Alf Rehn Tanner-seminaarissa: Sivuduunitalous yleistyy

Väinö Tannerin säätiö ja Pellervo-Seura järjestivät 24.9. Helsingin yliopiston suuressa juhlasalissa järjestetyssä Työtä ilman välikäsiä-Työn tekeminen murroksess – Tanner-seminaarin, jossa kartoitettiin miltä tulevaisuuden työelämä voisi näyttää. Tilaisuudessa puhui mm. professori Alf Rehn,  Myös Osuustoiminta oli vilkkaasti seminaarin sisällöissä läsnä.

Alf Rehn puhui seminaarissa tulevaisuuden työstä.

”On tärkeää pystyä irrottautumaan historiasta ja siirtymään monoliittien tuolle puolen”, korosti Rehn puheessaan.

Monoliiteillä Rehn tarkoitti vallitsevia käsityksiä työelämästä. Rehn oletti puheessaan, että tulevaisuudessa työurat sirpaloituvat enemmän ja voi syntyä esimerkiksi yleisyrittäjyyttä, joka saatetaan organisoida esimerkiksi osuuskunnilla. Ns. yleisyrittäjyys hajaantuu moneen eri kohteeseen tehtäviin työsuoritteisiin ja syntyy ns. sivuduunitalous.

Samaan hengenvetoon Rehn kuitenkin kertoi tulevaisuusajattelun ongelmista, kuten siitä miten luoda oikeita kysymyksiä. Hän kertoi todenneensa omien havaintojensa perusteella, että se mitä luullaan, tuskin tulee tapahtumaan.

Tilaisuudessa kuultiin myös useita esimerkkejä osuuskunnista, niin yritysten yhteenliittymänä, kuin työnteon alustanakin.

Osuuskunta Valomon toimitusjohtaja Heikki Salo kertoi useiden yritysten yhteistyötä varten perustetun osuuskuntansa eduista. Osuuskunta perustettiin erityisesti julkisia kilpailutuksia silmällä pitäen. Osuuskunnassa yritykset pystyvät osallistumaan isompiin kilpailutuksiin yhtenä kokonaisuutena osuuskunnan kautta. Salo kertoi Valomon toimintatavan näyttävän myös asiakasrajapinnassa siltä, että vain yksi yritys tekee toimeksiantoa, vaikka taustalla onkin laajempi yritysyhteistyö.

Seminaarissa esittäytyivät myös mm. polttoainekauppiaiden osuuskunta Suomalainen Energiaosuuskunta (SEO) ja laskutusosuuskunta Eezy.

Jaa artikkeli

Lue myös

Cooperatives Europe tyytyväinen komission julkaisemaan Siirtymäpolkuun ”lähi- ja yhteisötalouden” ekosysteemille

Euroopan komissio haluaa, että EU:n yhteisötaloudesta ja paikallisista yrityksistä tehdään entistä kestävämpiä, vihreämpiä ja digitaalisempia. Marraskuussa 2022 sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton julkisti kauan odotetun Siirtymäpolku (Transition Pathway) -asiakirjan. Euroopan osuustoimintajärjestö Cooperatives Europe suhtautuu myönteisesti Siirtymäpolkuun. Se on tyytyväinen komission perusteelliseen kuulemisprosessiin, johon pääsi myös osallistumaan.

Tietosuoja-asetusten hallintakeskus

Sivuston evästeet

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita verkkosivustot tallentavat tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi, kun käyt sivustolla. Evästeet tallentavat erilaisia tietoja laitteestasi; esimerkiksi selaimen kielen, laitteen sijainnin ja tekniset ominaisuudet.

Evästeitä ei käytetä henkilöllisyyden tunnistamiseen, evästeitä käytetään ainoastaan edellä kuvattuun tarkoitukseen.

PHPSESSID, wordpress_test_cookie, tk_tc, tk_ai, gdpr[consent_types], gdpr[allowed_cookies]

Google Analytics -evästeet

Käytämme Google Analytics -ohjelmaa kerätäksemme tietoja siitä, miten sivustoa käytetään ja miten voimme parhaiten tarjota käyttäjille heidän tarvitsemiaan tietoja.

_ga, _gid
_ga, _gid