Kansainvälisen osuustoimintaliitto ICA:n uudeksi pääsihteeriksi valittu Bruno Roelants

“Kaikki hakijat olivat erinomaisia, mutta Roelants oli hallituksen yksimielinen valinta”, kertoo suomalaista osuustoimintaa ICA:n hallituksessa edustava Marjaana Saarikoski.

ICA:n hallitus valitsi kokouksessaan Brysselissä 18.1. Bruno Roelantsin järjestön pääsihteeriksi. Roelants on vuodesta 2002 toiminut kansainvälisen työosuuskuntajärjestö CICOPA:n pääsihteerinä ja hänellä on yli 30 vuoden kokemus osuustoiminnasta.

Roelants aloittaa työtehtävänsä jo lähiviikkoina ollen järjestön 16. pääsihteeri. Hänen edeltäjänsä Charles Gould ilmoitti viime vuonna jäävänsä eläkkeelle. Gould toimi ICA:n pääsihteerinä vuodesta 2010.

 

Kansainvälinen osuustoimintaliitto (The International Co-operative Alliance – ICA) on itsenäinen kansalaisjärjestö, joka edustaa ja palvelee osuuskuntia maailmanlaajuisesti. Järjestö on perustettu 1895 ja sillä on 105 maasta yli 300 osuustoiminnallista jäsenorganisaatiota, jotka edustavat yli miljardia ihmistä globaalisti. ICA on maailman toiseksi suurin järjestö YK:n jälkeen. ICA:n pääkonttori sijaitsee Brysselissä.

Suomesta ICA:n jäseninä ovat Pellervo-Seura ja SOK.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.