Hallitus esittää muutoksia osuuskunnan ylijäämän vähennyskelpoisuuteen

Hallitus teki tänään esityksen eduskunnalle laeiksi tuloverolain, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain sekä eräiden muiden verolakien muuttamisesta. Esityksessä käsitellään myös osuuskuntien verotuksen uudistamista. Valtiovarainministeriö kertoi esityksestä tiedotteessaan.

Esityksessä osuuskunnan vähennyskelpoista ylijäämää rajattaisiin sekä vähennykseen oikeutettujen osuuskuntien että vähennyskelpoisen määrän suhteen. Hallituksen esitystä on tältä osin täsmennetty esitysluonnoksesta annetut lausunnot huomioon ottaen. Lausunnolla olleesta esitysluonnoksesta poiketen hallitus ei esitä tässä yhteydessä muutoksia osuuskunnan jäsenen verotukseen, jolta osin valmistelua jatketaan ja asiasta annetaan erillinen esitys.

Hallitus esittää yhteisöverokannan alennusta nykyisestä 24,5 prosentista 20 prosenttiin. Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa laaditun arvion mukaan yhteisöverokannan alentaminen kasvattaa eniten pääomaintensiivisten toimialojen tuotantoa, jota on erityisesti vientiteollisuudessa. Pääomakannan kasvun myötä myös työvoiman kysyntä lisääntyy. Selvityksen mukaan työllisyys paranisi keskipitkällä aikavälillä noin 5 000 – 7 000 henkilöllä.

Lisätietoja:

Valtiovarainministeriön tiedote asiasta

Hallituksen esitykseneduskunnalle laeiksi tuloverolain, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain sekä eräiden muiden verolakien muuttamisesta

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.