Kauniaisten lukion osuuskunta Grani

Kauniaisten lukion osuuskunta Grani perustettiin keväällä 2013. Lukion perustamisessa aloitteellisia olivat historian ja yhteiskuntaopin opettaja Jesse Hietikko ja lukion rehtori Ilpo Alholm. Yksi osuuskunnan perustamisen tausta-ajatuksia oli, että se tarjoaisi koululle sinne hankittujen taulutietokoneiden ylläpitoa.

Hietikolta ja hänen kanssaan osuuskunnan perään katsovan historian ja yhteiskuntaopin opettaja Olli Junkkarilta mukaan osuuskunta vaatii reilusti lisätyötä tavallisen opetusvelvollisuuden lisäksi. Osuuskunnan toiminnan tukemiseen he pystyvät käyttämään vain tunnin viikossa virallisesta työajastaan.

Osuuskunnan toiminta rakentuu pitkälti lukiolaisista koostuvan ja heitä työllistävän duuniringin ympärille. Duuniringissä oli tutustumishetkellä 45 lukiolaista. Asiakashankinta on osuuskunnan alkuvaiheessa toiminut puskaradion kautta, mutta osuuskunnan opiskelijahallitus kehittää viikottaisissa kokouksissaan uusia tapoja saada osuuskunnalle lisätyötä.

Osuuskunnan opiskelijahallitukseen kuuluu 6-8 opiskelijaa. Vastuualueita opiskelijahallituksessa ovat esimerkiksi taloudenhoito, markkinointi, osuuskunnan yhteyshenkilönä toimiminen. Vastuualueet vaihtuvat vähintään vuosittain. Opiskelijahallituksen jäsenet saavat yhden kurssisuorituksen lukuvuoden työskentelystä.

Toisen vuoden opiskelija Lauri Mansikkaniemi kertoo osuuskunnan olleen hyödyllinen yritystoiminnasta oppimisen väline. Mansikkaniemi on itse huolehtinut osuuskunnan ensimmäisen toimintavuoden ajan palkan ja laskujen maksusta. Osuuskunta maksaa mahdollisuuksien mukaan palkkaa myös osuuskunnan omista töistä kuten esimerkiksi palkan maksusta tai verkkosivujen tekemisestä.

Työtarjoukset lukiolaisille opiskelijahallituksen vastaava ohjaa nimenhuuto.net -palvelussa kaikkien kiinnostuneiden nähtäville ja työt jaetaan ensisijaisesti ensimmäisille kiinnostuneille. Töistä maksetaan tehtävää vastaavan työehtosopimuksen mukaista harjoittelijan palkkaa ja jokaisen lukio.

Koska osuuskunnassa työskentelevät opiskelijat ovat pääasiassa alaikäisiä, on Granissa päätetty, että osuuskunnan jäsenistö ja vastuullinen hallitus koostuu aikuisista. Osuuskunnan jäseniä on 5, joista kolme on koulun henkilökuntaa.

Ensimmäisen toimintavuotensa aikana osuuskunta tarjosi mm. mopon korjausta, apua ylioppilasjuhliin, puutarhanhoitoa ja osallistuipa pari lukiolaista osuuskunnan myös koulun kirjaston kirjakannan muutosprojektin työntekoon.

MATTI KETOLA

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.