Munakunta liittoutui tanskalaisen Hedegaard Foodsin kanssa

Munakunta kertoi 17.6 sopineensa liittoutumisesta tanskalaisen kananmuna-alan toimijan Hedegaard Foods A/S:n kanssa. Yhteistyö toteutetaan siten, että Munakunta siirtää koko liiketoimintansa perustettavaan yhtiöön Muna Foods Oy:n, jonka omistus jakaantuu puoliksi osapuolten kesken. Hedegaard Foods on osa Danish Agron ja Vestjyllands Andel:n omistamaa maataloustarvikekaupan toimijaa, jolla on ennestään Hankkija Oy:n kautta merkittävä jalansija Suomen markkinoilla. 

Liittoutumalla yritys hakee parempaa kilpailukykyä sekä Suomen markkinoilla että laajemmin Pohjoismaissa ja Munakunnan tuottajille vankeempaa tulevaisuutta. Ryhmittymästä, johon kuuluu myös ruotsalainen Svenska Lantägg Ab, tulee pohjoismaiden suurin kananmuna-alan toimija n. 170 miljoonan euron liikevaihdolla.

Munakunta on Suomen johtava kananmuna-alan yritys 40 %:n markkinaosuudella. Munakunta on täyden palvelun kananmunayritys, jonka tuotevalikoima kattaa kaikki kysyntäalueet kuorimunista valmiisiin kypsennettyihin kananmunatuotteisiin. Munakunnalla on kotimaassa kaksi kananmunapakkaamoa ja kananmunanjalostetehdas. Tämän lisäksi, se omistaa Tallinnassa toimivan Eesti Munatooted- jalostetehtaan, joka myös siirtyy Muna Foods:lle. Yhtiön liikevaihto vuonna 2013 oli 52 miljoonaa euroa ja tulos miljoona euroa. Henkilöstön määrä Munakunnassa on 99 henkilöä. Työntekijät siirtyvät uuteen Muna Foodsiin vanhoina työntekijöinä.

”Tämä on tärkeä, jopa historiallinen ratkaisu Munakunnalle ja tuottajillemme. Yhdistämällä voimat Hedegaardin kanssa, voimme parantaa koko kananmunaketjumme kilpailukykyä. Yhteistyöllä rakennamme Munakunnan munantuottajille vankempaa tulevaisuutta”, kertoo Munakunnan ja uuden Muna Foods Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Mäntyharju.

”Päätöstä edesauttoi myös se seikka, että Danish Agro ja Vestjyllands Andel ovat jo vahvasti asemoituneet Suomen maatalousmarkkinoille Hankkija Oy:n kautta.  Munakunnan tuottajat näkevät tässä selviä synergiahyötyjä ja mahdollisuuksia koko arvoketjun kehittämiseen, onhan Hankkija Oy markkinajohtaja kanarehuissa sekä vahvin toimija lannoitteissa ja muissa viljelytarvikkeissa.” jatkaa Mäntyharju.

”Hedegaard Foods on meille mieluinen partneri. Liittoutuminen antaa meille lisäresursseja toimintamme kehittämiseen, synergiahyötyjä sekä paremmat mahdollisuudet tuoda markkinoille uusia innovatiivisia tuotteita. Strategisesti yritykset sopivat hyvin yhteen, joka maassa voidaan tarjota kotimaisia tuotteita samalla kun voimme yhdessä palvella yhä kansainvälistyvää asiakaskuntaa ja tarjota asiakkaille toimitusvarmuutta, kilpailukykyisiä hintoja sekä kuluttajille uusia tuoteratkaisuja”, kommentoi liittoutumista Munakunnan ja uuden Muna Foods Oy:n toimitusjohtaja Jan Lähde.

”Liittouman myötä varmistamme tuottajillemme pääsyn laajemmille markkinoille.”, Lähde jatkaa.

Yritysjärjestely vaatii vielä Suomalaisten kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Kansainvälinen osuustoimintapäivä: Osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille

Osuuskunnat juhlistavat jälleen 6. heinäkuuta Kansainvälistä osuustoimintapäivää. Tämän vuoden teeman ”osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille" mukaisesti osuustoiminnallisilla yrityksillä on tilaisuus esitellä nykyisiä ja historiallisiakin panostuksiaan, joita ne ovat tehneet kestävän tulevaisuuden rakentamisen eteen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.