Osuustoiminnan Vuosikirja ilmestyy tällä viikolla

Osuustoiminta-lehden analyytikkotiimi laatii tänäkin vuonna Osuustoiminnan Vuosikirjan analyysit. Elokuun lopussa ilmestyvässä tuhdissa lukupaketissa tulevat osuustoimintayritysten talouslukujen ohella kattavasti esiin myös vastuullisuuskysymykset, kuten ympäristöteot ja työllistävyys.

Yritysanalyysien tekoa edeltää mittava taustatyö ja datan läpikäynti.

”Seurattavia osuustoiminta- ja keskinäisiä yrityksiä oli nyt noin 350 ja sivuja kaikkiaan 17 500”, valottaa tilastollisen dokumenttiprojektin vetäjä, tutkimuspäällikkö Pasi Saarnivaara, joka työskentelee TNS-Gallup Elintarviketieto Oy:ssä. OT-lehden dokumenttiprojektin parissa hän on nyt kymmenettä kesää.

Dokumenttiprojektissa kerätään suurimpien suomalaisten osuustoimintayrityksen (osuuskuntien ja keskinäisten vakuutusyhtiöiden) ja niiden suurimpien kilpailijoiden vuosikertomukset ja tilinpäätöstiedot ja tilastoidaan olennaisimmat liiketoimintaan liittyvät tiedot, kuten liikevaihto, tulos ja jäsenmäärä.

Urakan kulku on muuttunut melkoisesti kymmenessä vuodessa. Vielä vuonna 2007 sähköisiä kertomuksia tai tilinpäätöstietoja lähetti vain joka viides yritys. Tällä hetkellä sähköisten kertomusten osuus on jo kolme neljäsosaa.
Osuustoiminnan Vuosikirja on myös tuotteena ainutlaatuinen, vastaavaa tietoa ei mistään muualta ole saatavilla.

Osuustoiminta-lehden erikoisnumero Osuustoiminnan Vuosikirja 2016 julkaistaan keskiviikkona 31. elokuuta.

Teksti ja kuva: Riku-Matti Akkanen

Jaa artikkeli

Lue myös