Osuustoiminnan huippunimet jakavat tietoa opiskelijoille Itä-Suomen yliopistossa

Itä-Suomen yliopisto tiedotti, että sen kauppatieteiden laitos Joensuussa ja suomalaiset osuuskunnat järjestävät viidettä kertaa yhteistyössä Osuustoiminnan idea ja osuuskunta yritysmuotona -kurssin tänä syksynä ja ensi keväänä. Kurssi on tarjolla myös Avoimen yliopiston tarjonnassa.

Keväällä 2016 kurssin asiantuntijavieraiksi saapuu suomalaisen osuustoiminnan huippunimiä. Luennoitsijoiksi ovat lupautuneet muun muassa Osuuspankkiryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen, Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme, SOK:n markkinointijohtaja Veli-Pekka Ääri, Pellervo-Seuran toimitusjohtaja Sami Karhu sekä PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

”Tie hyödyntää osuustoiminnan todellisia kilpailuetuja on lisätä yritysmuodon tunnettuutta. Samalla Suomessa on tarve nostaa asiakasomisteisten yritysten johtamisen tieteellinen osaamispohja aivan uudelle tasolle.  Minulla on vahva tunne, että Itä-Suomen yliopistossa on näihin molempiin näkökulmiin modernin hyvä ote”, perustelee Reijo Karhinen osallistumistaan kurssin puhujavieraaksi.

Avoin yliopisto avaa kurssin kaikille

Suuren suosion saavuttanut kurssi suunnataan nyt myös laajemmalle opiskelijajoukolle, sillä kurssi on mukana Avoimen yliopiston tarjonnassa. Kurssille voivat osallistua kaikki asiasta kiinnostuneet. Opiskelu soveltuu myös työssäkäyville, sillä kurssin voi suorittaa vapaassa aikataulussa etänä ja verkossa.

”Aika moni suomalainen työllistyy osuuskunnissa, ja kurssi on varmasti hyödyllinen heille. Ylipäätään verkko-opiskelut Avoimessa yliopistossa soveltuvat monenlaisessa elämäntilanteessa oleville aikuisopiskelijoille. Opintoja voi suorittaa vaikka kotisohvalta tai työpöydän äärestä itselle sopivimpana ajankohtana”, sanoo Marjaana Mukkala Avoimesta yliopistosta.

Kurssia kehitetään palautteiden perusteella koko ajan. Avoimen yliopiston kurssille tuodaan mukaan huippuasiantuntijoiden pitämät videoluennot, joihin panostetaan sekä puhujakaartin kokonaisuuden että käsiteltävien teemakokonaisuuksien osalta. Videot myös päivitetään vuosittain.

Elinkeinoelämä ja yliopisto yhteistyössä

Itä-Suomen yliopiston osuustoimintakurssin sisältö noudattaa perusajatusta, jossa yhdistyvät elinkeinoelämän ja yliopiston välinen vuoropuhelu sekä tahtotila lisätä tietoa kansallisesti erittäin merkittävästä kilpailukykyresurssista ja suomalaisesta omistajuudesta.

”Otin yhteyttä Itä-Suomen yliopistoon, koska kauppatieteiden opetuksessa ei oikein edes mainita osuuskuntaa yritysmuotona. Nyt tilanne on onneksi toinen, kun meillä on olemassa Suomen ainoa kauppatieteen alan osuustoimintakurssi”, toteaa kurssin perustamisen ideointiin ja vuosittain toteutukseen merkittävästi panostanut PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

”Parasta kuluneina vuosina on ollut myötäelää opiskelijoiden ahaa-elämyksiä, kun he ovat alkaneet ymmärtää osuustoiminnan ydinajatuksia, sen merkittävyyttä ja kunkin suomalaisen tärkeää osallisuutta siinä. Kurssin myötä saimme myös kipinän tutkimusryhmän perustamiseen, ja nyt meillä syntyy uutta osuustoimintatutkimusta koko ajan, jota hyödynnämme myös kurssin sisällön kehittämisessä. Kurssin yhteistyöyritysten myötä uudet ja vanhat teoriat tulevat testatuksi myös käytännössä”, iloitsevat kurssin vastuuopettajat, apulaisprofessori Anu Puusa ja talousjohtaja, tohtoriopiskelija Antti Varis.

 

Jaa artikkeli

Lue myös