Osuustoiminta-lehti: Joukkorahoituksesta ideaa osuustoimintaan

Arvi on lyhenne sanoista Arvoinnovaatio globaaleille markkinoille. Hankkeen tarkoituksena on luoda virtuaalisen osuuskuntatoiminnan mahdollistava joukkorahoitusalusta.

”Joukkorahoitus perustuu siihen, että pääomaa kerätään pienistä puroista suurelta joukolta. Näin voidaan tehdä yhdessä suuria asioita. Esimerkiksi yritykset tai artistit pystyvät joukkorahoitusalustan kautta hakemaan rahoitusta yksittäisiltä ihmisiltä projektejaan varten”, kertoo Osuustoiminta-lehdessä hanketta vetävä Antti Talonen, joka toimii tutkijana Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulussa.

Joukkorahoitusalustojen kautta kerättiin maailmalaajuisesti vuonna 2013 yli viisi miljardia dollaria.

Joukkorahoituksen periaatteet ovat hyvin samantapaisia kuin osuustoiminnassa, jossa osuuskunnan jäseniltä kerätään varoja osuusmaksujen muodossa yhteiseen hyvään. Toukokuun 2015 loppuun kestävän Arvi-hankkeen toteuttavana organisaationa on Tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos Tampereen yliopistosta. Mukana ohjausryhmässä ovat muun muassa puheenjohtaja, Pellervo-Seuran toimitusjohtaja Sami Karhu, Pellervon hallituksen varapuheenjohtaja ja MTK:n valtuuskunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja Tiina Linnainmaa, Tampereen yliopiston laskentatoimen professori (emerita) Salme Näsi sekä ot-yritysten johtamisen professori Iiro Jussila Lappeenrannan teknillisen yliopiston Kauppakorkeakoulusta.

Lue koko juttu OT-lehden kotisivuilta tästä!

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.