Cogecan Business Forumissa kaivattiin innovaatioita euroopan ruuan tuotantoon.

Keskiviikkona 3.12. Euroopan tuottajaosuuskuntien etujärjestön Cogeca järjestiBusiness Forum on Innovation -tapahtuman, joka keskittyi tuottajaosuuskuntien menestystekijöihin. Myös Pellervon valtuuskunta osallistui tapahtumaan osana Brysselin vierailuaan. 

Pääpuhuja professori Joost M.E. Pennings Maastrichtin yliopistosta puhui erityisesti riskienhallinnan ja markkinaosaamisen merkityksestä tuottajaosuuskuntien menestymiselle, jotta ne voivat tarjota lisäarvoa jäsenilleen.

Forumissa järjestettiin myös paneelikeskustelu teemalla ”sopeutuvatko osuuskunnat riittävän nopeasti säilyttääkseen kilpailukykynsä”. Keskustelemassa olivat Matti Harju Valiosta, Roald van Noord hollantilasesta CRV jalostusosuuskunnasta, Ranskan Christian Pezzini tuottajaosuuskunta Unicoquesta, joka on erikoistunut hasselpähkinöihin sekä Per Olof Nyman ruotsalaisesta maatalousosuuskunta Lantmännenistä.

Paneelissa keskustelunaiheeksi nousi muun muassa se, että tuottajaosuuskunnat keskittyvät tuotannossaan ehkä liikaa siihen mitä ruokaketjussa jalostaja ja kauppa odottavat. Katse tulisi kääntää suoraan loppukuluttajaan, jotta voidaan luoda todellisia tuoteinnovaatioita. Toisaalta panelistit olivat myös sitä mieltä, että vaikka tuoteinnovaatiot ovat tärkeitä, on ne yleensä helppo kopioida. Osuuskuntien kilpailukyky voidaankin rakentaa yritysmuodon ympärille, joka ottaa huomioon tuottajan. Osuuskunnan ja tuottajan erityisestä suhteesta tulisi rakentaa selkeä, strateginen kilpailuetu.

Forum päättyi Osuustoiminnan innovaatiopalkinnon jakoon. Kilpailussa oli kolme kategoriaa: ruoka prosessien kategorian voitti ranskalainen Dijon céréales, biotalouden ja resurssitehokkuuden kategorian Espanjan Valle del Jerte ja yrittäjyyden ja jäsenpalvelukategorian voitto meni myöskin espanjalaiselle Cooperativa Ganadera de Caspe:lle.

Cogecan Forumissa oli lähes sata osallistujaa tuottajaosuuskunnista ja järjestöistä ympäri Euroopan.

 

HANNA MUUKKA, teksti ja kuva

Jaa artikkeli

Lue myös

Cooperatives Europe tyytyväinen komission julkaisemaan Siirtymäpolkuun ”lähi- ja yhteisötalouden” ekosysteemille

Euroopan komissio haluaa, että EU:n yhteisötaloudesta ja paikallisista yrityksistä tehdään entistä kestävämpiä, vihreämpiä ja digitaalisempia. Marraskuussa 2022 sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton julkisti kauan odotetun Siirtymäpolku (Transition Pathway) -asiakirjan. Euroopan osuustoimintajärjestö Cooperatives Europe suhtautuu myönteisesti Siirtymäpolkuun. Se on tyytyväinen komission perusteelliseen kuulemisprosessiin, johon pääsi myös osallistumaan.