Sami Karhu -Tiedolla taidolla intohimolla -kirjan julkaisutilaisuuden avaus 26.11.2015

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen, jonka aiheena on professori Iiro Jussilan uutuuskirja ”Tiedolla, taidolla, intohimolla – liikeyrityksen ja omistajayhteisön johtaminen.” Kiitos, että olette tulleet paikalle. Olen Pellervon toimitusjohtaja ja Osuustoiminnan neuvottelukunnan sihteeri Sami Karhu.

Tilaisuuden kulusta. Tämän avauksen jälkeen Jussila esittelee uutuusteoksen. Kirja uskoasusta vastaa AD Minna Aho. Hän kertoo siitä, miten hän on suunnitellut käytettävyyden.

Sen jälkeen sana on vapaa. Voitte kysellä Iirolta ja vaikkapa sopia erillisestä haastattelusta. Lopussa päätössanat lausuu toimitusjohtaja Vesa Lehikoinen, joka on keskeinen moottori siinä, että meillä on tällaisia syviä aktiviteetteja, mitä tämä kirja ilmentää.

Huomatkaa, että tätä tiedotustilaisuutta seuraa seminaari kirjan teemasta tässä samassa tilassa. Sinne voitte myös vapaasti tulla. Tilaisuudessa syvennetään tiedotustilaisuuden ja kirjan antia.

Pellervo on hyvin otettu siitä, että voimme kustantaa nyt julkaistavan tärkeän teoksen. Järjestön suuri missio on edistää osuustoimintaa. Tämä vaativa tehtävä on saatu tai otettu osuustoiminnan suomalaisessa alkuräjähdyksessä eli järjestöä perustettaessa vuonna 1899.

Meillä on syvä strateginen valinta, että haluamme tehdä yhteistyötä kaikkien niiden kanssa, jotka haluavat viedä kanssamme yritysmallia eteenpäin.

Viimeisen parin vuosikymmenen aikana on korostunut yliopistoyhteistyö. Yliopiston tarjoamat älylliset voimavarat on ollut tarpeen saada liiketoimintamallimme kehittämiseen. Olemme myös tukeneet voimallisesti sitä, että olemme saaneet suorastaan kasvatettua maahan uutta vireää tutkijapolvea. Tai itsehän he ovat kasvaneet ja kasvattaneet samalla meitä käytännön ihmisiä osuustoimintayrityksissä ja -järjestöissä. Ilman yliopistotutkimusta emme myöskään ole mukana opetuksessa.

Pellervo on osa Osuustoiminnan neuvottelukuntaa. Tämä on tärkeä kehityksen moottori ja foorumi yhdistäessään mahdollisimman laaja-alaisesti koko osuustoimintakenttää. Kehitystyön takana on todella siis laajat piirit.

Nyt käsillä oleva teon on tärkeä etappi pitkällä matkalla eteenpäin. Meitä on kiinnostanut, että mitkä ovat osuustoimintayrityksen aidot kilpailuedut avoimessa markkinataloudessa ja miten yrityksiä voidaan johtaa niin, että nämä kilpailuedut toteutuvat käytännössä. Olemme halunneet, että myös liiketaloustieteilijät ja johtamisen asiantuntijat paneutuvat aiheeseen. Niin on tapahtunut.

Tämän kirjan juuret ovat oikeastaan 2000-luvun alussa. Silloin rakensimme pala palalta nykyiset yhteistyömallit osuustoiminnan ja yliopistojen välille. Välittömämmin ja suoremmin kirjan juuri menee vuosiin 2007-2008. Tarmokas osuustoimintayrityksen johtamisesta väitellyt KTT Iiro Jussila nimitettiin Lappeenrannan teknillisen yliopiston professoriksi erikoisalanaan juuri osuustoimintayritysten johtaminen. Uutta tutkimusta ja ideaa tuli suoltamalla. Kysyin tuolloin Jussilalta, että koska kaikki viisaus, joka nyt julkaistaan ulkomaisissa tiedelehdissä vieraalla kiellellä, olisi aika tiivistää populaariksi oppikirjaksi suomalaiselle osuustoimintaväelle. Iiro sanoi, että kun 10 vuotta on tehty osuustoimintatutkimusta – hän ja tutkimusryhmä. Tämä tuli täyteen 2013 ja Iiro ryhtyi kirjoittamaan niin kuin puhe oli ollut. Ensimmäinen versio valmistuikin. Hyvä oli sekin, mutta Jussilan tahdosta jonkin ajan päästä valmistui toinenkin versio ja se on nyt tässä. Kiitos ponnisteluista!

Toimitusjohtaja Sami Karhu, Pellervo-Seura ry

Toivomme, että yritykset hankkivat kirjan kaikille hallintohenkilöille ja vähintään johtoryhmän jäsenille sekä strategiaa valmisteleville ja osuustoiminnallisuudesta vastaaville toimihenkilöille.

Joulumuistamiseen kirja käy nyt hyvin.

Kyse on tuntuvasta kertaluonteisesta panostuksesta organisaatioilta, mutta sen on tarkoitus olla pitkävaikutteinen ja syvällinen toimenpide osuustoiminnan oppimiseen ja kehittymiseen.

Jaa artikkeli

Lue myös

Kuka osuuskunnan omistaa, ellei sen jäsen?

Osuuskunnat ovat jäsentensä omistamia yrityksiä. Niiden toimintaa ohjataan aivan samoin kuin yleisemmin tunnetussa yhteisömuodossa eli osakeyhtiöissä. Määräysvaltaa käyttävät osuuskunnissa jäsenet, osakeyhtiöissä osakkeenomistajat.

Mikä merkitys demokratialla oikeastaan edes on – yhteiskunnassa tai osuuskunnassa?

Demokratiaa ajatellaan usein lähinnä välineenä. Se on menettelytapa, jolla saadaan kansan tai ainakin enemmistön tahto selville ja parhaassa tapauksessa toteutettua. Huono systeemi, mutta ei olla parempaakaan keksitty, kuten tavataan sanoa. Todellisuudessa demokratia pitää sisällään jotain paljon syvällisempää osallisuuden tunteesta yhteisöllisyyteen. Sellaista mikä on ehkä unohdettu myös demokratiakouluiksi aikoinaan kutsutuissa osuuskunnissa.

Mari Kokko: Osuuskunta on väylä yrittäjyyteen 

Tänään vietetään Yrittäjän päivää. Eikä suotta, sillä yrittäjät ja yritykset yritysmuodosta riippumatta ovat Suomen talouden ja hyvinvoinnin kannalta keskeisiä toimijoita. Luovat työtä ja vastaavat merkittävästä osasta maamme verotuloista.  

Yhteisöexit – Mitä jos perustajat myisivät alustansa käyttäjille?

Maailmalla on esimerkkejä yrityksistä, joiden valtava menestys on tapahtunut asiakasomisteiseksi muuttumisen myötä. Voi olla että ilmiö yleistyy. Ajatuksen ympärille onkin muodostunut muutama vuosi sitten käynnistynyt “yhteisöexit” (exit to community) liike joka pyrkii tekemään tämänkaltaisista omistajanvaihdoksista suositumpia, etenkin teknologiayhtiöiden perustajien parissa. Sen lisäksi että yhteisöexit voisi olla ratkaisu moniin teknologiayhtiöiden ongelmiin, jotka kumpuavat niiden perinteisesti osakeyhtiömuotoisesta omistusmallista, se voisi myös ratkaista haasteita, jotka liittyvät osuuskuntamuotoisten yhtiöiden perustamiseen toimialoille, joilla ne ovat perinteisesti olleet harvinaisia.

Tietosuoja-asetusten hallintakeskus

Sivuston evästeet

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita verkkosivustot tallentavat tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi, kun käyt sivustolla. Evästeet tallentavat erilaisia tietoja laitteestasi; esimerkiksi selaimen kielen, laitteen sijainnin ja tekniset ominaisuudet.

Evästeitä ei käytetä henkilöllisyyden tunnistamiseen, evästeitä käytetään ainoastaan edellä kuvattuun tarkoitukseen.

PHPSESSID, wordpress_test_cookie, tk_tc, tk_ai, gdpr[consent_types], gdpr[allowed_cookies]

Google Analytics -evästeet

Käytämme Google Analytics -ohjelmaa kerätäksemme tietoja siitä, miten sivustoa käytetään ja miten voimme parhaiten tarjota käyttäjille heidän tarvitsemiaan tietoja.

_ga, _gid
_ga, _gid