Osuustoiminnan Vuosikirja ilmestyy tällä viikolla

Osuustoiminta-lehden analyytikkotiimi laatii tänäkin vuonna Osuustoiminnan Vuosikirjan analyysit. Elokuun lopussa ilmestyvässä tuhdissa lukupaketissa tulevat osuustoimintayritysten talouslukujen ohella kattavasti esiin myös vastuullisuuskysymykset, kuten ympäristöteot ja työllistävyys.

Yritysanalyysien tekoa edeltää mittava taustatyö ja datan läpikäynti.

”Seurattavia osuustoiminta- ja keskinäisiä yrityksiä oli nyt noin 350 ja sivuja kaikkiaan 17 500”, valottaa tilastollisen dokumenttiprojektin vetäjä, tutkimuspäällikkö Pasi Saarnivaara, joka työskentelee TNS-Gallup Elintarviketieto Oy:ssä. OT-lehden dokumenttiprojektin parissa hän on nyt kymmenettä kesää.

Dokumenttiprojektissa kerätään suurimpien suomalaisten osuustoimintayrityksen (osuuskuntien ja keskinäisten vakuutusyhtiöiden) ja niiden suurimpien kilpailijoiden vuosikertomukset ja tilinpäätöstiedot ja tilastoidaan olennaisimmat liiketoimintaan liittyvät tiedot, kuten liikevaihto, tulos ja jäsenmäärä.

Urakan kulku on muuttunut melkoisesti kymmenessä vuodessa. Vielä vuonna 2007 sähköisiä kertomuksia tai tilinpäätöstietoja lähetti vain joka viides yritys. Tällä hetkellä sähköisten kertomusten osuus on jo kolme neljäsosaa.
Osuustoiminnan Vuosikirja on myös tuotteena ainutlaatuinen, vastaavaa tietoa ei mistään muualta ole saatavilla.

Osuustoiminta-lehden erikoisnumero Osuustoiminnan Vuosikirja 2016 julkaistaan keskiviikkona 31. elokuuta.

Teksti ja kuva: Riku-Matti Akkanen

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.