimi kertoo selkeästi, että edustamme kaikkia suomalaisia osuustoimintayrityksiä. Tärkein tavoitteemme on, että tämä jaettuun omistajuuteen perustuva, kestävää yhteistä hyvää tavoitteleva yhtiömuoto huomioidaan yhteiskunnassa yhdenvertaisena muiden kanssa, toteaa Pellervon toimitusjohtaja Mari Kokko.

Arjen käyttönimenä säilyy Pellervo. Se on vakiinnuttanut paikkansa järjestön vuonna 1899 tapahtuneesta perustamisesta lähtien. Pitkästä historiasta huolimatta Pellervossa uskotaan vahvasti, että juuri nyt on käsillä osuuskuntien uusi aika.    

– Osuuskunta on tähän aikaan erinomaisesti sopiva yritysmuoto. Yhteisöllinen omistajuus ja yrittäjyys herättävät kiinnostusta ja sille on tilaa sekä tarvetta. Omatoimisuus, yhteisöllisyys ja hyvinvointi korostuvat uusissa osuuskunnissa samoin kuin osuustoiminnan syntyessä, Kokko arvioi.

Osuuskunnat tuovat talouteen kasvua

Osuuskunnat, -pankit ja keskinäiset vakuutusyhtiöt perustuvat kaikki samaan ajatukseen demokraattisesti ohjatusta yrityksestä. Yleistäen ne ovat kaikki osuuskuntia. Omistus voi jakautua yksilöille tai yrityksille tai molemmille samanaikaisesti. Osuuskunnat ovat myös perustaneet osake- ja pörssiyhtiöitä liiketoimintaansa käytännön toteuttajiksi.

Osuuskuntien toiminnan pitkäjänteisyys ja jatkuvuus palvelevat omistajia kestävällä tavalla. Nämä yritykset ovat osa suomalaisten arkea, tärkeitä työllistäjiä ja merkittäviä investoijia. Ne tuottavat verotuloja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen sekä hyötyä jäsenilleen sekä hyvää paikallisesti, alueellisesti ja koko Suomelle.

– Yleinen arvo- ja asennemaailma korostaa aiempaa enemmän arvopohjaisuutta. Yritysten yhteiskunnallista roolia kohtaan kiinnostus on kasvanut. Vaatimus vastuullisuussisältöjen ja –tekojen syventämiseen tarjoaa mahdollisuuden osuustoimintayrityksille erottautua, Mari Kokko muistuttaa.

Osuuskunnilla on suuri merkitys kasvun aikaansaamisessa. Pellervossa halutaan myös vahvasti tukea uusien osuuskuntien perustamista. Näillä yrityksillä tulee olla innostusta ja rohkeutta kasvaa ja investoida. Tärkeä on toki samalla pitää mielessä, että osuuskuntien perustajat eivät ole keskenään samasta muotista – lähtökohtia ja tavoitteita on erilaisia. Yhteistä on kuitenkin kestävän hyödyn tavoittelu.

Pellervon nimi vaihtui järjestön vuosikokouksessa Helsingissä 13. huhtikuuta.

Jaa artikkeli

Lue myös