Valitse osuuskunta, valitse tasa-arvo

 

KANSAINVÄLISEN OSUUSTOIMINTALIITTO ICA:N VIESTI
Kansainvälisenä Osuustoimintapäivänä 4.heinäkuuta 2015:

Tasa-arvo on sitä, että jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet hyötyä taloudellisesta ja yhteiskunnallisesta kehityksestä. Perustamalla osuuskuntia ihmiset ovat valinneet demokraattisen yritysmallin, joka edistää tasa-arvoa. Tasa-arvo on ollut erottamaton osa osuustoimintaliikettä sen syntymästä asti.  Osuuskunnat ovat ympäri maailman olleet ensimmäisiä, jotka ovat esimerkiksi hyväksyneet naiset tasavertaisesti jäsenikseen samoilla ehdoilla kuin miehetkin.

Osuuskunnassa tasa-arvo tarkoittaa kolmea asiaa:

  1. Jäsenyys on avoin ja vapaaehtoinen – ilman minkäänlaista syrjintää – ja jokaisella jäsenellä on yksi ääni, mikä takaa sen, että jäsenet ovat päätöksenteossa tasavertaisia ja että valtaa ei voi ostaa rahalla.
  1. Osuuskunnan tavoitteena on harjoittaa taloudellista yhteistoimintaa jäsenomistajien tarpeiden tyydyttämiseksi ja se hyödyttää myös laajempaa yhteiskuntaa. Osuuskunnat myös jakavat voittonsa reilulla ja tasa-arvoisella tavalla.
  1. Osuuskunnat tarjoavat kaikille jäsenilleen, olivatpa he sitten tuottajia, työntekijöitä tai kuluttajia, mahdollisuuden:
    • Toteuttaa omia taloudellisia tarpeitaan ja pyrkimyksiään
    • Olla vahvemmin mukana yhteiskunnassa ja omassa yhteisössään
    • Saada tavaroita, palveluja ja etuja, joita ei olisi muuten tarjolla

Osuuskunnat edistävät tasa-arvoa monin tavoin.  Ne osoittavat jokapäiväisellä toiminnallaan, että on olemassa vaihtoehto, joka voi muuttaa ajattelutapoja ja sisällyttää tasa-arvon luonnolliseksi osaksi taloudellista ja yhteiskunnallista toimintaa.

Jokaiselta talouden sektorilta löytyy esimerkkejä siitä, miten osuuskunnat tekevät tasa-arvoisemmasta maailmasta mahdollisen. On energiaosuuskuntia, jotka pitävät huolen siitä, että syrjäisemmilläkin alueilla on sähköverkko, ja terveysalan osuuskuntia sekä osuuskauppoja, jotka tarjoavat palveluja myös haja-asutusalueilla.

Kansainvälisenä osuustoimintapäivänä 4. heinäkuuta ICA haluaa kannustaa osuuskuntia näyttämään, miten osuustoiminnallinen yritysmalli edistää tasa-arvoa.

Lisätietoja: ICA:n hallituksen jäsen, Anne Santamäki, anne.santamaki@sok.fi 010 7680 357 ja  kv-koordinaattori, Pellervo-Seura ry, Hanna Muukka hanna.muukka@pellervo.fi 040 176 9998

Linkki ICA:n Kansainvälisen osuustoimintapäivän 2015 verkkosivuille: http://ica.coop/en/node/11576

Jaa artikkeli

Lue myös