Munakunta liittoutui tanskalaisen Hedegaard Foodsin kanssa

Munakunta kertoi 17.6 sopineensa liittoutumisesta tanskalaisen kananmuna-alan toimijan Hedegaard Foods A/S:n kanssa. Yhteistyö toteutetaan siten, että Munakunta siirtää koko liiketoimintansa perustettavaan yhtiöön Muna Foods Oy:n, jonka omistus jakaantuu puoliksi osapuolten kesken. Hedegaard Foods on osa Danish Agron ja Vestjyllands Andel:n omistamaa maataloustarvikekaupan toimijaa, jolla on ennestään Hankkija Oy:n kautta merkittävä jalansija Suomen markkinoilla. 

Liittoutumalla yritys hakee parempaa kilpailukykyä sekä Suomen markkinoilla että laajemmin Pohjoismaissa ja Munakunnan tuottajille vankeempaa tulevaisuutta. Ryhmittymästä, johon kuuluu myös ruotsalainen Svenska Lantägg Ab, tulee pohjoismaiden suurin kananmuna-alan toimija n. 170 miljoonan euron liikevaihdolla.

Munakunta on Suomen johtava kananmuna-alan yritys 40 %:n markkinaosuudella. Munakunta on täyden palvelun kananmunayritys, jonka tuotevalikoima kattaa kaikki kysyntäalueet kuorimunista valmiisiin kypsennettyihin kananmunatuotteisiin. Munakunnalla on kotimaassa kaksi kananmunapakkaamoa ja kananmunanjalostetehdas. Tämän lisäksi, se omistaa Tallinnassa toimivan Eesti Munatooted- jalostetehtaan, joka myös siirtyy Muna Foods:lle. Yhtiön liikevaihto vuonna 2013 oli 52 miljoonaa euroa ja tulos miljoona euroa. Henkilöstön määrä Munakunnassa on 99 henkilöä. Työntekijät siirtyvät uuteen Muna Foodsiin vanhoina työntekijöinä.

”Tämä on tärkeä, jopa historiallinen ratkaisu Munakunnalle ja tuottajillemme. Yhdistämällä voimat Hedegaardin kanssa, voimme parantaa koko kananmunaketjumme kilpailukykyä. Yhteistyöllä rakennamme Munakunnan munantuottajille vankempaa tulevaisuutta”, kertoo Munakunnan ja uuden Muna Foods Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Mäntyharju.

”Päätöstä edesauttoi myös se seikka, että Danish Agro ja Vestjyllands Andel ovat jo vahvasti asemoituneet Suomen maatalousmarkkinoille Hankkija Oy:n kautta.  Munakunnan tuottajat näkevät tässä selviä synergiahyötyjä ja mahdollisuuksia koko arvoketjun kehittämiseen, onhan Hankkija Oy markkinajohtaja kanarehuissa sekä vahvin toimija lannoitteissa ja muissa viljelytarvikkeissa.” jatkaa Mäntyharju.

”Hedegaard Foods on meille mieluinen partneri. Liittoutuminen antaa meille lisäresursseja toimintamme kehittämiseen, synergiahyötyjä sekä paremmat mahdollisuudet tuoda markkinoille uusia innovatiivisia tuotteita. Strategisesti yritykset sopivat hyvin yhteen, joka maassa voidaan tarjota kotimaisia tuotteita samalla kun voimme yhdessä palvella yhä kansainvälistyvää asiakaskuntaa ja tarjota asiakkaille toimitusvarmuutta, kilpailukykyisiä hintoja sekä kuluttajille uusia tuoteratkaisuja”, kommentoi liittoutumista Munakunnan ja uuden Muna Foods Oy:n toimitusjohtaja Jan Lähde.

”Liittouman myötä varmistamme tuottajillemme pääsyn laajemmille markkinoille.”, Lähde jatkaa.

Yritysjärjestely vaatii vielä Suomalaisten kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.