HOK-Elanto suunnittelee 65 euron rahastokorotusta

Suomen suurin osuuskauppa HOK-Elanto tiedotti sen hallintoneuvoston ehdottavan edustajistolle, että osuuskaupan omistajia palkittaisiin nostamalla osuusmaksu rahastokorotuksella nykyisestä 35 eurosta 100 euroon. HOK-Elannon edustajisto käsittelee sääntömuutosta ylimääräisessä kokouksessaan 13. lokakuuta.

Helsingin Osuuskauppa Elanto on Suomen laajimmin omistettu yritys, jolla on pääkaupunkiseudulla 600 000 asiakasomistajaa. He pääsevät nyt osallisiksi omistamansa yrityksen menestyksestä HOK-Elannon hoitaessa heidän puolestaan osuusmaksun 65 euron korotuksen. Näin 110 vuotta täyttävä osuuskauppa juhlistaa merkkipäiväänsä lahjalla, jonka arvo on yhteensä noin 39 miljoonaa euroa.

”HOK-Elanto on historiansa aikana kasvanut merkittäväksi toimijaksi pääkaupunkiseudulla ja meidän palvelujamme käyttää säännöllisesti yli kolme neljännestä alueen talouksista. Jos edustajisto hyväksyy sääntömuutoksen, tämä rahastokorotus mahdollistaa nyt koko asiakasomistajakunnan palkitsemisen tasapuolisesti”, toteaa HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi.

Sääntömuutosprosessin ajaksi HOK-Elanto on 10.9.2015 alkaen keskeyttänyt uusien jäsenten liittymisen osuuskauppaan. Edustajiston hyväksyessä sääntömuutoksen uusien jäsenten liittyminen voi jälleen alkaa 1.11.2015. Uusien jäsenten osuusmaksu on tuolloin 100 euroa. Osuusmaksu on jäsenen sijoitus, jolla hän osallistuu osuuskaupan toimintaan. Se säilyy hänen pääomanaan ja palautetaan esimerkiksi jäsenen erotessa. Osuusmaksulle maksetaan korkoa, jonka suuruus päätetään vuosittain tilinpäätöksen tuloksen perusteella edustajiston kevätkokouksessa. Viimeisen viiden vuoden aikana osuuspääoman korko on ollut 10 prosenttia.

Osuuspääoman koron lisäksi asiakasomistaja hyötyy jäsenyydestään mm. ostokertymään perustuvan Bonuksen muodossa. Lisäksi hän saa maksutapaedun, S-Pankin myöntämän ilmaisen Visa-kortin sekä lukuisia muita osuuskaupan, S-ryhmän ja partnereiden tarjoamia etuja.  Yhteenlaskettu hyöty on vuosittain keskimäärin noin 190 euroa taloutta kohden. Osuusmaksu puolestaan on kertasijoitus, joka säilyy jäsenen pääomana.

HOK-Elanto on S-ryhmän suurin alueosuuskauppa, jonka omistavat sen 600 000 asiakasomistajaa. Vuosittainen liikevaihto on 1,9 mrd. euroa, ja yritys työllistää noin 6 000 henkilöä.

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.