Osuustoiminta-lehti: Joukkorahoituksesta ideaa osuustoimintaan

Arvi on lyhenne sanoista Arvoinnovaatio globaaleille markkinoille. Hankkeen tarkoituksena on luoda virtuaalisen osuuskuntatoiminnan mahdollistava joukkorahoitusalusta.

”Joukkorahoitus perustuu siihen, että pääomaa kerätään pienistä puroista suurelta joukolta. Näin voidaan tehdä yhdessä suuria asioita. Esimerkiksi yritykset tai artistit pystyvät joukkorahoitusalustan kautta hakemaan rahoitusta yksittäisiltä ihmisiltä projektejaan varten”, kertoo Osuustoiminta-lehdessä hanketta vetävä Antti Talonen, joka toimii tutkijana Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulussa.

Joukkorahoitusalustojen kautta kerättiin maailmalaajuisesti vuonna 2013 yli viisi miljardia dollaria.

Joukkorahoituksen periaatteet ovat hyvin samantapaisia kuin osuustoiminnassa, jossa osuuskunnan jäseniltä kerätään varoja osuusmaksujen muodossa yhteiseen hyvään. Toukokuun 2015 loppuun kestävän Arvi-hankkeen toteuttavana organisaationa on Tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos Tampereen yliopistosta. Mukana ohjausryhmässä ovat muun muassa puheenjohtaja, Pellervo-Seuran toimitusjohtaja Sami Karhu, Pellervon hallituksen varapuheenjohtaja ja MTK:n valtuuskunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja Tiina Linnainmaa, Tampereen yliopiston laskentatoimen professori (emerita) Salme Näsi sekä ot-yritysten johtamisen professori Iiro Jussila Lappeenrannan teknillisen yliopiston Kauppakorkeakoulusta.

Lue koko juttu OT-lehden kotisivuilta tästä!

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.