Osuustoiminnan Vuosikirja ilmestyy tällä viikolla

Osuustoiminta-lehden analyytikkotiimi laatii tänäkin vuonna Osuustoiminnan Vuosikirjan analyysit. Elokuun lopussa ilmestyvässä tuhdissa lukupaketissa tulevat osuustoimintayritysten talouslukujen ohella kattavasti esiin myös vastuullisuuskysymykset, kuten ympäristöteot ja työllistävyys.

Yritysanalyysien tekoa edeltää mittava taustatyö ja datan läpikäynti.

”Seurattavia osuustoiminta- ja keskinäisiä yrityksiä oli nyt noin 350 ja sivuja kaikkiaan 17 500”, valottaa tilastollisen dokumenttiprojektin vetäjä, tutkimuspäällikkö Pasi Saarnivaara, joka työskentelee TNS-Gallup Elintarviketieto Oy:ssä. OT-lehden dokumenttiprojektin parissa hän on nyt kymmenettä kesää.

Dokumenttiprojektissa kerätään suurimpien suomalaisten osuustoimintayrityksen (osuuskuntien ja keskinäisten vakuutusyhtiöiden) ja niiden suurimpien kilpailijoiden vuosikertomukset ja tilinpäätöstiedot ja tilastoidaan olennaisimmat liiketoimintaan liittyvät tiedot, kuten liikevaihto, tulos ja jäsenmäärä.

Urakan kulku on muuttunut melkoisesti kymmenessä vuodessa. Vielä vuonna 2007 sähköisiä kertomuksia tai tilinpäätöstietoja lähetti vain joka viides yritys. Tällä hetkellä sähköisten kertomusten osuus on jo kolme neljäsosaa.
Osuustoiminnan Vuosikirja on myös tuotteena ainutlaatuinen, vastaavaa tietoa ei mistään muualta ole saatavilla.

Osuustoiminta-lehden erikoisnumero Osuustoiminnan Vuosikirja 2016 julkaistaan keskiviikkona 31. elokuuta.

Teksti ja kuva: Riku-Matti Akkanen

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.