Valtakunnallisilla vesiosuuskuntapäivillä jaetaan tietoa ja kokemuksia

Teksti: NINA PIMIÄ

Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät alkavat Kouvolassa perjantaina 2. helmikuuta. Vuosittain järjestettävät päivät kokoavat yhteen vesiosuuskuntien parissa työskenteleviä henkilöitä ja yrityksiä.

Tänäkin vuonna ohjelmassa on asiapitoisia luentoja ja keskusteluja eri aiheista, vapaata yhdessäoloa sekä näytteilleasettajien palveluihin ja tuotteisiin tutustumista. Kokemusten jakaminen ja toisten esimerkeistä oppiminen ovat olleet vesiosuuskuntapäivien kantava voima alusta saakka.

Luennoitsijoita on maa- ja metsätalousministeriöstä, Suomen ympäristökeskuksesta, Osuustoimintakeskus Pellervosta, Vesilaitosyhdistyksestä (VVY), SVOSK:sta ja Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Perjantaina ohjelmassa on ajankohtaiskatsaus muun muassa henkilötietolakiin, joka vesiosuuskuntienkin tulee huomioida toiminnassaan. Osuustoimintaa esitellään toimialat ylittävästä näkökulmasta, pohtien missä asioissa vesiosuuskunnat voisivat ottaa oppia muiden toimialojen osuuskunnilta. Lisäksi käsitellään VEETI -tietojärjestelmää, johon vesihuoltolaitosten on tallennettava tietoja toiminnastaan.

Lauantaina käydään läpi hanketoiminnan tuloksia vesiosuuskuntakentällä ja kuullaan kokemuksia esimerkiksi verkostojen seurannan haasteista tilanteessa, jossa verkoston sijainti ei ole tarkkaan tiedossa. Muutamista ajankohtaisista aiheista käydään alustusten jälkeen johdettu keskustelu. Lopuksi käsitellään vielä veden hinnoittelua ja tuoreita talousvesiasetuksen muutoksia.

VOK-päivillä historia ja tulevaisuus kohtaavat

Edelliset vesiosuuskuntapäivät johdattivat osallistujat Tampereelle, jonne Suomen ensimmäinen vesiosuuskunta aikoinaan perustettiin. Tänä vuonna päivät palauttavat meidät ensimmäisten vesiosuuskuntapäivien seudulle Kouvolaan.

Ensi vuonna SVOSK ry täyttää 10 vuotta ja seuraavien Valtakunnallisten vesiosuuskuntapäivien pitopaikka julkistetaan lauantaina.

Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät järjestetään 2.-3.2. Kouvolassa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.