Kauniaisten lukion osuuskunta Grani

Kauniaisten lukion osuuskunta Grani perustettiin keväällä 2013. Lukion perustamisessa aloitteellisia olivat historian ja yhteiskuntaopin opettaja Jesse Hietikko ja lukion rehtori Ilpo Alholm. Yksi osuuskunnan perustamisen tausta-ajatuksia oli, että se tarjoaisi koululle sinne hankittujen taulutietokoneiden ylläpitoa.

Hietikolta ja hänen kanssaan osuuskunnan perään katsovan historian ja yhteiskuntaopin opettaja Olli Junkkarilta mukaan osuuskunta vaatii reilusti lisätyötä tavallisen opetusvelvollisuuden lisäksi. Osuuskunnan toiminnan tukemiseen he pystyvät käyttämään vain tunnin viikossa virallisesta työajastaan.

Osuuskunnan toiminta rakentuu pitkälti lukiolaisista koostuvan ja heitä työllistävän duuniringin ympärille. Duuniringissä oli tutustumishetkellä 45 lukiolaista. Asiakashankinta on osuuskunnan alkuvaiheessa toiminut puskaradion kautta, mutta osuuskunnan opiskelijahallitus kehittää viikottaisissa kokouksissaan uusia tapoja saada osuuskunnalle lisätyötä.

Osuuskunnan opiskelijahallitukseen kuuluu 6-8 opiskelijaa. Vastuualueita opiskelijahallituksessa ovat esimerkiksi taloudenhoito, markkinointi, osuuskunnan yhteyshenkilönä toimiminen. Vastuualueet vaihtuvat vähintään vuosittain. Opiskelijahallituksen jäsenet saavat yhden kurssisuorituksen lukuvuoden työskentelystä.

Toisen vuoden opiskelija Lauri Mansikkaniemi kertoo osuuskunnan olleen hyödyllinen yritystoiminnasta oppimisen väline. Mansikkaniemi on itse huolehtinut osuuskunnan ensimmäisen toimintavuoden ajan palkan ja laskujen maksusta. Osuuskunta maksaa mahdollisuuksien mukaan palkkaa myös osuuskunnan omista töistä kuten esimerkiksi palkan maksusta tai verkkosivujen tekemisestä.

Työtarjoukset lukiolaisille opiskelijahallituksen vastaava ohjaa nimenhuuto.net -palvelussa kaikkien kiinnostuneiden nähtäville ja työt jaetaan ensisijaisesti ensimmäisille kiinnostuneille. Töistä maksetaan tehtävää vastaavan työehtosopimuksen mukaista harjoittelijan palkkaa ja jokaisen lukio.

Koska osuuskunnassa työskentelevät opiskelijat ovat pääasiassa alaikäisiä, on Granissa päätetty, että osuuskunnan jäsenistö ja vastuullinen hallitus koostuu aikuisista. Osuuskunnan jäseniä on 5, joista kolme on koulun henkilökuntaa.

Ensimmäisen toimintavuotensa aikana osuuskunta tarjosi mm. mopon korjausta, apua ylioppilasjuhliin, puutarhanhoitoa ja osallistuipa pari lukiolaista osuuskunnan myös koulun kirjaston kirjakannan muutosprojektin työntekoon.

MATTI KETOLA

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.