Markkinaoikeus antoi langettavan päätöksen Valiolle maidon hinnoittelusta

Markkinaoikeus antoi 26.6.2014 päätöksensä koskien perusmaitojen hinnoittelua Suomessa vuosina 2010-2012. Päätös langettaa Valiolle 70 miljoonan euron seuraamusmaksun.

Valion tiedotteen mukaan oikeuden päätös koituu kalliiksi sekä suomalaisille perusmaidon kuluttajille että suomalaisten maidontuottajien omistamalle Valiolle. Valio valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

”Päätös estää aidon kilpailun maitomarkkinoilla ja sulkee Valion kilpailusta, minkä kuluttajat maksavat keinotekoisen korkeana perusmaidon hintana ja Valio heikentyvänä investointikykynä. Lisäksi kilpailu tuottajamaitomarkkinoilla on vääristynyt”, toteaa Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen päätöksestä.

”Koko maailmassa ei tunneta vastaavaa tapausta, jossa yritys olisi tuomittu liian alhaisesta hinnoittelusta, joka on samalla sekä kuluttajien että tuomitun yrityksen edun mukaista niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä”, Laaksonen jatkaa.

Valio kertoo perustelleensa  johdonmukaisesti osuustoiminnallisen liiketoimintansa logiikkaa viranomaisille ja markkinaoikeudelle: Valion tehtävä on maksaa (maidonhankintaosuuskuntien kautta) omistajatuottajille yhtiön tekemä voitto raaka-aineensa eli tuottajamaidon tilityshinnassa.

”Tuottajamaito ei siten voi olla Valion ”raaka-ainekustannus”. Valio on myös sitoutunut jalostamaan kaiken omistajatuottajiensa maidon, joten maitoraaka-aine ei voi olla Valiolle muuttuva eli vältettävissä oleva kustannus”, yrityksestä kerrotaan.

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.